Zdobila ho ľudskosť a hokejový kumšt. Hrať s Demitrom bolo ako modré z neba

Pavol Demitra na MS 2011.
Pavol Demitra na MS 2011. (Autor: TASR)
Stanislav Benčat|6. sep 2021 o 23:30

Pred desiatimi rokmi havarovalo lietadlo s tímom Lokomotiv Jaroslavľ.

BRATISLAVA. Po domácich majstrovstvách sveta v roku 2011 sa lúčil s reprezentáciou so slzami v očiach. Dojatým priaznivcom ochotne rozdal hokejku, rukavice i dres. Vtedy ešte nik netušil, že o štyri mesiace neskôr ho budú oplakávať desaťtisíce fanúšikov.

Legendárny útočník Pavol Demitra sa stal idolom pre malých aj veľkých. Pre hokejový kumšt, ľudskosť, pozitívnu energiu či veselú povahu.

Pred desiatimi rokmi, 7. septembra 2011, krátko po štarte havarovalo lietadlo s ruským hokejovým tímom Lokomotiv Jaroslavľ. Medzi obeťami tragédie bol aj slovenský hokejista.

Ťažké začiatky

Pavol Demitra bol odmalička športový nadšenec. Podľa vzoru otca začínal s futbalom, bol nadšený tenista.

„Keby neexistoval hokej, určite by som bol futbalista,“ zvykol spomínať. S kamarátmi z Trenčína si v lete zvykol pozrieť naživo zápasy na veľkých šampionátoch.

V roku 1985 zasa sledoval so zatajeným dychom hokejové umenie Stevea Yzermana či Igora Larionova na majstrovstvách sveta v Československu. O niekoľko rokov neskôr ich zdolával v kanadskom bodovaní najlepšej ligy na svete.

Rodák z Dubnice nad Váhom debutoval ešte vo federálnej lige. V sedemnástich zaznamenal 28 bodov, čo upútalo pozorovateľov zo zámoria.

V drafte v roku 1993 si ho z 227. miesta vybrali zástupcovia Ottawy. Prvú zmluvu podpísal spoločne s Miroslavom Šatanom na kapote auta.

Zástupcov kanadského klubu dlho presviedčal o svojich kvalitách. V prvej sezóne odohral v NHL len 12 zápasov, väčšinu času trávil na farme. Debutový duel však stál za to, keď v ňom nastúpil vo formácii s vtedajšou hviezdou ligy Alexejom Jašinom.

„Bol som veľmi nervózny, no jeho prítomnosť mi dodala sebavedomie a odvahu,“ vravel.

Tri sezóny sa márne snažil prebojovať stabilne do prvého mužstva senátorov. V roku 1996 sa dočkal vykúpenia v podobe sťahovania do St. Louis. Iniciatívou sa oň postaral Peter Šťastný.

Senátori vymenili Demitru za Christera Olssona. Dodnes je tento trejd označovaný ako najhorší v histórii klubu z hlavného mesta Kanady.

Zatiaľ, čo švédsky útočník nastúpil v profilige už len na 25 zápasov, Demitrova kariéra len štartovala. A nabrala poriadne obrátky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zdobila ho ľudskosť a hokejový kumšt. Hrať s Demitrom bolo ako modré z neba