Talian prežíva zlatú sezónu. Ostré tempo na ME nevydržal ani Sagan

Sonny Colbrelli získal zlato na ME v cyklistike 2021. Striebro bral Remco Evenepoel, bronz Benoit Cosnefroy.
Sonny Colbrelli získal zlato na ME v cyklistike 2021. Striebro bral Remco Evenepoel, bronz Benoit Cosnefroy. (Autor: Twitter UEC cycling)
Miloslav Šebela|12. sep 2021 o 18:05

Majstrom Európy sa stal Sonny Colbrelli.

BRATISLAVA. Cyklistický šampionát nemusí prebiehať podľa šablóny, v rámci ktorej si favoriti počkajú na záver pretekov a až potom zabojujú o víťazstvo.

Majstrovstvá Európy v Trente mali od štartu napínavý priebeh. Mnoho favoritov a silných pretekárov sa pokúšalo dostať do úniku. 

Už v prvej polovici sa pelotón doslova rozpadol. V hlavnej skupine bolo pri nájazde na okruh v Trente len 42 jazdcov.

Po viacerých pokusoch sa približne 60 kilometrov pred cieľom stretla na čele silná skupina, v ktorej boli traja Belgičania a dvaja Taliani. Vpredu nechýbal ani úradujúci šampión z Tour de France Tadej Pogačar.

Titul majstra Európy si po výbornom výkone vybojoval Sonny Colbrelli. Talian ako jediný dokázal zachytiť nástupy Remca Evenepoela. Belgičan svoje tempo viackrát stupňoval, no Taliansky šprintér sa ho neustále držal. Pred cieľom ho poľahky prešprintoval.

Zlatá sezóna Colbrelliho

Colbrelli predĺžil taliansku sériu na majstrovstvách Európy. Taliani majú biely dres s hviezdami nepretržite od roku 2018. Postupne si titul vybojovali Matteo Trentin, Elia Viviani, Giacomo Nizzolo a teraz Colbrelli.

„Neskutočné. Fantastické. Na štarte som sa necítil najlepšie. Držal som sa Remca, keď zaútočil, ale bolelo to. Boli to nesmierne náročné preteky. Ani na chvíľu sme nespomalili. Ale ako tím sme fungovali skvele. Keď sme ostali vpredu desiati, bol tam so mňou Matteo Trentin. Všetky sily som dal do toho, aby som sa za Remcom udržal,“ opisoval Colbrelli pre Eurosport. 

V tomto roku získal taliansky titul a teraz aj európsky. Celkovo má na konte 6 víťazstiev v sezóne. Pred týždňom vyhral aj preteky Okolo Beneluxu v celkovom poradí. Vzhľadom na skvelú formu bude patriť k favoritom aj na titul majstra sveta. 

Zdolaný Evenepoel si zase vybojoval na seniorských ME už tretiu medailu. Pritom má len 21 rokov.

Dve medaily má z časovky - zlato z roku 2019 a bronz z tohto roku. Teraz k nim pridal striebro v cestných pretekoch. V cieli však bol sklamaný. Záver pretekov ťahal neustále na špici. Mrzelo ho, že sa Colbrelliho nedokázal striasť. 

„Na Colbrelliho sa nemôžem hnevať. Bol silný. Asi sme boli dvaja najsilnejší v dnešných pretekoch. Vyhral zaslúžene,“ vravel Evenepoel. „Som sklamaný. Neviem, či sa mi podarí byť tak blízko k víťazstvu na takto náročnej trati. Som však rád, že som sa dokázal vrátiť po zranení.“

Bronz si vybojoval Francúz Benoit Cosnefroy. 

Zranenie ešte cíti

Slováci si trať majstrovstiev Európy dlho neužili. Mali problém udržať ostré tempo v úvode pretekov a platilo to aj o Petrovi Saganovi.

Ten už pred pretekmi vravel, že európsky šampionát pre neho nie je kľúčový. Ak však bude mať šancu na úspech, zabojuje o ňu. 

„Na pretekoch Okolo Beneluxu som sa cítil lepšie a lepšie. Mal by som byť na tom dobre. Na majstrovstvá Európy som šiel s tým, že ak sa mi podarí niečo dosiahnuť, bude to dobré, ale ak nie, nevadí to a budem pokračovať na pretekoch Okolo Slovenska,“ vravel Sagan pred štartom pretekov pre cycling-info.sk. 

Posledné týždne sa zotavoval zo zranenia kolena, ktoré utrpel na Tour de France. Prezradil však, že zranenie nie je úplne doliečené. 

„Koleno stále trochu cítim, ale na bicykli mi to nerobí žiadny problém. Myslím, že je to na dobrej ceste,“ doplnil.

Slováci nedokončili

Po zdolaní troch dlhších stúpaní v úvode bol Peter Sagan ako najlepší zo Slovákov približne dve minúty za lídrami pretekov. Približne v polovici trate na 87. kilometri už bol v pretekoch zo šestice slovenských reprezentantov sám.

Vtedy už bola jeho strata na lídrov veľká. Viac ako 4 minúty. Na ďalšom medzičase už nefiguroval. 

Zo Slovákov tak do cieľa neprišiel nik. Celkovo však dokončilo preteky len 31 cyklistov zo 149 na štarte.

Sagana teraz čakajú preteky Okolo Slovenska (15. až 19. septembra).

„Mám nabitý program. Očakávam, že príde veľa fanúšikov. Asi to bude hektické. Sú to preteky ako každé iné, len s tým rozdielom, že budem pretekať na Slovensku. Dúfam, že všetko dobre dopadne,“ hovoril Sagan pre cycling-info.sk 

Najlepší výsledok v rámci majstrovstiev Európy dosiahol zo slovenských cyklistov junior Martin Svrček. V cestných pretekoch vybojoval 8. priečku. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Talian prežíva zlatú sezónu. Ostré tempo na ME nevydržal ani Sagan