Cibulková jednoznačne vyhrala a je vo finále turnaja v New Haven

Dominika Cibulková prežíva najlepší turnaj v tejto sezóne.
Dominika Cibulková prežíva najlepší turnaj v tejto sezóne. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|25. aug 2017 o 00:00

Slovenka prvý raz v tejto sezóne vyhrala tri zápasy za sebou

NEW HAVEN. Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila nad Belgičankou Elise Mertensovou za 70 minút 6:1, 6:3 v stretnutí piatkového semifinále dvojhry na turnaji WTA Premier Connecticut Open presented by United Technologies v americkom New Havene (dotácia 776 000 USD, tvrdý povrch SportMaster vonku).

Dvojhra - semifinále:

Dominika Cibulková (SR-2) - Elise Mertensová (Belg.)

6:1, 6:3 za 70 minút

Daria Gavrilovová (Aus.) - Agnieszka Radwaňská (1-Poľ)

6:4, 6:4

Dvadsaťosemročná Bratislavčanka Cibulková, 11. vo svetovom rebríčku, nemala s 21-ročnou Mertensovou (46.) vzájomnú minulosť.

Vo finále proti Gavrilovovej

Vo finále je Cibulková prvý raz od októbra 2016, keď triumfovala na výberovom koncosezónnom šampionáte WTA Finals v Singapure. Vlani si ich dovedna zahrala sedem (4:3). Premiérovo v tejto sezóne dosiahla aspoň tri zápasové úspechy na niektorom z podujatí.

Cibulkovej finálovou súperkou bude Austrálčanka s ruským pôvodom Daria Gavrilovová, ktorá v druhom semifinále zdolala najvyššie nasadenú Poľku Agnieszku Radwaňskú dvakrát 6:4.

Gavrilovová ešte nemá singlový titul z turnaja WTA, triumfovala len na štyroch podujatiach série ITF. Na hlavnom okruhu vyhrala len jednu štvorhru. V renkingu 23-ročnej tenistke patrí momentálne 26. pozícia, o päť rokov staršia Cibulková je na jedenástej priečke.

Cibulková zabojuje o svoj deviaty titul na okruhu WTA.

Po New Havene na US Open

"Mám veľkú radosť, že si zahrám prvé finále v tomto roku. V New Haven sa mi vždy hralo veľmi dobre, som šťastná, že po dlhých rokoch to konečne vyšlo a budem v Connecticute bojovať o titul," uviedla Cibulková v prvom interview priamo na kurte.

"Mertensová vôbec nebola ľahká súperka, no počas celého zápasu mala moja hra vysokú úroveň. Udierala som do loptičiek s veľkou razanciou, chodila som si pre údery, čo bol kľúč k úspechu," dodala Slovenka, pre ktorú je turnaj v New Haven generálkou na záverečný grandslam sezóny US Open.

V rebríčku sa posunie nahor

Cibulková celkovo nezažíva práve najvydarenejšiu sezónu, teraz si môže výrazne napraviť chuť a posilniť sebavedomie pred newyorskými US Open (28. augusta - 10. septembra). V onaljn vydaní svetového rebríčka sa posunula z 11. na 10. miesto.

Po parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros má zápasovú štatistiku 8:6, celkovo tento rok 22:17. V bodovaní Race indikujúcom koncoročné postavenie figuruje na 26. pozícii.

Nedávna štvorka hodnotenia Cibulková bola v semifinále premiérovo od februárovej katarskej Dauhy, vtedy medzi najlepšími štyrmi nestačila na Češku Karolínu Plíškovú (4:6, 6:4, 3:6). Predtým si ho zahrala - tiež neúspešne - v rovnakom mesiaci v Petrohrade.

Krátky zostrih zápasu Cibulková - Mertensová:

Online prenos: Dominika Cibulková - Elise Mertensová (WTA New Haven 2017, semifinále)

