Francúzi čakajú už 26 rokov. Proti Démarovi bude nielen Sagan

Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France.
Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|22. jún 2021 o 18:41

Pozrite si kandidátov na zisk zeleného dresu.

BRATISLAVA. Prezývali ho Teror z Taškentu. Džamolidin Abdužaparov patrí do skupiny piatich cyklistov, ktorí vyhrali bodovaciu súťaž na všetkých troch Grand Tour (Giro d'Italia, Tour de France a Vuelta a Espaňa). 

Avšak ako jediný sa môže pýšiť tým, že v tom istom roku získal na Tour zelené tričko a na Gire sa radoval z cyklámenového dresu.  

Už o necelý mesiac môže jeho legendárny zápis vyrovnať Peter Sagan, ktorý po triumfe na talianskych cestách bude štartovať aj na najslávnejších pretekoch na svete. Stane sa tak už po desiaty raz. 

Nemecký šprintér zostal doma

Peter Sagan má v tejto sezóne na konte tri víťazstva, keď triumfoval na pretekoch Okolo Katalánska, Švajčiarska a aj v desiatej etape na Gire. 

Média však zaujala aj správa o jeho možnom odchode z tímu Bora-Hansgrohe, s čím mohla súvisieť aj prípadná absencia na Tour de France

Šéf tímu Ralph Denk sa nedávno vyjadril, že buď pôjde na Tour Sagan, nemecký šprintér Pascal Ackermann alebo obaja. Napokon sa s tímom rozhodli pre prvú možnosť, čo Saganovho kolegu naštvalo. 

"Musím povedať, že som extrémne sklamaný. Ralph bol vždy človekom, ktorý dodržal slovo. Tentokrát to však absolútne neurobil. Bolo mi povedané, že Tour pôjdem trikrát a nemusím sa obávať. Bez tohto prísľubu by som vtedy nepodpísal kontrakt," cituje Ackermanna web cyclingweekly.com. 

"Prišli sme k záveru, že nemá potrebnú výkonnosť, aby mal úspešnú premiéru na Tour, preto sa do tímu nedostal," vysvetlil Denk. 

Saganovi program príliš nesvedčí 

Tím Bora-Hansgrohe bude mať na tohtoročnej Tour smelé ambície. Chce mať pretekára v Top 5 celkového poradia a tiež pomýšľa aj na zelený dres.

Sagana, ktorý bude opäť nosiť dres slovenského šampióna, bude tradične podporovať Talian Daniel Oss a pri klasikárskych dojazdoch mu môžu byť nápomocní Nils Politt (druhý z Paríž-Roubaix 2019, pozn. red.) či Lukas Pöstlberger, ktorý bol štyri dni lídrom pretekov Critérium du Dauphiné.

Samotný itinerár 108. ročníka Tour de France však Saganovi príliš nesvedčí. 

Na programe je až osem rovinatých etáp, v ktorých víťaz získa 50 bodov. V tretej a 12. etape sú však krátko pred cieľom umiestnené stúpania, kde by tím okolo trojnásobného majstra sveta mohol preveriť odolnosť šprintérov. 

Šancu zabodovať má aj v úvodných dvoch klasikárskych etapách. Pomerne netypické je, že aj v nich získa víťaz 50 bodov. 

Démare získal sebavedomie 

Najväčším vyzývateľom Petra Sagana v súboji o zelený dres bude zrejme Arnaud Démare. Jeho motivácia bude o to väčšia, že posledným Francúzom, ktorý získal zelený dres, bol Laurent Jalabert ešte v roku 1995.

Patrí k odolnejším šprintérom a na ceste do Paríža by ho nemali zastaviť ani náročné kopce. Navyše, vlani v priamom súboji zdolal Sagana na Gire.

Aj teraz je Démare v dobrej forme. Na pretekoch Okolo Valencie ovládol bodovaciu súťaž a sebavedomie si zdvihol hneď štyrmi etapovými víťazstvami na pretekoch nižšej kategórie vo Francúzsku.

V porovnaní so šprintérskym vláčikom z Gira 2020 mu bude chýbať Holanďan Ramon Sinkeldam. "Arnaud Démare a David Gaudu (jazdec na celkové poradie, pozn. red.) budú mať status chránených jazdcov.

Pokúsime sa vyhrať niekoľko etáp a máme ambície vo všetkých častiach pretekov," povedal športový riaditeľ tímu Groupama-FDJ Yvon Madiot. 

Cavendish so šancou, o ktorej ani nesníval 

Zaujímavá situácia nastala v tíme Deceuninck – Quick-Step. Zelený dres nebude obhajovať pre zranenie kolena Ír Sam Bennett, ktorého na poslednú chvíľu nahradil v nominácii belgického tímu skúsený Mark Cavendish. 

Šéf tímu Patrick Lefevere dokonca spochybnil vážnosť zranenia írskeho šprintéra, ktorý mal podľa neho klamať a tiež zamlčať drobné zranenie počas tréningu. 

