Vlhová krstila knihu. Hovorí v nej otvorene o Magonim či Shiffrinovej

Petra Vlhová a krst jej knihy.
Petra Vlhová a krst jej knihy. (Autor: SME - KRISTÍNA HAMÁROVÁ)
Sportnet|28. okt 2021 o 18:04

Petra Vlhová krstila v Jasnej autobiografiu.

JASNÁ. Vďačí mu za svoj životný úspech, ale posledné týždne s ním označila slovom masaker. 

„Livio ma bral ako stroj. Nie ako ženu, ktorá má aj city, ktorá má svoje dni a ktorá niekedy nevládze. Ubližoval mne i ľuďom v tíme. Bolo to až chorobné. Pre Livia som nikdy nebola dosť dobrá,“ hovorí slovenská lyžiarka Petra Vlhová o svojom bývalom trénerovi Liviovi Magonim. 

Aj tieto vety sú súčasťou oficiálnej autobiografie, ktorú najpopulárnejšia slovenská športovkyňa krstila vo štvrtok v Jasnej. 

O triumfoch, aj o súkromí

Knihu s názvom Petra vyjde v polovici novembra vo vydavateľstve Petit Press, pod ktoré patrí denník SME, športový portál Sportnet i regionálne týždenníky MY. 

Vlhová na nej spolupracovala s reportérom Sportnetu Jurajom Berzedim, ktorý posledných osem rokov mapuje jej lyžiarsku kariéru. Rodáčka z Liptovského Mikuláša v nej opísala svoju cestu za veľkým glóbusom, ktorý získala za víťazstvo v seriáli Svetového pohára, ale prezradí veľa aj zo súkromia.

„Keďže som bola stále s chlapcami, chcela som byť ako oni. Keď sme sa šli kúpať, vrch plaviek som si nedávala. Mala som len trenky, vrecká von a pľula som,“ opisuje v knihe detstvo.

Vlhová: Bola som úprimná

„Najťažšie bolo určite rozprávanie o tom, čo som zažila posledných päť rokov s mojim bývalým trénerom. Na to som sa musela pripraviť.

Bola som ticho, keď sme sa rozišli, ale napokon som sa rozhodla, že poviem, ako to bolo. Chcem, aby to ľudia vedeli, možno sa v tom mojom príbehu aj niekto nájde a pomôže mu to,“ vravela Vlhová na krste.

Predpredaj

Autobiografia Petry Vlhovej vyjde v polovici novembra. Kúpiť si ju môžete už teraz cez predpredaj na týchto odkazoch.

bux.sk

martinus.sk

pantarhei.sk

Spoluprácu s Liviom Magonim ukončila v apríli tohto roka. denníku Corriere della Sera rozhovor s Magonim, kde Slovenku ostro skritizoval. Nechala som si ho preložiť a celý si ho prečítala. Psychicky som sa zrútila," priznala Vlhová v autobiografii.

„Snažila som sa byť úprimná, ešte nikdy som sa neotvorila, tak ako v tejto knihe,“ vravela Vlhová.

Kniha však nie je iba o Magonim, hoci chápem, že mnoho ľudí zaujíma práve táto story. Nemala som v úmysle ho dať do zlého svetla. Ako trénera si ho veľmi si ho vážim. Ale potrebovala som odkázať ľuďom, že nie vždy je správne ísť za úspechom za každú cenu," dodala lyžiarka.

Petra Vlhová so spoluautorom knihy Jurajom Berzedim.
Petra Vlhová so spoluautorom knihy Jurajom Berzedim. (Autor: TASR)

Vyberáme z knihy Petra

O Magonim

Prvé tri roky s trénerom Liviom Magonim boli úžasné. Ukázal mi nový svet. Ukázal mi, ako fungujú najlepší. Postupne sa to však začalo kaziť a posledná sezóna s ním bola masaker.

Keby som s ním pokračovala ďalej, vydržím ešte maximálne dva roky a skončím. Buď vyhorím, zničí mi telo, alebo mi znechutí lyžovanie.

Livio ma bral ako stroj. Nie ako ženu, ktorá má aj city, ktorá má svoje dni a ktorá niekedy nevládze. Nikdy nebol spokojný. Ubližoval mne i ľuďom v tíme. Bolo to až chorobné.

Keď som sa mu zdôverila, vrátilo sa mi to ako bumerang. Nikdy som s ním nemala bližší vzťah. Odmietal to. Pre Livia som nikdy nebola dosť dobrá.

O Shiffrinovej

Dlhšie obdobie som bola za Mikaelou Shiffrinovou stále druhá, nedokázala som ju predbehnúť. Bola som z toho nervózna, až som si raz povedala, že kašlem na ňu, pôjdem si vlastné preteky, sústredím sa len na seba.

A zrazu sa to zlomilo. Dokázala som ju porážať v slalome, obrovskom slalome i v paralelnom slalome aj viackrát za sebou. Znervóznela.

Je zrodená pre víťazstvo, a keď je druhá či tretia, je zle. Do istej miery to chápem, aj u mňa je to také. Viem však uznať, keď je súperka lepšia. Nie som si istá, či to dokáže aj ona.

O popularite

Dlho som nechápala, prečo známi ľudia sedia na hokeji vo VIP boxoch. Nemám vôbec problém sadnúť si medzi fanúšikov. Chcela by som ísť do publika, ale nemôžem. Namiesto sledovania hokeja by som sa celý zápas fotila.

Chýba mi väčšia sloboda. Ísť len tak po ulici bez toho, aby ma zastavil čo i len jeden človek. Ísť na koncert, do kina a robiť bežné veci ako normálny človek. Tak sa cítim v zahraničí na dovolenke. Mám svoj pokoj, nič nemusím riešiť, nikto ma nepozná. Je to paráda.

Vždy som sa smiala, keď známi ľudia chodili zamaskovaní v kapucni a okuliaroch. Teraz tak často chodím von aj ja. Okuliare, čiapka a rúško, ale aj tak ma ľudia spoznávajú. Mám špecifický hlas a keď začnem rozprávať, všetko je jasné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová krstila knihu. Hovorí v nej otvorene o Magonim či Shiffrinovej