Hamilton predviedol prvotriednu jazdu, stal sa majstrom sveta

Lewis Hamilton vyhral VC Turecka 2020 a získal rekordný siedmy titul.
Lewis Hamilton vyhral VC Turecka 2020 a získal rekordný siedmy titul. (Autor: TASR/AP)
Športové prenosy SME, SITA|15. nov 2020 o 11:10

V Turecku predviedol famózny výkon.

VC Turecka F1

58 kôl, 309 kilometrov

1.Lewis HamiltonV. BritániaMercedes1:42:19,313 h
2.Sergio PérezMexikoRacing Point+ 31,633 s
3.Sebastian VettelNemeckoFerrari+ 31,960 s
4.Charles LeclercMonakoFerrari+ 33,858 s
5.Carlos Sainz Jr.ŠpanielskoMcLaren+ 34,363 s
6.Max VerstappenHolandskoRed Bull+ 44,873 s
7.Alexander AlbonThajskoRed Bull+ 46,484 s
8.Lando NorrisV. BritániaMcLaren+ 61,259 s
9.Lance StrollKanadaRacing Point+ 72,353 s
10.Daniel RicciardoAustráliaReanult+ 95,460 s

Nedokončili:

  • Kevin Magnussen (Haas)
  • Romain Grosjean (Haas)
  • Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)

ISTANBUL. Očakávané sa stalo skutočnosťou. Lewis Hamilton sa v predstihu a po siedmy raz v kariére stal majstrom sveta v prestížnom seriáli formuly 1.

Na Veľkej cene Turecka v Istanbule jazdec Mercedesu dominoval s komfortným náskokom 31,633 s pred Mexičanom Sergiom Pérezom (Racing Point) a 31,960 Nemcom Sebastianom Vettelom na Ferrari, ktorý v poslednom kole predstihol tímového kolegu Monačana Charlesa Leclerca.

Siedmym titulom sa fenomenálny Brit vyrovnal legendárnemu Nemcovi Michaelovi Schumacherovi, ale zároveň ho aj prekonal.

Keďže 35-ročný Hamilton už má na konte 94 víťazných veľkých cien, o tri viac ako Schumacher, britský pretekár je už oficiálne najlepší jazdec histórie šampionátov najrýchlejších štyroch kolies.

"Snívajte a choďte za svojim cieľom aj vtedy, keď sa to zdá takmer nemožné. Všetko je možné, keď tvrdo pracujete a máte okolo seba tých správnych ľudí," uviedol dojatý Hamilton, ktorý sa krátko po prejazde cieľom rozplakal.

Formula 1: TOP momenty z VC Turecka 2020: fotogaléria

15.11.2020

"Nemám slov... Som veľmi hrdý na to, čo sa dnes stalo. Mám siedmy titul a to je oveľa viac ako som si kedysi dovolil snívať. Ako tím máme za sebou veľmi ťažký víkend.

Nevyšla nám kvalifikácia, ale zomkli sme sa a ukázali, že všetko je možné. Nikdy sa netreba navzájom obviňovať, ale vždy sa pokúšať o víťazstvo. Toto je naozaj veľká chvíľa pre nás všetkých," doplnil Hamilton už v oficiálnej reakcii pred vystúpením na stupne víťazov.

Na čelo sa dostal zo šiesteho miesta

Veľká cena Turecka bola štrnáste zo sedemnástich podujatí skrátenej sezóny F1 2020.

Po nevydarenej kvalifikácii Hamilton štartoval do pretekov zo šiestej pozície a 37 kôl mu trvalo, kým sa dostal na prvé miesto. Vtedy predstihol lídra Péreza a postupne zvyšoval svoj náskok. V 44. z 58 kôl bol už 15-sekundový.

Brit však mal mať pred sebou ešte zastávku v boxoch. Napokon ju nemusel absolvovať, hoci v samom závere sa mal v Istanbule spustiť lejak. Ten však neprišiel, a tak sa na zahriatých "gumách" v pohode dostal s veľkým náskokom do cieľa.

Hamilton viedol pred pretekmi v Turecku o 85 bodov pred tímovým kolegom Valtterim Bottasom, ktorý ho ako jediný ešte mohol pripraviť o titul majstra sveta.

Fínsky pilot potreboval získať o 8 bodov viac ako Hamilton, ale to sa mu vonkoncom nepodarilo. V cieli ho klasifikovali až na 14. mieste, keď počas pretekov bol aj sedemnásty.

