Zrušiť Tour de France? Bola by to katastrofa, vraví šéf cyklistiky

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Michal Svítok TASR)
Miloslav Šebela|10. mar 2020 o 13:43

Tímy majú obavy zo zrušenia všetkých pretekov.

BRATISLAVA. Pred štartom etapy prázdno, v cieli tiež ponurá atmosféra. Žiadne veľké vyhlasovanie víťazov a cyklisti starostlivo každú prázdnu fľašu aj obal od tyčinky odkladajú do auta.

Kedysi fľaše ako suveníry hádzali fanúšikom.

Koronavírus sa podpisuje aj na cyklistike. V pondelok francúzska vláda rozhodla, že športové podujatia sa majú konať bez divákov. Prípadne s maximálnym počtom tisíc ľudí.

Organizátori cyklistických pretekov Paríž – Nice sa snažia urobiť maximum, aby pretekári absolvovali podujatie v celej dĺžke.

Preto sú na štarte aj v cieli bariéry ďaleko od cyklistov. Divákov takmer nikde nevidno. Tímy sú ubytované maximálne po dvoch v jednom hoteli.

Zatajili tímy infikovaných?

Francúzi sprísnili opatrenia. Cyklistické preteky „s vylúčením verejnosti“ sú však oxymoron. Je to ako suchá voda.

Aj tak majú športoví riaditelia a pretekári obavy z toho, ako sa bude situácia vyvíjať.

„Mám obavy, že dlhšie obdobie sa nebude dať vôbec súťažiť,“ vraví pre Het Nieuwsblad športový riaditeľ tímu Trek Steven de Jong.

„Ale aj tak som nesmierne šťastný, že tieto preteky sa konajú a my tu môžeme štartovať. Možno je to posledná príležitosť v najbližších dňoch. Podľa vývoja situácie v Číne a v Taliansku je vidno ako dlho trvá, kým sa nárast infikovaných ľudí zastaví. Len mám obavu z toho, že v najbližších dňoch zrušia všetky súťaže,“ dodal.

Rovnaký názor majú aj cyklisti. Podľa Jaspera Stuyvena až 90 percent jadzcov v pelotóne neverí, že sa im podarí absolvovať všetkých osem etáp.

Súťaže zatiaľ v veľkých krajín zrušili len v Taliansku. Francúzi vylúčili z nich verejnosť a Španieli podobný krok pripravujú.

Vírus sa rozšíril aj medzi cyklistov. Na pretekoch v Spojených arabských emirátoch skončilo v karanténe viacero tímov. Testy potvrdili 12 prípadov nákazy. Šéf tímu Deceuninck Quick-Step Patrick Lefevere však podozrieva súperov, že ochorení je viac, no mlčia o tom.

„Mám podozrenie, že nehovoria pravdu. Do niektorých tímov sa už vírus zrejme dostal, no oni o tom mlčia,“ tvrdí Lefevere pre televíziu Sporza.

Nemá na to žiadne dôkazy. Tvrdí, že náznaky počul medzi jazdcami v pelotóne. Zo súťaží sa dočasne odhlásili tímy Ineos, CCC, Movistar, Jumbo-Visma, Michelton-Scott, Astana a Team UAE Emirates.

Zrušiť Giro by bola katastrofa

Ak sa situácia s ochorením v Európe v najbližších týždňoch nezlepší, ohrozené by boli aj najväčšie cyklistické preteky ako Giro d´Italia a Tour de France.

„Ak by sme o ne prišli, bola by to katastrofa,“ povedal agentúre Reuters prezident Svetovej cyklistickej únie (UCI).

Horšie je na tom Giro, ktoré sa koná v máji. Situácia v Taliansku je vážnejšia v porovnaní s Francúzskom. Ochorenie postihlo v Taliansku bezmála desaťtisíc ľudí.

„Dúfam, že sa tieto preteky uskutočnia, ale situácia v Taliansku nás znepokojuje. Je tu riziko, že Giro budú musieť zrušiť.“

Šéf Giro d´Italia Mauro Vegni si takú možnosť ani nechce predstavovať. Škody by boli podľa neho obrovské. Slávne preteky zastavila naposledy 2. svetová vojna v rokoch 1941 až 1945.

Do plánovaného štartu Gira v Budapešti ostáva menej ako 60 dní.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Zrušiť Tour de France? Bola by to katastrofa, vraví šéf cyklistiky