Najvyššia suma v histórii športu. Američan za desať rokov zarobí pol miliardy

Patrick Mahomes.
Patrick Mahomes. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|7. júl 2020 o 11:11

Bol prioritou klubu.

NEW YORK. Vo februári priviedol Kansas City Chiefs k zisku Super Bowlu po 50 rokoch a teraz sa dočkal obrovskej odmeny.

Dvadsaťštyriročný americký quarterback Patrick Mahomes predĺžil zmluvu s aktuálnym šampiónom NFL o desať rokov až do konca sezóny 2031.

"Zostávam s týmto klubom," krátko reagoval Mahomes na twitteri.

Najvyššia suma v histórii športu

Má veľký dôvod na radosť. Megakontrakt na 450 miliónov amerických dolárov môže vďaka bonusom dosiahnuť až závratných 503 miliónov.

Súčasťou kontraktu je aj klauzula o tom, že úradujúci MVP Super Bowlu nemôže byť vymenený do iného klubu bez jeho súhlasu.

Podľa TSN je to najvyššia suma na zmluve v histórii profesionálneho športu.

Dosiaľ ňou bolo 426,5 miliónov USD medzi bejzbalovým tímom Los Angeles Angels a Mikom Troutom v MLB. Táto dohoda znela na dvanásť rokov.

Super Bowl LIV: Kansas City - San Francisco: fotogaléria

7.7.2020

"Podpísali sme Patricka Mahomesa na ďalších desať rokov. Keďže mal zmluvu do roku 2022, bude u nás ešte ďalších dvanásť sezón," potvrdili predstavitelia Chiefs na twitteri.

Prezident klubu Clark Hunt označil predĺženie kontraktu s Mahomesom za mimoriadne dôležitý moment.

"Odkedy sa k nám pred pár rokmi pripojil, stal sa z neho jeden z najvplyvnejších športovcov aj v rámci iných odvetví. Svojou dynamickou hrou, ale aj nákazlivou povahou sa stal jednou z najväčších osobností, aká si obliekala dres Chiefs. Je to pravý vodca a som nadšený, že zostane súčasťou našej komunity ešte mnoho rokov," uviedol Hunt na adresu Mahomesa.

Jedinečná osobnosť

To ešte nie je z finančného hľadiska všetko. Do vypršania jeho súčasného kontraktu v Kansas City zostávajú dva roky, počas ktorých zarobí 27,6 milióna USD.

V tomto roku 2,8 mililóna a na budúci rok 24,8 mililóna. Generálny manažér Brett Veach označil predĺženie spolupráce s Mahomesom za absolútnu prioritu.

"Jeho mimoriadne športové schopnosti v spojení s jedinečnou osobnosťou sú u športovca zriedkavé. Budeme naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ho obklopili talentom. Táto dohoda nám poskytuje väčšiu flexibilitu. Je očividne neoddeliteľnou súčasťou nášho úspechu a sme nadšení, že to tak bude ešte dlhý čas," uviedol Veach.

Mahomes mal veľký podiel na februárovom triumfe Chiefs nad San Francisco 49ers 31:20 v Super Bowle LIV. Položil dva touchdowny a zaznamenal 26 zo 42 prihrávok na 286 yardov.

Stal sa prvým hráčom, ktorý získal titul aj ocenenie pre Najužitočnejšieho hráča (MVP) Super Bowlu vo veku mladšom ako 25 rokov.

Celkovo v sezóne mal ako hráč základnej zostavy bilanciu 24 víťazstiev - 7 prehier, položil 76 touchdownov a 18-krát predviedol interception, čiže keď jeho prihrávku zachytil súper.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Najvyššia suma v histórii športu. Američan za desať rokov zarobí pol miliardy