Kto chce Sagana na pretekoch, musí si zaňho priplatiť. Taliani dali balík

Bratia Saganovci a Erik Baška by mali na jeseň śtartovať  na pretekoch Okolo Slovenska.
Bratia Saganovci a Erik Baška by mali na jeseň śtartovať na pretekoch Okolo Slovenska. (Autor: SME - Marko Erd)
Miloslav Šebela|4. máj 2021 o 14:51

Účasť Petra Sagana na Okolo Slovenska je istá na 95 percent.

BRATISLAVA. V profesionálnom pelotóne jazdí Peter Sagan už dvanástu sezónu. Štartoval na mnohých pretekoch po celom svete. Len na samotnej Tour de France bol deväťkrát. Je však paradoxom, že na domácich pretekoch – Okolo Slovenska ešte nikdy nesúťažil.

Organizátori ho každý rok volajú a snažia sa vybaviť štart najslávnejšieho domáceho cyklistu. Zatiaľ márne.

Vlani to vyzeralo nájdene. Sagan mal štartovať, nakoniec pre pandémiu koronavírusu sa prekrývala Tour de France a Okolo Slovenska. Sagan nemal prečo váhať, logicky si vybral najsledovanejšie preteky na svete.

„Priorita bola Tour, nemohol prísť na Okolo Slovenska. Rešpektovali sme to. Ale veríme, že teraz Peter Sagan príde. Dal by som tomu 95-percentnú pravdepodobnosť,“ uviedol športový riaditeľ Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič.

Na prihláške chýba posledné meno

Saganov príchod by mohli ohroziť len zranenie, prekrývanie pretekov ako vlani a podobne. Ak sa nič vážne nestane v septembri bude súťažiť na slovenských cestách. 

Tím Bora-Hansgrohe už poslal organizátorom aj prihlášku so šiestimi menami: Erik Baška, Juraj Sagan, Daniel Oss, Patrick Gamper, Maciej Bodnar a Frederik Wandahl. Voľné ostalo ešte jedno miesto.

To by mal obsadiť práve mladší zo Saganovcov.

„Ralph Denk je manažér, ktorý drží slovo. Bora chce, aby Sagan štartoval na Okolo Slovenska pokiaľ ešte oblieka dres tohto tímu,“ vysvetlil Lučanič.

Na Okolo Slovenska bude štartovať po prvý raz v histórii až sedem tímov z elitnej kategórie WorldTour.

Pre tieto tímy platí, že od organizátorov dostávajú istú čiastku ako štartovné. Je to povinnosť organizátorov, platí to aj na iných podujatiach. Čiastočne tak pokrývajú náklady, ktoré tímy majú.

„Spodná hranica pre WorldTour tím je sedemtisíc eur, ale reálne sa pohybujeme vo vyšších číslach. Je to päťciferná suma,“ uviedol Lučanič.

Sagan vyjde na desiatky tisíc eur

V prípade, že by na preteky prišiel aj Peter Sagan, museli by organizátori zaplatiť nemeckému tímu viac.

Okolo Slovenska 2021

Konajú sa od 14. do 18. septembra. Prológ a prvá etapa má cieľ aj štart v Košiciach.

Druhá etapa povedie zo Spišského podhradia do Dolného Kubína.

Tretia etapa vedie z Dolného Kubína do Považskej Bystrice. 

Posledná štvrtá odštartuje v Trenčianskych Tepliciach a jej cieľ bude v Trnave. 

Na štarte bude 21 tímov, z nich 7 patrí do kategórie WorldTour: Bora-Hansgrohe, Deceuninck Quick-Step, Israel Start-Up Nation, Team DSM, BikeExchange, Qhubeka Assos a Astana Premier Tech.

„Bavíme sa v desiatkach tisíc, ale nerád by som to konkretizoval. Pôvodne žiadali manažéri oveľa vyššiu sumu. Potom sa to znížilo. V podstate nám v tíme vyšli v ústrety. Ak by sme boli preteky Okolo Slovinska, možno by žiadali aj trojnásobok,“ vysvetlil Lučanič.

Doteraz platilo, že všetky WorldTour tímy dostávali od organizátorov Okolo Slovenska rovnaké štartovné, ktoré bolo nezávislé na tom, či sem tím poslal osobnosti a lídrov alebo len menej známych cyklistov. 

Bora si však za Sagana vypýtala viac. Podľa Lučaniča je to štandard aj na iných súťažiach.

„Sú organizátori, ktorí si priplatia za to, aby mali štartovú listinu s atraktívnymi menami. Viem o tom, že vlani talianski organizátori zaplatili veľmi veľký balík za to, že Peter štartoval na Giro d´Italia.

Neviem ako je to tento rok,“ dodal Lučanič. Rozpočet pretekov vlani presiahol pol milióna eur.

Preteky Okolo Slovenska sa budú konať od 14. do 18. septembra. Trasa pretekov vedie z Košíc, cieľ poslednej etapy je v centre Trnavy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kto chce Sagana na pretekoch, musí si zaňho priplatiť. Taliani dali balík