Vlhovej zrušili kombináciu. Prečo je to pre Slovenku výhoda?

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|8. feb 2021 o 11:00

Kombinácia sa môže ísť o týždeň.

Aktualizované o 19:08

V
šetky informácie o MS v zjazdovom lyžovaní 2021 >>>

CORTINA, BRATISLAVA. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nepôjde v pondelok alpskú kombináciu na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo.

Súťaž všestrannosti organizátori zrušili pre silné nočné sneženie. Či a kedy sa náhradná kombinácia uskutoční, ešte nerozhodli.

Čo znamená pre Vlhovú, že preteky zrušili?

Netradičná výmena v kombinácii

Už v nedeľu organizátori šampionátu spravili netradičnú výmenu. Obvykle sa kombinácia začína rýchlostnou disciplínou, ale pre zlé poveternostné podmienky sa malo poradie disciplín otočiť.

Ako prvý sa mal ísť slalom a až následne super-G.

„To, že sa pôjde prvý slalom, je trochu iné. Beriem to ako fakt. V slalome si budem chcieť urobiť čo najväčší náskok, aby mi to mohlo stačiť v super-G,“ naznačila Vlhová pre slovenské médiá.

Zobrala to ako profesionálka, hoci sama určite tušila, že výmena disciplín jej môže výrazne skomplikovať situáciu v bojoch o medailové pozície.

Vlhová a Shiffrinová v nevýhode

Vlhová posledné dve kombinácie nedokončila. V rebríčku – World cup start list, ktorý je rozhodujúci pri žrebovaní čísiel, nemala žiadne body. Rovnako ako Američanka Mikaela Shiffrinová.

Aj preto mala Slovenka do slalomu nastúpiť až s číslom 23. Kým v super-G je to číslo, s ktorým pretekárky môžu pokojne zvíťaziť, v slalome to mohla byť veľká nevýhoda.

Tým viac, že v talianskom stredisku intenzívne snežilo a trať sa s narastajúcim počtom pretekárok mohla výrazne zhoršovať.

Viaceré Vlhovej konkurentky pritom mali nízke čísla, ktoré sú v slalome výhodnejšie.

Wendy Holdenerová jednotku, Federica Brignoneová sedmičku a Michelle Gisinová dvanástku. Rovnakú nevýhodu ako Slovenka by mala aj Shiffrinová, ktorá mala štartovať hneď za Vlhovou.

Problémom aj nové pravidlo

Ďalším problémom mohlo byť aj nové pravidlo, ktoré sa v alpskej kombinácii zaviedlo pred začiatkom minulej sezóny.

Kým dovtedy najrýchlejšia pretekárka z prvej časti kombinácie, štartovala v druhom kole až ako tridsiata v poradí, teraz je to naopak.

„Pretekár s jednotkou je v rýchlostných disciplínach testovací pilot, ktorý to buď zvládne alebo niekde vypadne,“ priznal Matej Gemza, ktorý je asistentom trénera Livia Magoniho.

Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane. (Autor: TASR/AP)

Ak by aj Vlhová v úvodnom kole slalomu vyhrala, v super-G by išla na trať ako prvá, čo je obrovská nevýhoda. Na vlastnej koži to zažila počas super-G v Crans Montane, kde vypadla.

Vlhová navyše zjazdovku v Cortine d'Ampezzo vôbec nepozná, keďže na nej bude jazdiť prvýkrát v kariére.

Štyri preteky za šesť dní

Keď všetky fakty sčítame, je zrejmé, že zrušené preteky sú pre Vlhovú výborná správa. Organizátori ich presunuli a ak sa nestane nič nečakané, prvou disciplínou kombinácie bude super-G.

Pohľad experta

To, že sa alpská kombinácia zrušila, je pre Petru Vlhovú dobrá správa. V Cortine sneží a trať nebude tvrdá a kompaktná. S vysokým číslom 23 by nemala v slalome rovnaké podmienky ako Wendy Holdenerová či Federica Brignoneová. S takýmto číslom je určite lepšie ísť ako prvé super-G.


Rastislav Mažgút, bývalý tréner Petry Vlhovej

A v ňom aj štartové číslo v tretej desiatke nie je výrazným problémom. Navyše Vlhová patrí v tejto disciplíne momentálne medzi najlepšie na svete.

A je veľký predpoklad, že už po prvom kole môže byť medzi najlepšími, ktoré v slalome odštartujú ako prvé.

Ako náhradný termín určili organizátori budúci pondelok, ktorý je rezervným dňom. To môže byť pre Vlhovú mierna komplikácia.

Za šesť dní bude musieť zvládnuť štyri preteky. A tiež by musela prechádzať z krátkych lyží na dlhšie.

Po utorňajšom super-G sa totiž chce presunúť do Jasnej, kde bude trénovať technické disciplíny, ktoré na šampionáte začínajú budúci týždeň.

V hlave sa už teda chcela sústrediť len na paralelný obrovský slalom, obrovský slalom a slalom.





Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej zrušili kombináciu. Prečo je to pre Slovenku výhoda?