Froome musel do cieľa utekať, organizátori mu oficiálne nechali žltý dres

Chris Froome.
Chris Froome. (Autor: SITA/AP)
Igor Dopirák|14. júl 2016 o 17:37

Frooma obehla v závere aj skupina s Quintanom a Yatesom.

BRATISLAVA. Mal najviac síl, pokúsil sa o únik z pelotónu. Vedúci pretekár Tour de France Chris Froome (Sky) spolu s Richiem Portom (BMC) a Baukem Mollemom (Trek-Segafredo) pred záverečnými kilometrami dvanástej etapy zaútočili a unikli skupine favoritov.

Medzi nimi boli aj Nairo Quintana (Movistar) či Adam Yates (Orica BikeExchange). Froomov útok bol úspešný a zdalo sa, že pred svojimi najväčšími konkurentmi zvýši v celkovom poradí náskok. 

O pár minút neskôr sa ale situácia zmenila. Televízna motorka, ktorá šla pred trojicou jazdcov a rozrážala davy fanúšikov, musela zastaviť. Hneď za ňou jazdiaci Porte jej zastavenie nečakal a vrazil do nej.

Problémy mal aj Chris Froome, ktorý v tom čase jazdil hneď za Portom. Kvôli následným technickým problémom zahodil svoj bicykel a do cieľa sa rozhodol utekať. 

Jeho problémy využila skupina, ktorej unikol. Hoci Froomovi organizátori po pár chvíľach dali nový bicykel, na Mollemu, ktorý sa zrážke vyhol, stratil sto sekúnd a prišiel o žltý dres vedúceho pretekára.

Frooma obehla v závere aj skupina s Quintanom a Yatesom. 

Froome momentálne figuruje v celkovom poradí až na šiestom mieste so stratou 53 sekúnd na Adama Yatesa.

Keďže si britský jazdec nespôsobil svoje problémy sám, ale zavinila ich zrážka s motorkou, organizátori môžu jeho stratu v cieli znížiť, prípadne mu ešte pripísať čas skupiny, ktorej unikol.

Na sociálnej sieti Twitter Chris Froome uverejnil príspevok, v ktorom informuje, že by mal naďalej ostať v žltom drese.

V rovinatých etapách platí, že ak pretekár tri kilometre pred cieľovou páskou (tzv. ochranné pásmo) spadne alebo dostane defekt, započíta sa mu v cieli čas skupiny, ktorej bol pred pádom alebo defektom súčasťou.

V horských etapách však ochranné pásmo neexistuje.

Podľa informácií uverejnených na webe BBC napokon Froome ostane v žltom drese, pričom svoj náskok na druhého Adama Yatesa ešte zvýši. Zaráta sa mu zrejme čas Baukeho Mollemu, s ktorým jazdil tesne pred svojím pádom.

Organizátori napokon Chrisovi Froomovi a Richiemu Portovi pridelili čas Baukeho Mollemu. Froome tak ostáva v žltom drese a na druhého Adama Yatesa zvýšil náskok už na 47 sekúnd. Informáciu potvrdil oficiálny twitter Tour a výsledky sú aktualizované aj na oficiálnej webovej stránke Tour.

Organizátori už oficiálne obliekli Chrisa Frooma aj do žltého dresu.

Chris Froome naďalej v žltom drese: fotogaléria

14.7.2016

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Froome musel do cieľa utekať, organizátori mu oficiálne nechali žltý dres