Vo Flachau zažila Vlhová najlepší deň kariéry i Shiffrinovej chválu

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|12. jan 2021 o 10:45

Dosiahne vo Flachau víťazný hetrik?

FLACHAU, BRATISLAVA. Keď sa prejdete malou dedinkou, ktorú zdobia viaceré drevenice, cítite sa ako v snehovej rozprávke.

Vo Flachau nájdete ulicu, námestie i sochu najslávnejšieho miestneho rodáka Hermanna Maiera, ktorý získal štyri veľké glóbusy za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári.

Herminátor, ako znie prezývka slávneho rakúskeho zjazdára, prepožičal svoje meno aj zjazdovke, na ktorej sa pôjde utorňajší slalom žien (prvé kolo 18.00, druhé kolo 20.45, obe na RTVS).

Vo Flachau zažilo slovenské lyžovanie viaceré pamätné momenty. Pred piatimi rokmi tam zvíťazila dvakrát v rozpätí štyroch dní Veronika Velez-Zuzulová.

Pri jej druhom triumfe skončila na treťom mieste Petra Vlhová. A bolo to vôbec prvýkrát, čo stáli dve Slovenky na pódiu po pretekoch Svetového pohára.

V ďalších dvoch rokoch Vlhová preteky vo Flachau nedokončila a zdalo sa, že večerný slalom jej príliš nevyhovuje. Bol to však omyl.

Najlepší deň v kariére

V posledných dvoch rokoch vo Flachau zvíťazila. Predvlani prerušila dominanciu Mikaely Shiffrinovej, ktorá v sezóne prvýkrát v slalome nezvíťazila.

"Toto je môj najlepší deň v kariére," vravela Vlhová v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

Shiffrinová bola pomalšia o 15 stotín sekundy. Po príchode do cieľa mala kamennú tvár, ktorú u nej fanúšikovia dlho nevideli.

"Nie je to tragédia. Petra jazdila výborne, rýchlo, agresívne a dnes bola lepšia," priznala Shiffrinová na tlačovej konferencii po pretekoch.

"Shiffrinovú môžeme niekedy zdolať, ale nie pravidelne," hovoril vtedy pre SME Vlhovej tréner Livio Magoni.

Shiffrinová vyslovila uznanie

Vlani Vlhová víťazstvo vo Flachau obhájila pred tisíckami slovenských fanúšikov, ktorý v rakúskom stredisku vytvorili famóznu atmosféru.

Keď sa jej reportérka spýtala, či chce niečo odkázať množstvu slovenských fanúšikov, rodáčka z Liptova odvetila:

"Ďakujem vám všetkým, že ste vždy pri mne. Ste úžasní!"

Publikum burácalo.

"Minulý rok to bolo víťazstvo v slalome po dlhom čase. Nikto vtedy nečakal, že zdolám Mikaelu. Teraz som potvrdila prvenstvo zo Záhrebu, takže v tomto je to iné. Každé víťazstvo je však pre mňa špeciálne," načrtla Vlhová pre slovenské médiá.

Len chvíľu predtým sa na tlačovej konferencii stalo čosi nevídané. Jej americká rivalka, ktorá skončila až tretia, vyslovila Vlhovej veľké uznanie.

"Petra je v súčasnosti najlepšia lyžiarka na svete," hovorila Shiffrinová.

Úlohu zohráva každý detail

Odvtedy slovenská lyžiarka nezvíťazila len v slalome v Semmeringu, kde bola štvrtá. Naposledy svoje umenie v najtočivejšej disciplíne potvrdila v Záhrebe.

Cez víkend v rýchlostných pretekoch v St. Antone skončila v zjazde dvanásta a v super-G devätnásta. A ihneď sa musela preorientovať na technické disciplíny.

Po pondelňajšom tréningu vo Flachau sa cítila výborne.

"Sama som prekvapená, mala som dobrý tréning," priznala Vlhová pre RTVS.

Kým väčšina pretekov vo Svetovom pohári sa jazdí cez deň, slalom vo Flachau je špecifický tým, že obe kolá sú večer a jazdí sa pod umelým osvetlením.

"Nočné slalomy sú náročnejšie. Celý režim musím posunúť neskôr, večer je človek unavený. Po minulé roky som išla na štart druhého kola a dokonca sa mi zívalo," spomína 25-ročná Slovenka.

Momentálne je s 649 bodmi prvá v celkovom hodnotení Svetového pohára. Druhá Švajčiarka Michelle Gisinová na ňu stráca 119 bodov.

"Teraz hrá rolu každý detail, musíme si dávať pozor na cestu, stravu, tréning. Snažíme sa robiť všetko správne, hoci netušíme, či to tak je," dodala.

Vlhová odštartuje so štartovým číslom dva. Jej najväčšie rivalky pôjdu až za ňou. Shiffrinová piata, Katharina Liensbergerová šiesta a Michelle Gisinová siedma.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vo Flachau zažila Vlhová najlepší deň kariéry i Shiffrinovej chválu