Pelé varuje pokračovateľa svojej misie v USA Beckhama

SITA|12. júl 2007 o 12:13

NEW YORK 12. júla (SITA) - Pionier futbalu v Spojených štátoch amerických zo 70. rokov minulého storočia Pelé varoval svojho novodobého nástupcu Davida Beckhama, že svoju úlohu popularizátora najrozšírenejšieho ...

NEW YORK 12. júla (SITA) - Pionier futbalu v Spojených štátoch amerických zo 70. rokov minulého storočia Pelé varoval svojho novodobého nástupcu Davida Beckhama, že svoju úlohu popularizátora najrozšírenejšieho športu planéty naplní iba vtedy, ak ju zoberie s plnou vážnosťou. Bývalý hráč Manchestru United a Realu Madrid už pred svojím príchodom do svojho nového tímu Los Angeles Galaxy vyvolal v USA obrovský ošiaľ vystupňovaný záujmom médií o známy manželský pár a masívnou kampaňou sponzorov. Až v piatok 13. júla však kalifornský tím prestaví akvizíciu na tlačovej konferencii.

"Davida Beckhama každý pozná ako dobrého hráča. Má za sebou celosvetovú popularitu, preto si myslím, že by mohol pomôcť futbalu v USA," vyzdvihol pozitíva "beckhamánie" legendárny Pelé, ktorý s podobným poslaním prišiel pred takmer 40 rokmi do tímu New York Cosmos. Pravda, jeho zárobok mal ďaleko od 250 miliónov dolárov, ktoré zinkasuje za päť rokov bývalý kapitán anglickej reprezentácie. "Ale poradil by som mu, aby sa pripravil na ťažkú prácu, pretože tímy MLS sú veľmi silné. Urobili veľký pokrok. Musí byť v dobrej fyzickej kondícii, hrať v Spojených štátoch nie je prechádzka ružovým sadom. Futbal je tu na vysokej úrovni. Za mojich čias to bolo úplne iné, komplikovanejšie. Prišli sme sem položiť základy profesionálneho futbalu. Dovtedy sa tu hralo iba na amatérskej a univerzitnej báze. Odvtedy ale futbal zaznamenal ohromný krok vpred. Počas môjho účinkovania v New Yorku som dostal príležitosť zahrať si s takými velikánmi, ako boli Franz Beckenbauer, Carlos Alberto, Giorgio Chinaglia alebo Johan Cruyff. Ľudia a predovšetkým mládež v nás videli vzory, ktoré lákali na tribúny. Beckham teraz musí po nás prevziať túto štafetu," nechal sa počuť Pelé, ktorý však nezabudol pripomenúť, že od prestupu do Realu vníma Beckhama skôr ako šoumena.


Nachádzate sa tu:
Domov