Úsmev, úsmev a zaťaté zuby. V Söldene to bola iná Petra Vlhová

Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová.
Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|23. okt 2021 o 15:40

Slovenka skončila na pódiu.

BRATISLAVA. SÖLDEN. Po príchode do cieľa druhého kola mala na tvári neutrálny výraz. Hoci vedela, že je priebežne na prvom mieste.

O chvíľu už Petra Vlhová zdvihla ruku, zamávala fanúšikom a usmiala sa. Vedela, že v úvodných pretekoch sezóny skončí prinajhoršom šiesta.

Keď za ňou končili ďalšie súperky, jej úsmev sa rozširoval. Raz do kamery ukázala aj zaťaté zuby akoby naznačovala, že to bude tesné, aby sa udržala na pódiu.

Napokon sa jej to podarilo. V obrovskom slalome v Söldene skončila na treťom mieste. Zvíťazila Mikaela Shiffrinová pred Larou Gutovou-Behramiovou.

„V druhom kole to bol veľký boj, nemala som dobrý pocit. Menilo sa svetlo i podložka. Na strmine som robila chyby. Som na pódiu, takže sa teším,“ priznala Vlhová pre RTVS.

Spokojný bol aj tréner Pini

Obhajkyňa veľkého glóbusu odštartovala v Söldene novú etapu svojej lyžiarskej kariéry. Pod vedením švajčiarskeho trénera Maura Piniho.

„Vedeli sme, že na začiatku sezóny to bude náročné. Odovzdala maximum, ale je tam stále malý priestor na zlepšenie. Sme však šťastní a spokojní,“ reagoval Pini.

Slovenská lyžiarka už počas prípravy viackrát zopakovala, že sa cíti pokojnejšia a šťastnejšia. Ukázala to aj v Söldene.

Počas oboch jázd pôsobila uvoľnenejšie. Dobrú náladu mala aj po pretekoch. Z jej mimiky bolo vidieť, že je v pohode. Často sa usmievala.

Keď Shiffrinová zvíťazila, uznanlivo ju poklepala po chrbte.

Shiffrinovej chýbali slovenskí fanúšikovia

Pri vyhodnotení výsledkov sa spolu rozprávali. Američanka jej gestom ukazovala na slovenských fanúšikov.

„Mikaela mi hovorila, že jej chýbali aj slovenskí fanúšikovia. Som rada, že sú na pretekoch konečne ľudia, urobili skvelú atmosféru,“ vravela Vlhová.

V Söldene bolo približne päťtisíc divákov, medzi ktorými sa vynímali slovenské vlajky. Potešili aj víťazku Shiffrinovú.

„Slovenskí fanúšikovia sú známi tým, že za Petrou cestujú po celej Európe. Bolo ich opäť počuť a pomohli nám, aby sme boli rýchlejšie,“ skonštatovala Shiffrinová pre RTVS.

Mala ťažkosti s rovnováhou i svetlom

Vlhová sa v oboch kolách nevyhla drobným zaváhaniam. V úvodnej jazde dokonca stratila na lyžiach stabilitu, ale napokon to ustála.

Vedela som, že tri dievčatá dokážem zdolať. Nebola tam až taká veľká strata. Keď som prišla do cieľa prvá, nechcela som tomu najskôr uveriť.


Petra Vlhová

„Mala som ťažkosti s rovnováhou. Musím si na to dávať pozor a strmú časť zlepšiť. Boli tam úseky, ktoré som mohla ísť lepšie,“ priznala Vlhová.

V jednom z najnáročnejších ženských obrovských slalomoch vo Svetovom pohári majú lyžiarky problémy aj pri prechode zo slnka do tieňa.

„Na sekundu či dve som vôbec nič nevidela. Kým sa oči neprispôsobili, išla som naslepo. Aj tam som stratila balans,“ dodala.

Vedela, že tri súperky môže zdolať

Pred druhým kolom si Vlhová dala jasný cieľ. Zo šiesteho miesta sa posunúť, čo najvyššie. Napokon skončila tretia.

„Vedela som, že tri dievčatá dokážem zdolať. Nebola tam až taká veľká strata. Keď som prišla do cieľa prvá, nechcela som tomu najskôr uveriť,“ načrtla 26-ročná Liptáčka.

Len tesne zdolala Katharinu Liensbergerovú o 9 stotín sekundy, Nórku Tvibergovú o 15 stotín a Slovinku Hrovatovú o 29 stotín. Za dvoma najlepšími zaostala o vyše sekundu.

„Mikaela a Lara sú obe trochu pred Petrou,“ načrtol Mauro Pini.

„Bolo to trochu nervózne, ale Peťa dokázala, že na to má. Stále sú tam rezervy, ktoré musíme odstrániť,“ doplnil pre Zväz slovenského lyžovania jeho asistent Matej Gemza.

Vlha: Petra nám dvihla adrenalín

Spokojný so štartom do sezóny bol aj Vlhovej otec Igor.

„Petra nám trochu dvihla adrenalín, ale sme spokojní. Veľmi jej to psychicky pomôže. Ukázalo sa, že príprava bola dobrá. Výsledok hovorí za všetko,“ priznal Igor Vlha.


„Prvé preteky sezóny nevieme, na čom sme. Porovnávame sa na tréningu, ale preteky sú čosi iné. Je to boj s nervami. Z výsledku sa teším, ale pokračujeme ďalej,“ zdôraznila Vlhová.

Najbližšie sa predstaví o tri týždne v paralelnom obrovskom slalome v Lechu a nasledovať budú dva slalomy v Levi.

„Na pár dní idem domov a začiatkom novembra sa presúvame do Levi, kde budeme trénovať. Odletíme len na preteky do Lechu a vrátime sa späť,“ prezradila Vlhová.

V dobrej nálade sa rozlúčila aj s televíznymi divákmi. „Ďakujem, ahojte.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Úsmev, úsmev a zaťaté zuby. V Söldene to bola iná Petra Vlhová