WTA New Haven Semifinále 2017
25.08.2017 o 21:10
Mertensová
0:2
(1:6, 3:6)
Ukončený
Cibulková
Prenos
Dominika Cibulková zvládla neľahký semifinálový duel a zahrá si vo finále. Súperom Slovenky bude úspešnejšia z druhej semifinálovej dvojice Daria Gavrilovová – Agnieszka Radwańská. S týmto konštatovaním sa s vami pre dnešok lúčime. Ďakujeme za pozornosť a prajeme príjemný zvyšok večera.
Koniec zápasu
3:6
importantDominika Cibulková uspela na sieti, kde si pripísala posledný potrebný bodík! Slovenská ženská tenisová jednotka vďaka tomu víťazí v tomto zápase a postupuje do finále.
0-40
importantMladá Belgičanka trafila počas hry sieť a to znamená, že Cibulková má k dispozícii tri mečbaly!
0-30
Mertensová s ťažkosťami odvrátila loptičku zo svojej základnej čiary, no nebola úspešná. Vysoký oblúčik dopadol až do autu.
0-15
Mertensová zamierila krížny úder iba do autu. Slovenská hráčka sa ujíma vedenia aj napriek tomu, že je na príjme.
3:5
importantĎalší Mertensovej aut za základnú čiaru. Slovenka vyhráva 5:3 a jej oponentka bude teraz podávať na udržanie sa v zápase.
30-40
Mertensová sa pokúšala zahrať na základnú čiaru, ale bol z toho aut. Slovenská hráčka teda získava gembal.
30-30
Cibulková od svojej základnej čiary prestrelila hrací priestor na súperkinej polovici. Skóre sa vyrovnáva na 30:30.
15-30
Elise Mertensová teraz predviedla dokonalý return priamo k postrannej čiare na stranu, z ktorej odišlo podanie. Je znížené na rozdiel fiftínu.
0-30
Mertensová sa pokúšala zahrať stredom kurtu, ale loptičku poslala len do siete. Slovenská hráčka získava ďalší fiftín.
0-15
Cibulková začala v ôsmom geme druhého setu na servise dobre a ako prvá sa ujíma vedenia.
3:4
importantElise Mertensová zakončila gem dvojchybou. Belgická hráčka prišla v druhom sete o vedenie a teraz už prehráva 3:4.
15-40
Cibulková returnovala do pásky na sieti, od ktorej sa loptička odrazila iba späť na jej vlastnú polovicu. Prvý brejkbal ostáva nevyužitý.
0-40
importantPerfektný return od Cibulkovej odvrátila belgická tenistka iba do siete. Slovenka má teraz k dispozícii tri brejkbaly.
0-30
Mertensová teraz predĺžila svoj úder až za základnú čiaru. Znamená to, že Cibulková vedie na príjme už o dva fifftíny.
0-15
Cibulková returnovala na telo svojej súperky. Mertensová loptičku zasiahla, ale poslala ju iba do siete.
3:3
importantMertensová returnovala do siete a gem sa končí. To by malo Slovenke psychicky pomôcť, pretože odolala dvom brejkbalom a vyrovnala na 3:3.
40-A
Mertensová chcela zahrať krížny bekhend, ale ten sa jej nezmestil do kurtu. Slovenská hráčka otáča stav gemu vo svoj prospech a má výhodu.
40-40
importantCibulková teraz perfektne zakončila na základnú čiaru a odvrátila tým aj druhý brejkbal svojej oponentky! Gem pokračuje zhodou.
40-30
Prvý brejkbal odvrátila Slovenka skvelým volejom od siete. Šiesty gem druhého setu pokračuje.
40-15
importantCibulková mala na základnej čiare problémy, čo jej súperka využila perfektným smečom od siete. Mertensová má teraz k dispozícii dva brejkbaly.
30-15
Slovenke teraz sadol servis. Jej oponentka ho returnovala iba do siete, takže je znížené na rozdiel jediného fiftínu.
30-0
Mertensová zahrala z pravého rohu vynikajúci krížny forhend. Lopta letela blízko k čiare, Cibulková ju už nestihla a prehráva 0:30.
15-0
Dominika Cibulková dostala pokyny od svojho trénera Liptáka. Vyčítal jej komplikovanú hru a málo loptičiek cez stred kurtu. Cibulková to chcela napraviť, ale trafila iba pásku na sieti.
3:2
Zhodu už ale slovenská hráčka nevybojovala. Loptičku totiž počas výmeny napálila iba do siete a v druhom sete prehráva 3:2.
40-30
