Majiteľku sobej farmy teší záujem Vlhovej. Je to príjemná športovkyňa, tvrdí

Petra Vlhová a sob Michal po jej triumfe v slalome v Levi 2021.
Petra Vlhová a sob Michal po jej triumfe v slalome v Levi 2021. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|10. nov 2023 o 17:00

Sobov cvičia niekoľko rokov, aby spolupracovali s ľuďmi.

BRATISLAVA. Najrýchlejšie lyžiarky vo fínskom Levi dostanú po triumfe sobie mláďa. Netradičnú tradíciu zaviedli organizátori v roku 2013. 

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová ich vlastní päť. Po víťazstve v roku 2017 pomenovala svojho prvého soba Igor – po svojom otcovi.

V roku 2020 získala po dvoch triumfoch ďalších dvoch sobov. Jedného nazvala Pepi podľa svojej mentálnej trénerky Petry. Druhému dala meno Lujza po svojej neteri.

Pred dvoma rokmi pribudli ďalší dvaja – Michal a Boris. „Je láska môjho života," priznala Vlhová, keď soba pomenovala po priateľovi. 

Liptovská rodáčka ocenila aj brata. „Môj brat sa volá Boris, čo iste všetci viete. Je to moja obrovská podpora, je so mnou stále na štarte. Takže je to pre teba Borko, ďakujem,“ vyznala sa olympijská šampiónka.

Mláďatá majú špeciálny výcvik

Víťazné soby pochádzajú z neďalekej farmy Ounaskievari. Majiteľka Johanna Hietanenová vyberá mláďatá počas každoročnej jesennej obhliadky. 

Koľko majú sobov?

Mikaela Shiffrinová - 6
Petra Vlhová - 5
Marcel Hirscher - 3
Henrik Kristoffersen - 2 
Tina Mazeová - 1
Felix Neureuther – 1

Päť z nich sa učí etiketu pre Svetový pohár. Najšikovnejšie dva sa stanú trofejou pre najlepšiu slalomárku. V čom spočívajú základy etikety? 

Sob musí nasledovať svojho sprievodcu, zostať v pokoji a byť zvyknutý na hluk ľudí. Dôležité je, aby sa nebál nakŕmiť z rúk. Nie všetky túto náročnú výchovu zvládnu. 

„Mláďatá sa rodia na jar, takže v čase pretekov majú pol roka. S vyvolenými viac trénujeme, aby nám dôverovali. Počas pretekov Svetového pohára majú pri sebe aj staršieho spoločníka, na ktorého sa môžu spoľahnúť,“ prezradila majiteľka vlani v rozhovore pre Sportnet.

Všetky zvieratá ostávajú na farme a pretekárky si môžu svojich sobov prísť pozrieť opäť o rok. 

Víťazné soby však lákajú turistov po celý rok. „Navštívili nás rakúski turisti, ktorí pochádzali z rodnej dediny Marcela Hirschera. Pozreli si farmu a odfotili sa s jeho sobom Ferdinandom,“ spomenula Fínka milú historku. 

Skrotené jelene

Johanna Hietanenová a jej matka otvárajú brány návštevníkom už viac ako tridsať rokov. Na farme žije približne 150 sobov, z ktorých väčšina sa zúčastňuje na turistických aktivitách, ako je napríklad jazda na saniach. 

„V súčasnosti je na farme asi 60 sobov, zvyšok je stále v lese,“ doplnila. 

Sob je z polovice divoké zviera, ktoré sa kedysi používalo na prepravu. „Potrebujú niekoľko rokov výcviku, aby vedeli spolupracovať s ľuďmi,“ uviedla majiteľka. 

Zvieratá boli skrotené z horských jeleňov. „Existujú prirodzene šikovné soby, ktoré dokážu veľmi rýchlo prísť na to, čo majú robiť a veľmi rýchlo si vybudujú dôveru k svojim ošetrovateľom. Nikdy si však nemôžeme byť stopercentne istí, čo urobia.“

Vlhovú soby zaujali

Víťazné soby sa od ostatných nijak neodlišujú. Žijú spoločne v stáde a nedostávajú žiadne špeciálne zaobchádzanie. „Okrem víkendu Svetového pohára, kedy sú stredobodom pozornosti,“ uviedla Johanna Hietanenová. 

Vlhová navštevuje farmu pravidelne a v Ounaskievari sa zastavila aj tento rok. 

„Mám tam stádo, neboli tam všetky, pretože boli vypustené vonku. Vždy, keď sme tu, ideme sa tam pozrieť, je to kúsok od mesta. Je to pekné, príjemné a som rada, že tam mám “svojich” sobov," povedala na online tlačovej konferencii. 

„Je to príjemná mladá športovkyňa, ktorú soby veľmi zaujali,“ povedala o nej majiteľka. 

Olympijská šampiónka sa zvítala s jedným zo svojich sobov, ktorý pokojne zapózoval na fotografiách a nechal sa nakŕmiť z ruky. Johanna Hietanenová prezradila, že nie vždy je stretnutie soba so svojim majiteľom priateľské. 

Petra Vlhová so svojim sobom na farme.
Petra Vlhová so svojim sobom na farme. (Autor: Kristián Piovarči/tím Vlha)

„Keď Marcel Hirscher prišiel po roku za svojim sobom Ferdinandom, tak mu priniesol z Rakúska špeciálne balenie krmiva pre jelene. Sob ho zacítil, odfrkol si a vôbec ho nezjedol,“ pousmiala sa. 

Sob pre mamu

V prípade víkendového víťazstva si slovenská reprezentantka vybrala meno pre ďalšieho člena stáda. 

„Ak mám byť úprimná, neviem, aké mená dám sobom, ak vyhrám. Nepremýšľam nad tým. Moja mamina tam chýba. Tak asi bude sob po nej," poznamenala s úsmevom.

Ak teda počas víkendu zvíťazí aspoň raz, do jej stáda pribudne sob Zuzana.

Ako sa volajú víťazné soby a na základe čoho?

2013
Mikaela Shifffrinová - Rudolph (rozprávkový sob)
Marcel Hirscher - Ferdinand (po otcovi)

2014
Tina Mazeová - Victor (víťazstvo po anglicky)
Henrik Kristoffersen - Lars (otec)

2016
Mikaela Shiffrinová - Sven (sob v rozprávke Frozen)
Marcel Hirscher - Leo

2017
Petra Vlhová - Igor (otec)
Felix Neureuther - Mati (dcéra)

2018
Mikaela Shiffrinová - Mr. Gru (postava z Ja, zloduch)
Marcel Hirscher - Mr. Snow

2019
Mikaela Shiffrinová - Ingemar (švédska lyžiarska legenda)
Henrik Kristoffersen - Trenkki (tréner)

2020 
Petra Vlhová - Pepi (mentálna koučka)
Petra Vlhová - Lujza (neter)

2021
Petra Vlhová - Michal (priateľ)
Petra Vlhová - Boris (brat)

2022
Mikaela Shiffrinová - Sunny (lyžiarska kolegyňa Ave Sunshineová)
Mikaela Shiffrinová - Lorax (odkaz pre otca)

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Majiteľku sobej farmy teší záujem Vlhovej. Je to príjemná športovkyňa, tvrdí