Pocta Demitrovi. Legendárna 38 brázdi slovenské cesty na kamióne

Na ľavej strane kabíny je podobizeň Pavla Demitru, Trenčiansky hrad a číslo 38.
Na ľavej strane kabíny je podobizeň Pavla Demitru, Trenčiansky hrad a číslo 38. (Autor: ARCHÍV PETRA KRAJÍČKA.)
Samuel Barták|21. sep 2021 o 15:30

Fanúšikovia na neho nezabúdajú.

BRATISLAVA. Dlho bavil hokejových fanúšikov po celom svete a jeho odchod na druhý svet bol pre mnohých bolestivou záležitosťou. Na Pavla Demitru nezabúdajú jeho obdivovatelia ani roky po tragédii hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ.

Peter Krajíček, vodič firmy ASOK Transport, si uctil hokejovú legendu na kamióne, s ktorým jazdí po slovenských cestách.  

„Vážime si ho pre jeho výnimočnosť a veľké srdce športovca a človeka. Hral hokej pre tím a pre fanúšikov a takých hráčov je už dnes veľmi málo. Nechceme, aby sa na neho zabudlo a takýmto spôsobom si na neho ľudia spomenú aj na cestách,“ vysvetľuje Krajíček.

Ľudia reagujú pozitívne

Na oboch stranách kabíny kamiónu je Demitrova podobizeň, na ľavej je pod trenčianskym hradom spolu s jeho tridsaťosmičkou, na pravej sa teší z gólu pod slovenským znakom, ktorý je lemovaný klubmi, za ktoré hrával.

„Musím vám povedať, že aj po takom dlhom čase si ho ľudia pamätajú a kamión si fotia, ukazujú palce hore, jednoducho, tých zážitkov na ceste je veľmi veľa a je jedno či som v Bratislave alebo v Košiciach.

Pred nedávnom sa konal zraz kamiónov v Trenčíne a malý chlapec z Bratislavy prišiel s rodičmi len preto, aby videl ten náš, s Demitrom,“ dodal Krajíček.

Demitra začínal v rodnej Dubnici nad Váhom, neskôr sa presunul o kúsok ďalej do Trenčína, odkiaľ sa odrazil do veľkého hokeja. V NHL odohral 847 zápasov za Ottawu, St. Louis, Los Angeles Kings, Minnesotu a Vancouver, v KHL pôsobil v Lokomotive Jaroslavľ.

„Osobne som ho nikdy nestretol, ale ako fanúšik trenčianskeho hokeja som ho na ľade v akcii zažil veľakrát,“ povedal Krajíček.

Na MS rozplakal fanúšikov

Roky patril aj medzi lídrov slovenskej reprezentácie, s ktorou získal bronz na MS 2003 a v roku 2010 ju potiahol do semifinále olympijského turnaja vo Vancouvri. S reprezentáciou sa lúčil na MS 2011 v Bratislave.

„Ten moment mám dodnes v pamäti, rozplakal všetkých fanúšikov na tribúne i pri televíznych obrazovkách. Neviem, či sa ešte niekedy dočkáme takej legendy,“ dodal Krajíček.

Pred desiatimi rokmi, 7. septembra 2011 odštartovalo z jarosľavského letiska Tunošna lietadlo s hokejovým tímom Lokomotiv Jaroslavľ na prvý zápas nového ročníka súťaže proti Dinamu Minsk. Krátko po štarte sa však lietadlo zrútilo do rieky Volga.

Pri leteckom nešťastí zahynulo 44 ľudí, hokejisti a funkcionári Lokomotivu i členovia posádky. Prežili dvaja ľudia - člen posádky Alexander Sizov a ruský útočník Alexander Galimov, ktorý však po piatich dňoch podľahol zraneniam.

Okrem Pavla Demitru boli na palube aj traja českí hokejisti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Podľa správy expertov piloti spôsobili katastrofu tým, že pri štarte mimovoľne brzdili, lietadlo tak nedosiahlo potrebnú rýchlosť a havarovalo.

Na pravej strane kabíny kamióna je zobrazená gólová radosť Pavla Demitru na ZOH 2010 vo Vancouvri.
Na pravej strane kabíny kamióna je zobrazená gólová radosť Pavla Demitru na ZOH 2010 vo Vancouvri. (Autor: ARCHÍV PETRA KRAJÍČKA)
Kamión s podobizňou Pavla Demitru.
Kamión s podobizňou Pavla Demitru. (Autor: ARCHÍV Petra Krajíčka)
Kamión s podobizňou Pavla Demitru.
Kamión s podobizňou Pavla Demitru. (Autor: ARCHÍV Petra Krajíčka.)
Tragédiu hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ pripomína na zadnej strane ťahača vrak lietadla Jak-42.
Tragédiu hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ pripomína na zadnej strane ťahača vrak lietadla Jak-42. (Autor: ARCHÍV PETRA KRAJÍČKA.)
Kamión s podobizňou Pavla Demitru.
Kamión s podobizňou Pavla Demitru. (Autor: ARCHÍV PETRA KRAJÍČKA)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pocta Demitrovi. Legendárna 38 brázdi slovenské cesty na kamióne