Dominika je späť! Vo výskoku predviedla skvelý krížne forhend umiestnený priamo na postrannú čiaru.
40-15
Zdá sa, že sme Cibulkovú trochu prechválili. Slovenka teraz stratila koncentráciu a nedokázala returnovať servis.
30-15
Belgickej hráčke sa teraz dokonca podarilo aj dostať do vedenia o jeden fiftín.
15-15
Mertensová vyrovnáva na 15:15.
0-15
Dominika Cibulková predvádza naozaj vynikajúci tenis! Slovenka teraz ukázala pri sieti dokonalý dropšot a aj na príjme vedie 15:0.
2:2
importantDominika Cibulková začala servisom na téčko, ktorý jej súperka returnovala iba s veľkými problémami. Na pomalú loptičku si tak Slovenka mohla vyskočiť a nekompromisne ju zasmečovať.
30-40
Cibulková zahrala od siete vynikajúci forhend do protipohybu svojej súperky. Slovenská tenistka teraz bude podávať na ukončenie gemu.
30-30
Cibulkovej teraz nevyšiel pokus o krátky úder za sieť. Jej bekhend na opačnú stranu prešiel, ale iba vedľa postrannej čiary.
15-30
Mertensová returnovala iba do autu. Slovenská hráčka tak vedie rozdielom fiftínu.
15-15
Dominika Cibulková sa psychicky povzbudila perfektným volejom. Slovenská tenistka vyrovnala pri vlastnom servise na 15:15.
15-0
Mertensová vynikajúco zakončila k pravej ruke svojej súperky. Cibulková si na loptičku siahla, ale cez sieť ju už nedostala.
2:1
importantSlovenská tenistka zvládla záver gemu výborne a otočila jeho stav vo svoj prospech. Naša reprezentantka vďaka tomu v druhom sete znížila na 1:2.
40-A
importantDominika Cibulková sa potrebovala nabudiť a perfektný smeč od siete bol určite správnou voľbou. Slovenka má k dispozícii brejkbal.
40-40
Mertensová sa pokúšala hrať od základnej čiary, ale trafila iba sieť. V treťom geme druhého dejstva tu máme zhodu.
40-30
Mertensovej lloptička preletela až do autu. Slovenka sa preto stále drží v hre o tento gem.
40-15
Cibulková opäť trafila pásku na sieti, ale teraz sa od nej loptička odrazila do autu. Slovenská tenistka musí čeliť dvom gembalom.
30-15
Cibulková dobehla loptičku vo svojom ľavom rohu a skúšala to bekhendom, ale ten cez sieť neprešiel. Podávajúca Belgičanka ide do vedenia.
15-15
Cibulková trafila z hry pásku na sieti, ale od nej sa loptička odrazila späť na polovicu slovenskej hráčky. Skóre sa vyrovnáva.
0-15
Mertensová neuspela pri svojom prvom podaní a vedenia sa ujíma jej súperka. Cibulková vyhráva v treťom geme 15:0.
2:0
importantCibulková sa pokúšala o krátky úder, ale jej loptička za sieť neprešla. Toto nie je dobrý úvod gemu v podaní slovenskej hráčky, prehráva už 0:2.
40-15
importantCibulková hrala zo svojho pravého zadného rohu po čiare, ale loptička dopadla až do autu. Znamená to, že jej súperka má k dispozícii dva brejkbaly.
30-15
Mertensová boduje opäť a ujíma sa vedenia 30:15.
15-15
Belgická hráčka chcela teraz zakončiť zrejme tesne za sieť, ale vysoký oblúčik ostal na jej polovici. Skóre sa vyrovnáva.
15-0
Cibulková čakala úder do opačnej strany, ale Mertensová poslala forhend priamo pred seba a boduje aj v druhom geme.
1:0
Cibulková poslala loptičku iba hlboko do autu. To znamená, že Elise Mertensová nestratila v prvom geme druhého dejstva ani jeden fifftín a ujíma sa vedenia 1:0.
40-0
Cibulková returnovala iba do siete. Podávajúca Mertensová má k dispozícii trojicu gembalov a všetko nasvedčuje tomu, že do druhého setu vstúpi vynikajúco.
30-0
Cibulková opakovane útočila bekhendom, ale napokon ju súperka oklamala skvelýmm úderom na postrannú čiaru. Druhý fiftín pre podávajúcu Belgičanku.
15-0
Druhé dejstvo sa začalo podaním Belgičanky, ktorá potom veľmi dobre zvládla aj výmenu. Ukončila ju zakončením k pravej postrannej čiare.
1:6
1:6
