Časovku ovládol Dumoulin, druhý Froome si upevnil vedenie

Dumoulin dnes jazdil skvele.
Dumoulin dnes jazdil skvele. (Autor: SITA/AP)
Andrej Kuzmány, Zoran Boškovič, SITA|15. júl 2016 o 06:51

Na treťom mieste finišoval Portugalec Oliveira.

Výsledky - Tour de France 2016 - piatok:

13. etapa (Bourg-Saint-Andéol - La Caverne du Pont-d'Arc, individuálna časovka na 37,5 km):

1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 50:15 min

2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:03

3. Nelson Oliveira (Portug.) Movistar +1:31

4. Jérôme Coppel (Fr.) IAM Cycling +1:35

5. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +1:41

6. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +1:54

......................................................................

20. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:08

.....................................................................

78. Peter Sagan (SR) Tinkoff +6:17 

Poradie po 13. etape (žltý dres):

1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 58:02:51 min

2. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +1:47 min

3. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +2:45

4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:59

5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:17

6. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +3:19

........................................................................

85. Peter Sagan (SR) Tinkoff +1:42:27 h 

LA CAVERNE DU PONT-D'ARC. Holandský cyklista Tom Dumoulin sa stal víťazom piatkovej 13. etapy na Tour de France, ktorou bola individuálna časovka na 37,5 km z Bourg-Saint-Andéol do La Caverne du Pont-d'Arc.

Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Giant-Alpecin časom 50:15 min deklasoval konkurenciu, na druhom mieste s odstupom 1:03 min skončil britský držiteľ žltého dresu Christopher Froome zo zoskupenia Sky, na treťom mieste klasifikovali Portugalčana Nelsona Oliveiru z Movistaru, ktorý zaostal za víťazom o 1:31 min.

Slovenský majster sveta a vedúci muž bodovacej súťaže Peter Sagan obsadil 78. pozíciu s mankom 6:17 min na víťaza. 

"Dnešnú časovku som išiel tak, aby som ju odjazdil v limite. Zobral som to trochu ako voľný deň, i keď to nie je voľný deň. Dnešné pódium bolo také ako bolo, kvôli nešťastiu, čo sa stalo v Nice. Veľmi ma to mrzí," Saganove slová sprostredkoval jeho mediálny manažér Matej Vyšňa.

Cyklisti pred začiatkom piatkovej individuálnej časovky si minútou ticha uctili obete štvrtkového večerného teroristického útoku v Nice, keď 31-ročný muž s francúzsko-tuniským občianstvom na nákladnom aute vrazil na rušnom bulvári Promenade des Anglais do davu, ktorý oslavoval Deň dobytia Bastily.

Zanechal za sebou najmenej 84 mŕtvych a viac ako sto zranených. 

"V prvom rade chcem povedať, že minulú noc sa stalo niečo veľmi zlé. Bol som strašne smutný, keď som sa ráno prebudil a zistil, čo sa udialo. Rozmýšľal som, či Tour bude pokračovať. Nemôžeme nechať teroristov, aby rozhodovali o našich životoch. Dve hodiny pred mojím štartom som sa opäť sústredil na preteky a darilo sa mi. Som spokojný s výkonom. Froome ma mohol zdolať, ale myslím si, že som dosiahol veľmi dobrý čas," povedal Dumoulin po dojazde do cieľa pre letour.fr. 

Z popredných špecialistov na časovky bol na 9. mieste trojnásobný majster sveta Tony Martin z tímu Etixx-QuickStep, ktorý zaostal za Dumoulinom o 2:06 min. Ešte horšie dopadol štvornásobný svetový šampión Fabian Cancellara, ktorý skončil na 23. pozícii s odstupom 3:15 min.

Časovku ovládol Dumoulin.
Časovku ovládol Dumoulin. (Autor: SITA/AP)

Katastrofálne si počínal úradujúci majster sveta v časovke Vasil Kirijenka z tímu Sky (120. miesto, +7:33 min), ale bolo zrejmé, že v piatok neriešil osobné ambície a sústredí sa na pomoc svojmu lídrovi Chrisovi Froomovi v zostávajúcom priebehu Tour. 

