Miroslav Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov (PR text)

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: Orange)
Orange|24. máj 2023 o 14:30

Deti sa na ľade musia baviť. Dopomôžu k tomu turnaje Orange hokejové talenty.

Vďaka športu majú deti možnosť spoznať kamarátov s rovnakými záujmami, myslí si jeden z našich najlepších bývalých hokejových reprezentantov. Je tiež presvedčený, že prístup trénerov k súčasným malým hokejistom musí byť iný, ako kedysi, keďže doba sa zmenila a pribudlo mnoho rušivých elementov. O súčasnom prístupe k mládežníckemu hokeju sme sa rozprávali s prezidentom SZĽH a generálnym manažérom slovenskej hokejovej reprezentácie, MIROSLAVOM ŠATANOM.

Ako si spomínate na svoje hokejové začiatky?

S hokejom som začal v Topoľčanoch, kde som vyrastal. Chodili som do športovej školy, kde sme samí chlapci tvorili jednu hokejovú triedu a dobrú partiu. To je to, čo deťom hokej a šport všeobecne dáva, kamarátov s rovnakými záujmami. Učitelia a tréneri to s nami mali občas ťažké, ale rád spomínam na tie časy. Som vďačný každému učiteľovi a trénerovi, ktorý sa nám venoval. Disciplína získaná športom vie pomôcť v ďalšej kariére, či už hokejovej alebo akejkoľvek inej.

Hokejové živly Hamuliakovo.
Hokejové živly Hamuliakovo. (Autor: Orange)

Zmenili sa podujatia či prístup k mládežníckemu hokeju od vašich čias?

Keď sme my vyrastali, neexistovalo toľko rušivých elementov, zlodejov času a možností, ako majú deti dnes. Trávili sme väčšinu voľného času vonku s kamarátmi a robili sme rôzne športy, vďaka ktorým sme získali všeobecné pohybové danosti. Dnes prístup trénerov k malým hokejistom musí byť iný, deti sa na ľade musia baviť a ideálne je, keď majú možnosť robiť viacero športov. Na hokejovom zväze pracujeme na vzdelávaní trénerov a inštruktorov, aby takýmto spôsobom viedli deti a organizujeme podujatia ako Orange hokejové talenty, aby sme rozšírili možnosti pre malých hokejistov.

Kde vnímate najväčší prínos rôznych aktivít v oblasti mládežníckeho hokeja?

Je naším spoločným cieľom, aby deti a slovenská spoločnosť bola zdravá, aby sa hýbala a aby sme vychovávali úspešných ľudí, športovcov. Práve takéto aktivity nám v tom výrazne pomáhajú a zároveň budujú komunitu, ktorá má rovnaké nastavenie cieľov a hodnôt. Navyše mladých hokejistov každá aktivita posúva vpred. Zmysel nám dáva najmä dlhodobá a systematická podpora takýchto aktivít, ako je to napríklad v prípade nášho partnerstva s Orangeom.

Na čo sa deti a rodičia môžu tešiť práve na podujatí Orange hokejové talenty? Program turnajov Orange hokejové talenty je rozdelený do troch častí. Úvodná hodina bude venovaná zdokonaľovaniu individuálnych zručností, potom príde na rad prvá fáza zápasov a popoludní bude nasledovať druhá fáza zápasov. Súčasťou sú aj sprievodné aktivity a malí hokejisti dostanú aj spomienkové predmety.

Orange hokejové živly Zvolen.
Orange hokejové živly Zvolen. (Autor: Orange)

Aké zručnosti si mladí hokejisti budú môcť overiť na vlastnej koži?

Podujatie je určené deťom, takže v prvom rade chceme, aby sa zabavili, užili si hokej, mali z neho radosť. Toto je cesta vďaka ktorej potom viac detí zostane pri hokeji. Po odbornej stránke však dostanú kvalitný tréning individuálnych zručností pod vedením skúsených inštruktorov. Práve vďaka súčasnej podpore mladých talentov môžeme prispieť k ich rastu a neskoršej hviezdnej kariére, na ktorú budeme upierať zraky počas majstrovstiev sveta či iných veľkých šampionátov v budúcnosti. Je to investícia, ktorá sa nám mnohonásobne vráti v najbližších rokoch.

Orange dlhodobo podporuje hokej na Slovensku, predovšetkým ten mládežnícky, pretože práve podporou a motiváciou mladých môžu vyrastať ďalší skvelí hokejisti alebo osobnosti. Za všetky podujatia stačí spomenúť v minulosti úspešné série turnajov Orange Minihokej Tour či unikátny klub HK Orange 20, ktorého súčasťou bol aj aktuálny kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Marek Hrivík. Aktuálne prináša Orange spolu s partnermi podujatia ako Deti na hokej, Orange hokejové talenty či Hokejová škola Mariána Gáboríka. Zároveň podporuje aj mládežnícke reprezentácie od SR 15 až po SR A.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Miroslav Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov (PR text)