importantDominika Cibulková vyťahuje eso a ukončuje ním prvý set! Slovenská tenistka úlohu favoritky zatiaľ zvláda a všetko nasvedčuje tomu, že hladko kráča za postupom do semifinále.
0-40
importantMertensovej úder od základnej čiary sa nevošiel do hracej plochy, takže Cibulková má k dispozícii tri setbaly!
0-30
Videli sme krátku výmenu, ale na jej konci predviedla Mertensová svoju dvadsiatu nevynútenú chybu v zápase. Slovenka tak získala ďalší fiftín.
0-15
Dominika Cibulková teraz podáva na víťazstvo v sete. Na dvakrát servírovala smerom von z kurtu a jej súperka returnovala iba do siete.
1:5
importantDominika Cibulková zvldálla vynikajúci úder do pravého zadného rohu. Mertensová bola síce blízko, ale loptičku nestihla zachytiť.
40-A
importantMertensová trafila od svojej základnej čiary iba sieť. Znamená to zisk brejkbalu pre slovenskú ženskú tenisovú jednotku!
40-40
Elise Mertensová bola blízko pri sieti a chcela ubehanú súperku prekvapiť krátkym úderom, ale loptičku cez polovicu nedostala. Bola to jej desiata nevynútená chyba z bekhendu.
40-30
Cibulková dokázala odvrátiť prvý gembal svojej oponentky a ešte sa drží v hre o šiesty gem úvodného setu.
40-15
Mertensovej teraz vyšiel skvelý forhend z voleja, ktorým nedala súperke žiadnu šancu na zákrok.
30-15
Cibulková chcela zrejme kopírovať postrannú čiaru, ale vôbec jej to nevyšlo, pretože lopta letela niekoľko desiatok centimetrov do autu.
15-15
Teraz si už Belgičanka vypýtala fiftín a vyrovnala na 15:15.
0-15
Mertensová to skúsila ťažkým krížnym forhendom, ktorý ale dopadol iba vedľa postrannej čiary. Veenia sa preto ujíma slovenská hráčka.
1:4
Cibulková zahrala vo svojom pravom rohu veľmi obetavo, ale oplatilo sa to. Jej súperka poslala ďalšiu loptičku iba do siete, takže Slovenka vyhráva v úvodnom dejstve 4:1.
30-40
Mertensová chcela súperku predvapiť zakončením do pravého rohu, ale loptička skončila iba v sieti. Slovenka má na podaní k dispozícii gembal.
30-30
Mertensová mala na svojej základnej čiare veľké problémy. Loptičku sa jej podarilo zasiahnuť, ale poslala ju iba do siete.
30-15
Slovenka sa trošku dostala zo svojho tempa, teraz forhendom minula postrannú čiaru a trafila iba aut.
15-15
Teraz bola Mertensová na príjme úspešná a videli sme aj krátku výmenu. Cibulková ju chcela ukončiť bekhendom pred seba, ale loptička cez pásku na sieti neprešla.
0-15
Cibulková začala v piatom geme skvelým servisom, ktorý jej oponentka odvrátila iba do siete.
1:3
Dominika Cibulková sa pokúšala dobehnúť loptičku v pravom rohu. To sa jej podairlo, ale ťažký bekhend poslala už iba do siete. Stav prvého setu sa teda z jej pohľadu znižuje na 3:1.
A-40
Cibulková sa príliš silno oprela do úderu zo sovjej základnej čiary a poslala ho až do autu. Výhoda smeruje na konto podávajúcej tenistky.
40-40
Loptička opäť skončila v sieti, tentokrát z rakety belgickej hráčky. V štvrtom geme tu máme zhodu.
40-30
importantElise Mertensová si teraz vyslúžila potlesk publika! Jej súperka totiž dvakrát zakončovala tvrdým volejom od siete, ale Belgičanka to ustála. Slovenka napokon ďalším úderom trafila iba pásku, od ktorej sa loptička odrazila späť na jej polovicu.
30-30
importantElise Mertensová si pripisuje prvé eso v zápase a vyrovnáva vďaka tou na 30:30.
15-30
Mertensová sa na svojej záklandej čiare príliš silno oprela do forhendu a loptičku odpálila až za hraciu plochu. Je to dvanásta nevynútená chyba Belgičanky.
15-15
Skóre sa vyrovnáva! Krátka výmena sa skončila Mertensovej úderom do siete. Po 15 na oboch stranách.
15-0
Štvrtý gem sa začal Cibulkovej returnom za základnú čiaru. Slovenská tenistka preto prvý fiftín nezískala.
0:3
importantTeraz sme videli kratučkú výmenu, ktorú zakončila mladá Belgičanka iba úderom do siete. Sloenská tenistka tak v úvode prvého setu vyhráva hladko 3:0.