Tom Dumoulin ovládol na tohtoročnej Tour de France druhú etapu, prvýkrát sa tešil v nedeľňajšej 9. etape s cieľom na vrchole kopca Andorre Arcalis.

Čo sa týka časoviek, úradujúci holandský šampión v tejto disciplíne dosiahol už šieste prvenstvo na úrovni WorldTour. Tento rok vyhral krátku časovku na Giro d´Italia, vlani sa radoval na Vuelte, tiež vo Švajčiarsku a Baskicku a rok predtým aj na domácom etapovom podujatí Eneco Tour. 

Sobotňajšia 14. etapa by mala byť ďalšou šancou pre šprintérskych špecialistov.

208 km dlhej trase medzi Montélimarom a Villars-Dombes sa nachádzajú tri stúpania najnižšej štvrtej kategórie, všetky v prvej polovici etapy. Rýchlostná prémia v La Fayette príde na rad 63 km pred cieľom. 

Online prenos

17.31 - Do cieľa prišiel aj posledný jazdec dnešnej časovky, Brit Chris Froome, ktorý na Dumoulina strácal viac, než minútu. Tretí skončil Nelson Oliveira. 

17.28 - Nairo Quintana sa dnes trápil, do cieľa prišiel s viac než trojminútovým mankom za Tomom Dumoulinom.

17.25 - Jedným z najväčších dnešných prekvapení je Bauke Mollema, ktorý prišiel do cieľa s takmer dvojminútovou stratou. O minútu zdolal aj Alejandra Valverdeho. 

17.19 - Do cieľa prišiel aj Alejandro Valverde (53:03), ktorý stráca na Dumoulina takmer dve aj pol minúty. 

17.15 - Ír Daniel Martin dnes nepatril medzi favoritov a potvrdil to stratou viac než štyroch minút, s ktorou sa umiestnil na priebežnej 26. pozícii. 

17.07 - Aj Richie Porte to už má dnes za sebou, v priebežnom poradí je na 15. mieste. 

16.57 - Po prvom medzičase má favorizovaný Chris Froome stratu na Dumoulina 17 sekúnd. 

16.55 - Čech Roman Kreuziger z tímu Tinkoff finišoval na priebežnom pätnástom mieste, aj keď je pravdepodobné, že sa bude posúvať nižšie. 

16.48 - Do cieľa prišiel Brit Geraint Thomas z tímu Sky, ktorý je priebežne piaty s dvojminútovou stratou na Toma Dumoulina. 

16.39 - Do časovky vstúpil aj posledný cyklista, držiteľ žltého dresu a jeden z najväčších favoritov celej tour Chris Froome zo stajne Sky.

16.33 - Na trať sa dostal aj Nairo Quintana, jeden z najväčších favoritov na celkový triumf v Tour. 

16.31 - Skvelým spôsobom zatiaľ ide Richie Porte, ktorý na prvom medzičase stráca na Toma Dumoulina iba desať sekúnd. 

16.25 - Tom Dumoulin išiel svoju jazdu s priemernou rýchlosťou presahujúcou 44 km/h. Preto ho v dnešnej časovke môže teoreticky poraziť iba Chris Froome. Na trať sa vydal aj Alejandro Valverde.

16.21 - Kolega Petra Sagana z Tinkoffu Roman Kreuziger ide zatiaľ slušne, na prvom medzičase mu patrí 13. miesto s takmer minútovou stratou. 

16.12 - Na trať vyšiel aj Joaquim Rodriguez z tímu Kaťuša. Ten sa včera vyjadril, že nevie, čo sa deje na tohtoročnej Tour, ktorá podľa neho v mnohých situáciách nie je pod kontrolou. Rodriguez po tejto sezóne ukončí svoju aktívnu kariéru. 

