Peter Sagan má druhý pokus na zisk stého triumfu v kariére

Peter Sagan špurtuje v biwlom drese pre majstra sveta.
Peter Sagan špurtuje v biwlom drese pre majstra sveta. (Autor: SITA/AP)
Juraj Buch|11. aug 2017 o 10:00

Šance slovenského cyklistu pred 5. etapou BinckBank Tour.

SITTARD-GELEEN. Slovenský cyklista Peter Sagan má druhý pokus na dosiahnutie svojho stého víťazstva v profesionálnej cyklistike.

Na pretekoch BinckBank Tour 2017 v Holandsku a Belgicku v piatok zabojuje o prvenstvo v piatej etape.

Saganov druhý pokus o jubilejný triumf

Ak sa mu podarí zdolať všetkých súperov, zaznamenal by aj tretí triumf na podujatí a s veľkou pravdepodobnosťou by sa opäť dostal na čelo celkovej klasifikácie.

Útok, alebo čakanie na šprint? To bude závisieť od situácie a rozloženia síl. Môže sa spoľahnúť na silný tím, ale musí byť pripravený na útoky súperov. Tak zostane s tímom, alebo zaútočí sám? Tipujem druhú možnosť.


EXPERT Z CICLISMOINTERNACIONAL. COM O PETROVI SAGANOVI

Na vedúceho Stefana Künga stráca iba päť sekúnd. Pritom má komfortný náskok 24 bodov pred druhým Edwardom Theunsom v súťaži aktivity.

Dvojnásobný majster sveta bojoval o hetrik už vo štvrtok. V špurte mierne zvlnenej štvrtej etapy v Lanakene obsadil štvrtú priečku.

Etapa pre odolných - pre Sagana

Piata časť BinckBank Tour 2017 sa odohrá v okolí holandského mesta Sittard, v ktorom sa o 12:30 h odštartuje a po 167 kilometroch približne o 16:30 h aj skončí.

Podobne, ako predchádzajúca etapa, má zvlnený profil, ale už s náročnejšími stúpaniami. Cyklisti ich absolvujú až 19. Prejdú cez známy vrch Cauberg, ktorý je súčasťou jarnej klasiky Amstel Gold Race.

Pelotón sa dvakrát dostane na 39-kilometrový okruh. Za zmienku stojí stúpanie na Schatsberg (800 metrov so sklonom 5 percent).

Šestnásť kilometrov pred cieľom príde na rad zlatý kilometer s deviatimi bonifikačnými sekundami a po ňom nasledujú ešte tri kopce, aj na Windraak (700 m; 4,5 %) a Watersley (400 m; 4 %). Posledný z nich sa nachádza sedem kilometrov pred cieľom.

Profil 5. etapy BinkcBank Tour 2017.
Profil 5. etapy BinkcBank Tour 2017. (Autor: iclismointernacional.com)

Zaujímavé momenty môžu nastať aj 1300 metrov pred cieľovou čiarou s úsekom s priemerným sklonom stúpania desať percent.

Je pravdepodobné, že sa pred koncom etapy vytvorí silná skupina a rozhodne sa v špurte. O prvenstvo by mali bojovať odolní jazdci špecializujúci sa na klasické preteky.

Túto charakteristiku do bodky spĺňa Peter Sagan, takže má reálnu šancu pokoriť hranicu sto víťazstiev vo svojej siedmej sezóne profesionálnej kariéry v profipelotóne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Peter Sagan má druhý pokus na zisk stého triumfu v kariére