Taliani sa tešili, ale Magoni iba krútil hlavou. Čo chýba Vlhovej?

Tréner Livio Magoni a Petra Vlhová.
Tréner Livio Magoni a Petra Vlhová. (Autor: Jozef Jakubčo SME)
Juraj Berzedi|17. jan 2021 o 14:40

Slovenská lyžiarka má krízu.

BRATISLAVA, KRANJSKA GORA. Bolo to niečo, čo slovenská lyžiarka už dlhšie nezažila. V technických disciplínach jazdí pravidelne vo Svetovom pohári medzi absolútnou elitou.

Je zvyknutá útočiť na víťazstvo či minimálne na stupne víťazov. V nedeľňajšom obrovskom slalome v Kranjskej Gore sa po jazdách najlepších však prepadávala.

A napokon skončila Petra Vlhová až desiata. Keď dokončila obrovský slalom či slalom, takto zle na tom bola naposledy v Söldene 2019, kde skončila štrnásta.

V druhom obrovskom slalome v Kranjskej Gore zvíťazila Talianka Marta Bassinová, za ktorou Slovenka zaostala o priepastných 2,41 sekundy.

Druhá bola Michelle Gisinová zo Švajčiarska a tretia domáca Slovinka Meta Hrovatová.

Vlhovej chýba dobrý pocit

Vlhová už po sobotňajšom štvrtom mieste hovorila, že je sklamaná. Pred pretekmi v Kranjskej Gore sa pritom zdalo, že v obrovskom slalome má veľké šance na úspech.

„Petra je silnejšia ako všetky ostatné lyžiarky. Možno iba Bassinová je na rovnakej úrovni,“ naznačil Vlhovej tréner Livio Magoni pre RTVS.

Kým Talianka Bassinová oba obrovské slalomy vyhrala, slovenská lyžiarka sa na ľadovej trati trápila. Je vidieť, že momentálne prežíva náročné obdobie.

„Keď zvíťazím, teším sa z toho, keď nezvíťazím, snažím sa z toho poučiť. Som sklamaná, lebo takto nechcem jazdiť,“ priznala Vlhová pre slovenské médiá.

Po úvodnom kole nedeľňajších pretekov bola ôsma. Očakávalo sa, že v druhej jazde si pozíciu o niečo vylepší. Opak bol pravdou. A ešte dve pretekárky sa dostali pred ňu a skončila desiata.

„Chýba mi môj dobrý pocit a istota v jazde. Nešla som tak, akoby som mala ísť. Nie som to ja. Bojujem,“ povzdychla si.

Z Magoniho je cítiť sklamanie

Čo sa skrýva za Vlhovej krízou?

Kým talianski tréneri sa po víťazstve Bassinovej tešili, Vlhovej kouč Magoni po druhej jazde svojej zverenky len nechápavo krútil hlavou.

„Z Magoniho je cítiť sklamanie. Nie je to tá Petra, ktorú pozná z tréningov,“ načrtla expertka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Môže byť za tým extrémne náročný program. Z elitných lyžiarok je jediná, ktorá odjazdila všetkých šestnásť pretekov Svetového pohára.

Neustále strieda technické disciplíny s rýchlostnými. Za posledných deväť dní absolvovala päť súťaží. Zjazd, super-G, slalom a dva obrovské slalomy.

„Keď nesedí v aute, trénuje, a keď netrénuje, tak preteká. Na tréning má veľmi málo času. Hľadá sa,“ skonštatovala Velez-Zuzulová.

Súperka cíti, že je pod tlakom

Vlhová sa musí vyrovnať aj s ďalšou náročnou situáciu. Od začiatku sezóny je na čele Svetového pohára. A pre ostatné súperky je ako červené súkno pre býka.

Petra Vlhová je pretekárka, ktorá je veľmi koncentrovaná. Je ťažké sa dostať k nej bližšie. Komunikácia s ňou je minimálna a cítim, že je pod veľkým tlakom


Tessa Worleyová, francúzska lyžiarka

„Je to pretekárka, ktorá je veľmi koncentrovaná. Je ťažké sa dostať k nej bližšie. Komunikácia s ňou je minimálna a cítim, že je pod veľkým tlakom,“ priznala pre RTVS jej francúzska súperka Tessa Worleyová.

Vlhová je stále na čele Svetového pohára, ale po dlhej dobe sa jej náskok znížil pod stobodovú hranicu. Druhá Gisinová na ňu stráca 60 bodov a tretia Bassinová 152 bodov.

„Petre sa momentálne nedarí napĺňať očakávania. Necíti sa komfortne, jazdí v kŕči a snaží sa nájsť svoju pohodu,“ myslí si Velez-Zuzulová.

Slovenka pozná túto situáciu

Vlhová si je toho vedomá. Aj napriek zložitému obdobiu sa snaží zostať nad vecou a neprepadnúť zbytočnému stresu.

„Bola som už v takejto situácii. Viem, že pre niečo sa to deje. V týchto podmienkach som sa necítila dobre, inde to môže byť inak,“ tvrdí Liptáčka.

Z obrovského slalomu sa musí opäť preorientovať na dlhé lyže, keďže ďalší víkend ju čakajú rýchlostné disciplíny v Crans Montane.

Na programe sú dva zjazdy i náhradné super-G za St. Moritz. Kým v technických disciplínach sa jazdia dve kolá, v rýchlostných len jedno.

„Bude to niečo iné, trochu pokojnejšie,“ predpovedá Vlhová.

Výhodou je, že kopec v Crans Montane pozná, keďže si ho vyskúšala už vlani. A vo švajčiarskom stredisku skončila v zjazdoch štvrtá a štrnásta.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Taliani sa tešili, ale Magoni iba krútil hlavou. Čo chýba Vlhovej?