V histórii sa im to podarilo len dvakrát. Mladých Slovákov čaká zápas roka

Mladí Slováci si veria aj vo štvrťfinále.
Mladí Slováci si veria aj vo štvrťfinále. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|19. apr 2017 o 18:22

Za pár hodín vypredali štadión, program kvôli nim zmenila aj televízia. Mladí Slováci chcú medailu.

POPRAD. Slovenskí hokejisti zdolali v histórii majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov Rusko v dvanástich vzájomných zápasoch iba dvakrát.

V oboch prípadoch však napokon získali medailu. V roku 1999 bronzovú a o štyri roky neskôr striebornú.

Vtedy Slováci vyradili Rusko na čele s Alexandrom Ovečkinom a Jevgenijom Malkinom v semifinále po výhre 2:1 po samostatných nájazdoch.

Teraz stoja Slovákom v ceste za medailou Rusi opäť. Tím trénera Norberta Javorčíka na nich narazí vo štvrťfinále (hrá sa v Poprade vo štvrtok o 17.30 h).

„Určite to bude pre nás zápas roka. Ale urobíme všetko pre to, aby to nebol náš posledný zápas na turnaji,“ hovorí kouč.

Rusov ešte nezdolali

Rusi sú dobrí korčuliari a mimoriadne zruční hráči. A v posledných rokoch sa u nich vytráca aj sebeckosť a najmä v obrane hrajú veľmi obetavo a zodpovedne.


Norbert Javorčík, tréner slovenských mladíkov

Terajšej slovenskej osemnástke sa proti Rusom nedarí. Najmä čo sa týka výsledkov. „Ešte sme ich neporazili, ale raz to prísť musí,“ reaguje útočník Filip Krivošík.

Tvrdí, že nepriaznivá bilancia s Rusmi nie je preňho strašiakom.

„Práveže je to ešte väčšia motivácia. Každý zápas proti nim bol o maličkostiach. Máme na nich a veríme, že teraz ich porazíme,“ vraví rozhodne.

Slováci v utorok vo svojom poslednom zápase v základnej skupine zdolali Švajčiarsko 2:1 a do štvrťfinále postúpili z tretej priečky.

Rusi skončili v B-skupine druhí za najväčším favoritom turnaja USA.

„Bude to veľmi náročný súper. Rusi sú dobrí korčuliari a mimoriadne zruční hráči. A v posledných rokoch sa u nich vytráca aj sebeckosť a najmä v obrane hrajú veľmi obetavo a zodpovedne,“ rozoberá Javorčík.

Šanca na postup je veľká

Podľa tímových štatistík na turnaji sa črtá vyrovnaný súboj. Slováci a Rusi sú spolu s Američanmi najlepším tímom v oslabeniach (všetci majú rovnakú úspešnosť takmer 91 percent). Slováci aj Rusi využili štyri z osemnástich presiloviek a s úspešnosťou vyše 22 percent sa delia o druhú priečku na turnaji. V úspešnosti brankárov sú Rusi druhí (92,47 percenta) a Slováci tretí (90,57 percenta).

„Šanca na postup je veľká,“ poznamenal Ľubomír Višňovský, keď z tribúny sledoval stredajší tréning osemnástky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V histórii sa im to podarilo len dvakrát. Mladých Slovákov čaká zápas roka