Nič to však nemení na to, že Mark Cavendish dostal šancu, o ktorej už ani nesníval. Vlani sa lúčil s profesionálnou cyklistkou, ale napokon sa dohodol s Deceuninckom a v tejto sezóne dosiahol už päť triumfov. 

Na Tour de France vyhral už 30 etáp, no získal len jeden zelený dres. Od rekordu legendárneho Belgičana Eddyho Merckxa ho delia štyri etapové triumfy. 

Zaujímavosťou je, že doposiaľ štartoval na pretekoch Grand Tour 19-krát a len v piatich prípadoch odchádzal bez aspoň jedného víťazstva. 

"Myslím si, že sa nestratí. Nebude síce taký rýchly ako Bennett vo svojej top forme, ale môže byť na úrovni Petra Sagana. Na zelený dres zrejme útočiť nebude," povedal v rozhovore pre Sportnet Peter Zánický. 

Ewan má svoj cieľ, Matthews sa môže chytiť

Medzi najrýchlejších pretekárov bude patriť opäť Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal). V jeho prípade je však otázne či sa neuspokojí s etapovými víťazstvom, prípadne viacerými a Tour podobne ako Giro nedokončí. 

Už viackrát povedal, že jeho tohtoročným cieľom je vyhrať etapu na všetkých Grand Tour. Na Gire svoju úlohu splnil. Doposiaľ na trojtýždňových pretekoch štartoval sedemkrát, no dokončil ich len dvakrát. 

Z kvalitných šprintérov možno spomenúť domáceho Christopha Laporta, debutujúceho Tima Merliera, jeho tímového kolegu Jaspera Philipsena či čerstvého talianskeho majstra Sonnyho Colbrelliho. 

"Mojím hlavným cieľom je vyhrať etapu a pokúsim sa aj o zelený dres. Samozrejme, bude to ťažké, ale ak budem mať dobré nohy, nie je to nemožné," povedal Colbrelli v rozhovore pre bici.pro. 

Okrem Bennetta dokázal dominanciu slovenského cyklistu v roku 2017 narušiť Austrálčan Michael Matthews. Ten však od roku 2020 vyhral iba jedny preteky. 

V tejto sezóne bol dvakrát tretí na Paríž - Nice, štvrtý na Amstel Gold Race a tiež šiesty na monumentálnej klasike Miláno San - Remo. 

Austrálčan Michael Matthews v zelenom drese na Tour de France 2017.
Austrálčan Michael Matthews v zelenom drese na Tour de France 2017. (Autor: TASR/AP)

„Nedá sa povedať, že je z formy, ale špička v profesionálnom pelotóne je taká, že ak ste výkonnostne o dve-tri percentá dole, tak víťazstvo nedosiahne. Môže sa však chytiť nejakým úspechom a dostať sa na víťaznú vlnu,“ myslí si Zánický.

Nešťastné načasovanie s olympiádou 

Zoznam potenciálnych ašpirantov na zelený dres možno uzavrieť dvoma hviezdami súčasnej cyklistiky, ktoré bavia fanúšikovia najmä počas jarných klasík. Sú nimi Mathieu van der Poel a Wout van Aert. 

Holanďan neprestáva udivovať cyklistický svet, keďže okrem víťazstiev v cestnej cyklistike naďalej zbiera triumfy aj na horskom bicykli.

Na OH v Tokiu bude v horskej cyklistike favoritom na zlato a práve to sa môže biť s jeho ambíciami pri premiére na Tour de France. 

Pre van der Poela sú lákavé úvodné dve etapy a teda vidina žltého dresu. Jeho šanca na zelený je však minimálna. Dojazd v Paríži je totiž naplánovaný len osem dní pred spomenutými pretekmi v Tokiu.

"Prvá a druhá etapa sú pre nás mimoriadne dôležité. Mathieu mieri za žltým dresom (v roku 1984 ho deň nosil aj jeho otec Adri, pozn.), ale nejde mu oň tak, ako o zlatú medailu na olympiáde alebo na MS v cyklokrose. 

Kombinácia Tour - Tokio je veľmi ťažká a z hľadiska Hier nemá Tour veľkú pridanú hodnotu. Uvidíme, čo prinesie prvý týždeň. Počas prvého voľného dňa si sadneme, a triezvo rozhodneme o tom, ako budeme pokračovať," povedal pre sporza.be športový riaditeľ tímu Christoph Roodhooft.  

Van Aert ukázal vlani na Tour de France veľký potenciál, no nebude mať voľné ruky. Sám sa vyjadril, že viac ako na šprinty sa sústredí na pomoc Primožovi Rogličovi. Aj vzhľadom na obrovskú vrchársku silu tímov Ineos či UAE Emirates. 

Aj rodák z Herentalsu sa zrejme sústredí na úvodné etapy, v ktorých môže získať žltý dres. Ako poslednému Belgičanovi sa to podarilo Gregovi Van Avermaetovi.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Francúzi čakajú už 26 rokov. Proti Démarovi bude nielen Sagan