16.04 - V cieli je Ilnur Zakarin a Vincenzo Nibali. Druhý menovaný víťaz Gira d´Italia nepotvrdil očakávania a v priebežnom poradí mu patrí 14. priečka so stratou tri aj pol minúty. 

15.54 - Na trať vyšiel Geraint Thomas a to znamená, že cyklisti už nebudú štartovať v dvojminútových intervaloch, ale v trojminútových. 

15.51 - Do cieľa prišiel aj víťaz včerajšej etapy Thomas De Gendt. Na priebežného lídra Toma Dumoulina stratil na 37,5 km viac než štyri minúty. Na trať sa dostal Pierre Roland z Cannondale.

15.45 - A takto vyzerá priebežné poradie v dnešnej časovke:

Priebežné poradie:

1 Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) 50.15

2 Nelson Oliveira (Movistar) +1.31

3 Jerome Coppel (IAM) +1.35

4 Dennis Rohan (BMC) +1.41

5 Ion Izagirre (Movistar) +2.02

6 Tony Martin (Etixx-QuickStep) +2.05

7 Steve Cummings (Dimension Data) +2.24

8 Jan Barta (Bora-Argon 18) +2.31

9 Macej Bodnar (Tinkoff) +2.32

10 Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) +2.34

15.38 - Tom Dumoulin prišiel do cieľa (50:15 min.) a v priebežnom poradí sa dostal na prvé miesto. Pred druhým Oliveirom ma veľký náskok minútu aj tridsaťjeden sekúnd. Veľmi pravdepodobne sme videli najlepší čas dnešnej časovky. 

15.31 - Na trať vyšiel aj krajan Toma Dumoulina, Stef Clement z IAM Cycling, ktorý sa radí medzi veľmi kvalitných časovkárov. Dumoulin ide aj naďalej skvele a na treťom medzičase porazil Copella o výrazných 54 sekúnd. 

15.24 - Tom Dumoulin ide zatiaľ skvele a potvrdzuje rolu jedného z favoritov v časovke. Bol najlepší na prvom, druhom i treťom medzičase. Sklamanie dnešnej časovky je Fabian Cancellara, ktorý vypadol z Top 10. 

15.08 hod - Po dlhej dobe sa mení cyklista na prvom mieste na prvom medzičase, na ktorom až doteraz bol Nelson Oliveira. Pred portugalského cyklistu sa dostal jeden z najväčších favoritov dnešnej časovky, Tom Dumoulin. Medzitým je na trati už aj úradujúci majster Gira d´Italia Vincenzo Nibali. 

15.01 hod - Do cieľa v La Caverne du Pont-d'Arc prišiel Tony Martin, ktorý je na piatom mieste. Na trať vyrazili Sylvain Chavanel z tímu Dírect Energie a Rafal Majka z Tinkoff. 

14.55 hod - Na trati je už aj Thomas De Gendt z tímu Lotto Soudal. Za normálnych okolností by bol plný síl, avšak po včerajšej vyčerpávajúcej etape, ktorú vyhral, sa bude šetriť na rozhodujúci posledný týždeň. 

14.52 hod - Na trať vyrazil aj ďalší kvalitný časovkár Tom Dumoulin z Holandska. Ten sa takisto už tešil z prvenstva na tohtoročnej Tour de France, keď vyhral veľmi ťažkú deviatu etapu so záverečným stúpaním na Andorre Arcalis.

14.47 hod - Ťažko povedať, či so Sicardom to bola chyba techniky, ale Francúz napokon v ďalšom priebehu zaostal. Na 28. kilometri bol už štrnásty (+ 1:44 min), v cieli momentálne figuruje na trinástej pozícii so stratou 2:17 min.

14.42 hod - Tony Martin stratu neznižuje, skôr naopak. Do druhého medzičasu stratil ďalších sedem sekúnd. S odstupom 41 sekúnd mu patrí šiesto miesto.

