Patril k legendám NHL, bojoval v druhej svetovej vojne. Zomrel Milt Schmidt

Zdeno Chára (vľavo) s Miltom Schmidtom.
Zdeno Chára (vľavo) s Miltom Schmidtom. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. jan 2017 o 10:23

Schmidt bol dosiaľ najstarším žijúcim bývalým hráčom NHL.

NEW YORK. Vo veku 98 rokov zomrel kanadský bývalý hokejista a člen Siene slávy NHL Milt Schmidt.

Legendárny center, ktorý na prelome 30-tych a 40-tych rokov minulého storočia priviedol Boston k dvom Stanleyho pohárom, skonal vo svojom dome v americkom Needhame v dôsledku mozgovej mŕtvice.

Schmidt bol členom slávneho bostonského útoku prezývaného "Kraut Line," ktorý tvoril s krídlami Woodym Dumartom a Bobbym Bauerom. Všetkých troch spájali nemecké korene.

Schmidt bol dosiaľ najstarším žijúcim bývalým hráčom NHL.

Bol jediným mužom v histórii Bruins, ktorý zastával v klube funkciu kapitána, trénera i generálneho manažéra. S Bostonom získal Stanleyho pohár v rokoch 1939 a 1941 ako hráč a v rokoch 1970 a 1972 ako generálny manažér.

Ako člen vzdušných síl bojoval za Kanadu v druhej svetovej vojne, ktorej musel obetovať tri sezóny v NHL. Po vojne sa vrátil do ligového kolotoča a v roku 1951 získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti (MVP).

Milt Schmidt.
Milt Schmidt. (Autor: SITA/AP)

Kariéru zavŕšil so ziskom 575 bodov (229+346) v 776 zápasoch, v čase ukončenia aktívnej činnosti bol štvrtým najproduktívnejším hráčom ligy a tretím najlepším nahrávačom.

"Je ťažké menovať niekoho, kto by bol viac hrdý, že bol členom Bruins, než Milt Schmidt. Bol orientačným bodom v bostonskom športovom prostredí. Rodina NHL oceňuje jeho prínos pre ligovú históriu," uviedol vo svojom vyhlásení komisár zámorskej súťaže Gary Bettman.

"Je to veľmi smutný deň, prišli sme o jedného z našich radov," uviedol slovenský kapitán Bruins Zdeno Chára.

"Milt patril k najuznávanejším a najpriateľskejším ľuďom, s ktorými som sa v živote stretol. Odchod Milta, ktorý celý svoj život venoval tejto hre, je veľkou stratou pre organizáciu Boston Bruins a celú hokejovú komunitu," pokračoval.

"Budem navždy spomínať na momenty, keď sme počúvali jeho spomienky na hokej tých čias a na konverzácie o súčasnom štýle hry; tej, ktorú tak miloval. Chcel by som vyjadriť najúprimnejšiu sústrasť celej jeho rodine a blízkym priateľom. Milt nám bude veľmi chýbať, nikdy však na neho nezabudneme."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Patril k legendám NHL, bojoval v druhej svetovej vojne. Zomrel Milt Schmidt