Sagan pozýva do Bánoviec nad Bebravou, chce naraz dobyť Slovensko i Česko

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. jún 2021 o 13:50

Sagan bude súťažiť na slovenských cestách.

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU. Spoločné majstrovstvá Slovenska a Česka v cestnej cyklistike odštartujú už vo štvrtok a predstavia sa na nich najlepší pretekári z oboch krajín.

Účasť prisľúbili trojnásobný majster sveta Peter Sagan, jeho brat Juraj, Erik Baška a z českej strany napríklad Zdeněk Štybar či Petr Vakoč.

Podujatie sa uskutoční od 17. do 20. júna v Bánovciach nad Bebravou.

"Na spoločnom šampionáte sa predstaví celá slovenská a česká špička. Zo slovenskej strany to budú okrem bratov Saganovcov a Bašku aj kompletné kontinentálne tímy Dukla Banská Bystrica a Cycling Academy Trenčín, takže diváci, ktorí prídu, a verím, že už sa bude dať plnohodnotne cestovať, uvidia svetovú cyklistiku," uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Turnaj vyvrcholí cez víkend

"Ahojte fanúšikovia cyklistiky, rád by som vás pozval do Bánoviec nad Bebravou na majstrovstvá Slovenska, vidíme sa v nedeľu," prihovoril sa fanúšikom na facebooku organizátorov Peter Sagan.

Organizátorom šampionátu je OZ xRoad Bánovce nad Bebravou s podporou mesta Bánovce nad Bebravou, Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenského zväzu cyklistiky.

V úvodný deň šampionátu, vo štvrtok 17. júna, sa uskutočnia súťaže v časovke jednotlivcov všetkých kategórii - juniorov, junioriek, žien i mužov elite.

V piatok je voľný deň a v sobotu pokračuje šampionát pretekmi s hromadným štartom žien, junioriek a juniorov. V nedeľu vyvrcholia spoločné majstrovstvá cestnými pretekmi kategórie mužov elite.

Trať vyhovuje cyklistom z Bory

Časovkársky okruh povedie na trase Podlužany – Timoradza – Krásna Ves – Podlužany a meria 20 km. Ženy a juniori absolvujú jeden okruh, mužov čakajú dva, juniorky pôjdu na kratšej 15 km trati (Podlužany – Timoradza – Podlužany).

Okruh pretekov s hromadným štartom meria 32,5 km (Bánovce, Dežerice, Horňany, Bobot, Motešice, Krásna Ves, Timoradza, Podlužany, Bánovce). Ženy a juniorky ho absolvujú trikrát (97,5 km), juniori štyrikrát (130 km) a na elitnú kategóriu čaká dokopy sedem okruhov, čiže 227,5 km s prevýšením približne 1900 výškových metrov.

Podľa úradujúceho vicemajstra SR v pretekoch s hromadným štartom Erika Bašku budú preteky zaujímavé, i keď na trase nie sú žiadne výrazné stúpania.

"Trať je super, myslím si, že nám všetkým trom z Bory vyhovuje. Je to rovinatejšia trať, 1900 nastúpaných metrov na 230 km. Veľa bude závisieť od toho, ako silný bude fúkať vietor. Bol som si to pozrieť, na veľa miestach je to veľmi otvorené. Niekedy to býva na rovine a na vetre ťažšie ako v kopcoch," uviedol.

Môže sa rozhodnúť o olympionikoch

Výsledky šampionátu môžu prehovoriť do nominácie na olympijské hry v Tokiu.

Slovensko si vybojovalo dve miestenky v pretekoch s hromadným štartom a jednu v časovke s tým, že pretekár, ktorý pôjde jazdu proti chronometru, musí ísť aj cestné preteky. Jedno miesto má isté Peter Sagan.

"Druhý účastník bude nominovaný z longlistu, ktorý sme už oznámili Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV), po spoločných majstrovstvách. Podľa profilu a podľa dĺžky olympijskej trate sa najviac uvažuje o Jurajovi Saganovi.

Pokiaľ by nemal výkonnosť alebo nebol zdravotne fit, pôjde ten, ktorý presvedčí športového riaditeľa elite kategórie na spoločných majstrovstvách Jána Valacha. Po šampionáte by mal oznámiť druhé meno a to by mala byť už definitívna nominácia," uviedol Privara.

Program MSR a MČR - Bánovce nad Bebravou:

štvrtok 17. júna: časovka jednotlivcov - muži elite (40 km), ženy (20 km), juniori (20 km), juniorky (15 km)

sobota 19. júna: preteky s hromadným štartom - ženy a juniorky (97,5 km), juniori (130 km)

nedeľa 20. júna: preteky s hromadným štartom - muži elite (227,50 km)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan pozýva do Bánoviec nad Bebravou, chce naraz dobyť Slovensko i Česko