Poradie v cieli:

1. Nelson Oliveira

2. Jérome Coppel + 4 s

3. Rohan Dennis + 10 s

4. Ion Izaguirre + 31 s

5. Stephen Cummings + 53 s

36. Peter Sagan + 4:46

14.35 hod - Výborný výkon predviedol Ion Izaguirre z Movistaru. Španiel stratil na tímového kolegu iba tridsaťjeden sekúnd a zaradil sa na štvrté miesto.

Na druhom medzičase z ničoho nič vyskočil Romain Sicard, ktorý podľa oficiálneho portálu letour.fr na méte 17,5 km vedie o dve sekundy pred Cummingsom.

Na siedmom kilometri pritom zaostával za prvým miestom o 1:07 min.

14.31 hod - Tony Martin zatiaľ stráca. Po siedmich kilometroch mu patrí šieste miesto, za Oliveirom zaostáva o tridsaťštyri sekúnd. Úvod bol však do kopca, zaujímavé bude porovnanie s Portugalčanom na druhom medzičase.

14.29 hod - Peter Sagan má svoju jazdu za sebou. Priebežne mu v cieli patrí zo 102 cyklistov 32. miesto. Na Oliveiru stratil 4:46 min.

14.24 hod - Na trati je aj jeden z najlepších tempárov v pelotóne a trojnásobný majster sveta v časovke Tony Martin. Uvidíme, aký bude jeho čas.

14.15 hod - V cieli je aktuálne 93 cyklistov. Vedie Nelson Oliveira pred Jéromom Coppelom (+ 4 s), Rohanom Dennisom (+ 10 s), Stephenom Cummingsom (+ 53 s) a Janom Bártom (+ 1:00 min). Peter Sagan je na treťom medzičase na 28. kilometri na 32. mieste (z 99 jazdcov) so stratou 3 minúty a 26 sekúnd.

14.04 hod - Napokon to Coppelovi nestačí. Záver do kopca zvládol o čosi lepšie Portugalčan. Francúz za ním na druhom mieste zaostal o štyri sekundy.

13.55 hod - Tak pozor! Jérome Coppel dokonca siaha na priebežné vedenie v tejto etape. Na poslednom z medzičasov, ktorý sa nachádza na 28. kilometri, je o dve sekundy rýchlejší ako Portugalčan Oliveira. Zvládne posledných deväť kilometrov?

13.50 hod - Peter Sagan sa zaraďuje na 7. kilometri na priebežné 23. miesto so stratou 1:23 min. Skvelú jazdu má za sebou Čech Jan Bárta, ktorý je v cieli na štvrtom mieste s odstupom minúty na vedúceho Oliveiru.

13.45 hod - Peter Sagan má pekný výsledok z jazdy proti chronometru aj z vlaňajšej časovky na pretekoch Okolo Kalifornie. Vtedy dokázal poraziť všetkých súperov. Trať ale bola ešte kratšia ako vtedy na Tour (10,6 km).

13.41 hod - Skvelo začal aj bronzový medailista v časovke z posledného svetového šampionátu Jérome Coppel. Na méte 17,5 km je tretí (+ 21 s).

13.32 hod - Na trať vyrazil aj Peter Sagan. Pripomíname, že vlani skončil v časovke na Tour de France na 19. mieste. Bola však výrazne kratšia (13,8 km).

13.25 hod - Veľmi kvalitne rozbehli svoje jazdy Edvald Boasson Hagen a Jan Bárta. Nór je na 28. kilometri na vynikajúcom treťom mieste, stráca 45 sekúnd na Oliveiru. Bárta figuruje na piatej priečke na druhom medzičase (+ 53 s).

13.17 hod - Blíži sa aj štart Petra Sagana. Slovenský cyklista by mal vyraziť na trať približne o štvrťhodinu (cca 13.31 hod). Medzi favoritov však nepatrí.