Hamilton mu nadelil dokonca celé jedno kolo, čo sa stalo 15 kôl pred koncom. Lance Stroll, ktorý vyrazil z "pole position" ako prvý Kanaďan od roku 1997, skončil až deviaty.

Hamilton: Všetko je možné

Keď sa v roku 2006 Schumacher na Veľkej cene Čína dočkal rekordného a zároveň posledného 91. víťazstva, dvadsaťročný Lewis Hamilton vyhral šampionát "prípravnej" série GP2.

Už vtedy bol taký dominantný, že ovládol aj preteky, kde dostal časovú penalizáciu za nesprávny prejazd boxami. Syna brazílskeho šampióna minulosti Nelsona Piqueta ml. zdolal o 12, ale tretieho Francúza Alexandra Prémata až o 48 bodov.

Zatiaľ čo kariéra legendárneho Nemca sa chýlila ku koncu, britský mladík o rok neskôr podpísal svoju prvú zmluvu v efjednotke, keď sa stal súčasťou McLarenu.

Už v roku 2008 získal prvý titul majstra sveta - v pamätnom súboji o jeden bod pred Brazílčanom Felipem Massom na Ferrari.

Ďalšie štyri roky kontinuálne úspechy nepriniesli. Nakoniec sa ambiciózny Hamilton pre rok 2013 dohodol s Mercedesom, kde prevzal štafetu práve po Schumacherovi. A hoci sa to spočiatku nezdalo, Mercedes sa stal pre neho tým, čím pre Schumachera Ferrari.

Už v roku 2014 pridal druhý titul majstra sveta a odvtedy víťazí každý rok. Jedinou výnimkou bola edícia 2016 a triumf jeho tímového kolegu Nica Rosberga. Aktuálne svoju víťaznú sériu rozšíril aj o rok 2020 a potvrdil, že z roka na rok je čoraz dominatnejší.

"Naozaj som si ešte pred pár rokmi nevedel predstaviť, že raz padnú Schumacherove rekordy. Je to však dôkaz, že keď človek chce a má okolo seba tých správnych ľudí, všetko je možné," podotkol Hamilton už po víťaznej Veľkej cene Eifelu na nemeckom Nürburgringu.

Hlasy po pretekoch

(zdroj: Sport 2)

Lewis Hamilton, víťaz: "O niečom takomto sníva každý mladý jazdec. Keď som bol mladý, hovoril som si, že nesmiem o sebe pochybovať a že musím ísť za svojím cieľom. Som veľmi hrdý na tento tím, ktorý bol za mnou celé tie roky. Po kvalifikácii sme boli veľmi sklamaní, no veľa sme sa naučili. Snažili sme sa zlepšiť komunikáciu. Dlho som nevedel, či mám pneumatiky prehriate, prípadne čo si môžem dovoliť. Keď som videl Albona spraviť hodiny, tak som si vravel, že to už musím dokázať. Ďakujem všetkým za podporu, najmä mojej rodine a tímu."

Sergio Perez, 2. miesto: "Bol som 48 kôl na jedných gumách, no vedel som, že to je jediná šanca na úspech. Snažil som sa dať do toho čo najviac."

Sebastian Vettel, 3. miesto: "Boli to zábavné preteky. Mal som výborný štart, celkovo to dnes išlo dosť dobre. Celkovo to bola veľká lotéria. Dúfal som, že 20 kôl pred koncom príde šanca prezuť, ale celkovo som rád za toto umiestnenie."

Priebežné poradia

Poradie jednotlivcov:

1.Lewis HamiltonV. BritániaMercedes307 bodov
2.Valtteri BottasFínskoMercedes197 b
3.Max VerstappenHolandskoRed Bull170 b
4.Sergio PerezMexikoRacing Point100 b
5.Charles LeclercMonakoFerrari97 b
6.Daniel RicciardoAustráliaRenault96 b

Pohár konštruktérov:

1.Mercedes504 bodov
2.Red Bull240 b
3.Racing Point154 b
4.McLaren149 b
5.Renault136 b
6.Ferrari130 b
7.AlphaTauri89 b
8.Alfa Romeo8 b
9.Haas3 b
10.Williams0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton predviedol prvotriednu jazdu, stal sa majstrom sveta