13.12 hod - Nelson Oliveira to dokázal a je priebežným lídrom. Rohana Dennisa v cieli zdoláva o desať sekúnd. A takto to momentálne vyzerá:

1.Nelson OliveiraPortugalskoMovistar51:46 min
2.Rohan DennisAustráliaBMC+ 10 s
3.Stephen CummingsVeľká BritániaDimension Data+ 53 s
4.Maciej BodnarPoľskoTinkoff+ 1:01 min
5.Fabian CancellaraŠvajčiarskoTrek-Segafredo+ 1:44 min
29.Vasil KirijenkaBieloruskoSky+ 6:02 min

13.10 hod - Vasil Kirijenka, ktorý patril medzi veľkých favoritov časovky, dnes totálne prepadol. V cieli aktuálne figuruje na 28. mieste s hrozivou stratou 5:52 min. A teraz už čakáme v cieli na Portugalčana Oliveiru.

13.08 hod - V cieli máme aj Fabiana Cancellaru a priebežne sa zaraďuje až na štvrté miesto so stratou 1:34 min na vedúceho Rohana Dennisa. Medzi Austrálčanom a Švajčiarom sú Stephen Cummings (+ 43 s) a Maciej Bodnar (+ 51 s).

13.00 hod - Oliveira potvrdzuje, že jeho jazdca v úvodnej polovici etapy nebola náhodná a na 28. kilometri sa opäť zaraďuje pred Rohana Dennisa. Rozdiel medzi nimi je 21 sekúnd. Záver bude zaujímavý, Portugalčana čaká stúpanie.

12.58 hod - V Bourg-Saint-Andéol, kde časovka štartuje, fúka silný protivietor s rýchlosťou až takmer 50 km/h. V nárazoch dosahuje sedemdesiat.

12.47 hod - Cummings udržal solídne tempo a v cieli sa zaraďuje pred Macieja Bodnara na priebežné druhé miesto so stratou 43 sekúnd. Cancellara je tretí na druhom medzičase (+ 53 s). Skvelý nástup neudržal Oliveira a na méte 17,5 kilometra už zaostáva za Dennisom o deväť sekúnd. Jazda vôbec nevychádza Kirijenkovi, ktorý v polovici trate stráca už viac ako tri a pol minúty.

12.40 hod - Zatiaľ zaujímavo sa nám to mení - do časovky skvelo odštartoval Portugalčan Nelson Oliveira a na 7. kilometri je dokonca najrýchlejší. Predstihol aj Rohana Dennisa o 24 sekúnd. Ale to stále nič nemusí znamenať.

12.34 hod - Stále výborne ide aj Stephen Cummings. Na druhom medzičase sa dokonca zaradil pred Dennisa o 23 sekúnd, ale na ďalších desať a pol kilometra stratil a klesol na druhé miesto. So stratou 29 sekúnd je však pred Bodnarom.

Stephen Cummings už na tohtoročnej Tour de France vyhral jednu etapu.
Stephen Cummings už na tohtoročnej Tour de France vyhral jednu etapu. (Autor: TASR/AP)

12.30 hod - Prvým medzičasom už prešiel aj ďalší výborný časovkár Fabian Cancellara, ale ani on zatiaľ nestačí na Rohana Dennisa (+ 26 s).

12.26 hod - Rohan Dennis okrem toho, že vlani vyhral individuálnu časovku a obliekol sa do žltého trička, bol aj vo víťaznom tíme (BMC) v tímovej časovke.

12.19 hod - Rohan Dennis potvrdil svoju silu a v cieli sa zaraďuje na prvé miesto s časom 51:56 min. Pred druhým Maciejom Bodnarom vedie o 51 sekúnd. Dobre začal Cummings, na prvom medzičase je druhý (+ 22 sekúnd).

12.12 hod - Majster sveta Vasil Kirijenka začal túto časovku katastrofálne. Už na úvodných siedmich kilometroch nabral na Dennisa takmer dvojminútovú stratu. Aj keď je začiatok do kopca, takáto strata je prekvapujúca.

12.10 hod - Ešte krátky návrat k včerajšej etape, ktorá sa pôvodne mala končiť na Mont Ventoux, ale organizátori pre silný vietor posunuli jej cieľ o šesť kilometrov skôr a o takmer päťsto výškových metrov nižšie. Fotografie z vrcholu dokazujú, že ich rozhodnutie bolo správne, keď vietor prevracal aj karavany.

Vietor na Mont Ventoux prevracal aj karavany.
Vietor na Mont Ventoux prevracal aj karavany. (Autor: SITA/AP)
Vietor na Mont Ventoux prevracal aj karavany.
Vietor na Mont Ventoux prevracal aj karavany. (Autor: SITA/AP)

12.05 hod - Dennis je najrýchlejší aj na 28. kilometri. Na Macieja Bodnara má náskok 34 sekúnd. Meno Poliaka však z neznámych príčin nefiguruje na druhom medzičase, takže nevieme posúdiť, či Austrálčan odstup naňho zvýšil alebo nie.

12.00 hod - Na trati je už Stephen Cummings, ktorý má v tejto sezóne zaujímavú bilanciu. Na každých pretekoch World Tour, na ktorých štartoval, dokázal vyhrať etapu. Na Tirrene (7. etapa), na País Vasco (4. etapa), na Critérium du Dauphiné (7. etapa) a rovnako i na tohtoročnej Tour (7. etapa).

11.54 hod - Rohan Dennis ide skvelo a zrýchľuje. Na 28. kilometri má náskok 1:22 min. Zaujímavé bude jeho porovnanie s Kirijenkom.

11.51 hod - Na trať vyrazil ďalší obrovský favorit na víťazstvo v dnešnej etape. Bielorus Vasil Kirijenka je úradujúcim svetovým šampiónom z Richmondu, kde v jazde proti chronometru odsunul za seba Adriana Maloriho a Jéroma Coppela.

11.41 hod - Rohan Dennis potvrdzuje ohromné časovkárske schopnosti a už na prvom medzičase vedie o 39 sekúnd pred Gougeardom. Fantastický výkon podal aj Bodnar, ktorý má v cieli náskok pred Francúzom takmer dve minúty.

11.28 hod - A na trati už máme aj Austrálčana Rohana Dennisa. Jeho čas už bude skutočným merítkom toho, či niekto zašiel dnes dobre alebo zle. Ale zaujímavý bude už aj výkon Bodnara v cieli, ktorý má nádejnú pozíciu.

11.23 hod - Maciej Bodnar však fantasticky zrýchlil v ďalšom priebehu svojej jazdy a na 28. kilometri vedie pred Gougeardom o 1:29 min.

11.17 hod - Časovka sa začala o pár minút neskôr, ako mala. Prítomní si pred štartom minútou ticha uctili obete útoku v Nice, pri ktorom zahynulo viac ako 80 ľudí. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme predniesol i príhovor.

11.13 hod - Zdá sa, že Breen svoje tempo napálil a poriadne prehnal. Na 28. kilometri je totiž Gougeard späť pred ním - a to s náskokom dvadsaťsedem sekúnd. Takže na úseku 10,5 kilometra získal na Breena takmer minútu.

11.06 hod - Priebežne výborný čas zašiel aj ďalší Saganov tímový kolega a jeho najbližší spolupracovník v šprintoch Oscar Gatto, ktorý na 7. kilometri stráca len päť sekúnd. Medzitým na druhom medzičase Gougearda predstihol Vegard Breen - o dvadsaťdeväť sekúnd. Desať kilometrov predtým pritom o dve zaostával.

11.02 hod - S červeným číslom pre najbojovnejšieho jazdca včerajšej etapy pôjde celkom zaslúžene Thomas De Gendt, ktorý vyhral ťažké záverečné stúpanie a zároveň sa obliekol do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára.

10.57 hod - Ani Maciej Bodnar, ktorý preukázal skvelé tempárske schopnosti v úniku štvorice jazdcov aj s Petrom Saganom v jedenástej etape, Gougearda nedokázal predstihnúť. Aktuálne za ním zaostáva o sedem sekúnd.

Bodnar sa veľkou mierou podieľal na víťazstve Sagana v jedenástej etape.

10.55 hod - Na 7. kilometri je stále najrýchlejší Gougeard, zaujímať nás však bude medzičas Macieja Bodnara. Francúz z tímu AG2R je na tom najlepšie aj na druhom medzičase na méte 17,5 kilometra. Zatiaľ ide veľmi dobre.

10.48 hod - "Videl som trať iba na videu a zdá sa byť náročná. Myslím si však, že to pre mňa vyzerá sľubne. Čím kopcovitejšia, tým je to pre mňa výhodnejšie," uviedol jeden z najväčších favoritov na dnešný triumf Tom Dumoulin.

10.41 hod- Na trati je už aj tímový kolega Petra Sagana - Poliak Maciej Bodnar, ktorý mu výraznou mierou pomohol k víťazstvu v jedenástej etape.

10.39 hod - Keďže vlaňajšia krátka časovka bola vôbec prvou etapou na Tour de France 2015, jej víťaz Rohan Dennis sa vtedy obliekol do žltého trička.

Rohan Dennis sa vlani vďaka víťazstvu v časovke obliekol do žltého trička.
Rohan Dennis sa vlani vďaka víťazstvu v časovke obliekol do žltého trička. (Autor: TASR/AP)

10.34 hod - Jazdcom na trati komplikuje situáciu nepríjemný protivietor. Na prvom medzičase na 7. kilometri je už sedem cyklistov, aktuálne najlepší čas má Alexis Gougeard z tímu AG2R - 15:29 min. Aj Cyclingnews však upozorňuje, že prvým dôležitým ukazovateľom bude až výkon Rohana Dennisa.

10.28 hod - Simon Gerrans z tímu Orica BikeExchange takisto na dnešnú časovku nenastúpi. Hoci včera prišiel do cieľa, pri páde počas etapy si zlomil kľúčnu kosť. Pre vážne zranenie odstúpil z Tour už tretí raz vo svojej kariére.

10.21 hod - Štartovú listinu aj s časmi si môžete pozrieť na portáli Cyclingnews.

10.18 hod - A už sa správa objavila aj na oficiálnom twitterovom účte tímu FDJ. Thibaut Pinot nenastúpil na individuálnu časovku pre chorobu.

10.16 hod - Podľa informácií portálu Cyclingnews Thibaut Pinot, ktorý ešte včera jazdil v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára, odstúpil z pretekov. "Z tímu FDJ správu nikto oficiálne nepotvrdil, ale francúzski novinári ju šíria na sociálnych sieťach," uvádza sa na stránke cyclingnews.com.

10.12 hod - Na trať vyrazil prvý pretekár. Jazdci budú štartovať s dvojminútovými odstupmi. Posledných sedemnásť pretekárov budú od seba deliť tri minúty. Na trase sú tri medzičasy (na 7. kilometri a na métach 17,5 km a 28 km.

Pred štartom - Ako prvý dnes vyrazí na trať o 10.05 hod. Sam Bennett z tímu Bora-Argon 18. Prvý z veľkých favoritov Rohan Dennis príde na rad o 11.23 hod. Peter Sagan začne svoju jazdu proti chronometru o 13.31 hod.

Pred štartom - Dnešné výsledky môžu mať veľký význam pre celkové poradie. Ak Chris Froome na svojich súperov ešte získa, vytvorí si možno rozhodujúci náskok pred zvyšným priebehom Tour. Aj keď jedna horská časovka je ešte v programe.

1.Chris FroomeV. BritániaSky57:11:33 h
2.Adam YatesV. BritániaOrica-BikeExchange+ 47 s
3.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar+ 54 s
4.Bauke MollemaHolandskoTrek-Segafredo+ 56 s
5.Romain BardetFrancúzskoAG2R La Mondiale+ 1:15 min
6.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+ 1:32 min
7.Tejay van GarderenUSABMC Racing+ 1:32 min
8.Fabio AruTalianskoAstana+ 1:54 min
9.Daniel MartinÍrskoEtixx - Quick-Step+ 1:56 min
10.Joaquím RodríguezŠpanielskoKaťuša+ 2:11 min

Pred štartom - Peter Sagan medzi favoritov nepatrí. Hoci v minulosti už viackrát dokázal v jazde proti chronometru dosiahnuť veľmi dobrý výsledok - napríklad vlani začal Tour 19. miestom, na Okolo Kalifornie dokonca vyhral.

Zakaždým však išlo o krátke vzdialenosti - na Tour 13,8 kilometra, v Kalifornii 10,6 kilometra. Na dlhšej trati by na najlepších stačiť nemal.

Pred štartom - Otázkou je, aký vplyv na Chrisa Frooma bude mať incident vo včerajšej etape. Jeho nástup zachytili len Richie Porte a Bauke Mollema. Približne kilometer pred cieľom však Porte vrazil do stojacej motorky.

Obaja cyklisti za ním sa ocitli na zemi. Keďže mal Brit poškodený bicykel, na vrchol stúpania bežal, až kým nedostal náhradný bicykel.

Na základe výsledkov prišiel o žltý dres, pretože na Mollemu stratil približne sto sekúnd. Organizátori Tour de France však výsledky neutralizovali a Froomovi aj s Portem pridelili čas Mollemu, s ktorým v čase pádu jazdili.

Aj dnes preto bude opäť štartovať v žltom tričku.

Pred štartom - Medzi favoritov by mali patriť elitní časovkári ako napríklad Tony Martin, Tom Dumoulin, Fabian Cancellara či Vasil Kirijenka. A na svojich súperov by mohol ďalšie cenné sekundy získať aj priebežný líder Tour Chris Froome.

Brit má v jazde proti chronometru vysokú kvalitu. Napríklad pri svojom celkovom triumfe v roku 2013 ho v prvej individuálnej časovke zdolal tesne iba Tony Martin, druhú dokonca ovládol. Má tiež olympijský bronz z Londýna 2012. 

Vlani absolvovali cyklisti okrem tímovej iba jednu krátku individuálnu časovku hneď na úvod Tour. Na 13,8 kilometra dlhej trati triumfoval Rohan Dennis s náskokom piatich sekúnd na Tonyho Martina a šiestich na Fabiana Cancellaru.

Froome vtedy stratil až päťdesiat sekúnd a skončil na 39. mieste. Keďže je ale výborným tempárom, viac mu vyhovujú dlhšie časovky.

Pred štartom - Dnešná individuálna časovka má dĺžku 37,5 kilometra. Hoci nemá horský charakter, nie je ani úplne rovinatá. Počas úvodných siedmich kilometrov vystúpajú cyklisti z nadmorskej výšky 70 m. n. m. do výšky 409 m. n. m.

Potom bude nasledovať dlhší úsek prakticky po rovine s krátkym zjazdom do výšky 90 m. n. m. Záver má profil opäť mierne do kopca - na posledných približne 3500 metroch prekonajú pretekári výškový rozdiel 162 metrov.

Profil individuálnej časovky.
Profil individuálnej časovky. (Autor: SME)

Pred štartom - Zakaždým patrí k najdôležitejším etapám v boji o celkové prvenstvo. V individuálnej časovke sa dá Tour de France vyhrať i prehrať.

Kým vlani cyklisti okrem tímovej absolvovali už len jednu krátku, tento rok ich čakajú dve individuálne - z toho jedna horská v záverečnom týždni.

Dnes vyjde prvý jazdec na trať už o 9.45 hod. Najlepší cyklisti prídu na rad až v samom závere. Posledný by mal odštartovať o 16.39 hod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Časovku ovládol Dumoulin, druhý Froome si upevnil vedenie