30-40
Mertensová predviedla perfektný víťazný return bekhendom. Loptička smerovala na Cibulkovej stranu, ale Slovenka ju nezasiahla.
15-40
Belgická tenistka to skúšala krížnym zakončením, ale loptička skončila v aute. Slovenka má k dispozícii dva gembaly.
15-30
importantSlovenská tenistka si povybehla do stredu svojej polovice a predviedla odtiaľ vynikajúci volej vo výskoku. Mertensová sa mohla iba prizerať.
15-15
Dominika Cibulková si pripisuje svoju prvú dvojchybu v zápase.
0-15
Loptička teraz lietala príliš vysoko nad sieťou a Mertensová ju chcela dostať nízko. To jej však nevyšlo, pretože mierila až príliš blízko k zemi.
0:2
importantDominika Cibulková svoj druhý brejkbal v tomto zápase využila! Slovenka výborne zaútočila, na čo jej oponentka zareagovala iba odvrátením loptičky do autu.
40-A
Teraz to pre zmenu prehnala so silou úderu aj Mertensová. Jej lopta skončila za základnou čiarou Slovenky a Cibulková má k dispozícii ďalší brejkbal.
40-40
Cibulková chcela zahrať do pravého zadného rohu, ale jej úder bol príliš silný a loptička pristála v aute. Aj v druhom geme sme preto svedkami zhody.
30-40
importantMertensová sa pokúšala o tvrdý forhendový úder od záklandej čiary, ale loptička skončila iba v sieti. Znamená to brejkbal pre slovenskú reprezentantku.
30-30
Je vyrovnané! Slovenská hráčka returnovala na telo súperky, ktorá potom loptičku odvrátila iba do siete. Po 30 na oboch stranách.
30-15
Mertensová predviedla dvakrát krížny bekhend, ale do tretice už zakončenie zmenila a bekhend zahrala priamo pred seba. Cibulková loptičku nestihla.
15-15
Elise Mertensová si pripisuje prvú dvojchybu v zápase. Skóre sa vyrovnáva na 15:15.
15-0
Prvý fiftín druhého gemu získava belgická hráčka, pretože Cibulková zakončila bekhendom iba do siete.
0:1
importantCibulkovej ani teraz nestačila jedna loptička, ale napokon podala smerom von z kurtu a jej oponentka returnovala do autu. Slovenská tenistka vedie po úvodnom geme 1:0.
40-A
Cibulková dokázala podať na dvakrát veľmi úspešne, pretože jej súperka returnovala iba do siete. Výhoda pre servujúcu Slovenku.
40-40
Dlhú výmenu chcela Mertensová ukončiť skráteným úderom za sieť, ale loptička na polovicu jej súperky neprešla. Cibulková si vydýchla, je z toho zhoda.
40-30
importantMertensová predviedla vynikajúci bekhend priamo pred seba, zatiaľ čo Cibulková si myslela, že loptička pôjde do opačného rohu. Belgičanka má k dispozícii brejkbal!
30-30
Elise Mertensová teraz poriadne potrápila sovju súperku a napokon sa dočkala aj vyrovnania! Mladá Belgičanka zakončila výmenu prudkým forhendovým úderom do odkrytej časti kurtu.
15-30
Prvý fiftín smeruje aj na konto belgickej hráčky, pretože Slovenská tenistka poslala bekhend od svojej základnej čiary iba do siete.
0-30
Aj teraz podávala Slovenka na dvakrát. Druhý servis smeroval von z kurtu a nasledovala po ňom pekná výmena z rohu do rohu, ktorú napokon Mertensová ukončila zakončením do autu.
0-15
Ako prvá začala na servise Dominika Cibulková. Potrebovala dve loptičky, ale napokon sa teší z úspechu, pretože jej oponentka trafila iba sieť.
0:0
Stretnutie sa práve začalo.
importantObe hráčky sú už na hracej ploche a rozcvičujú sa. Duel sa začne s niekoľkominútovým oneskorením.

That #roar ???????????????????????? semifinals here we go!! #POME

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Cibulkova (@domicibulkova),


Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní semifinále WTA New Haven. Slovenská ženská jednotka Dominika Cibulková v ňom vyzve mladú Belgičanku Elise Mertensovú.

Elise Mertensová má za sebou v New Havene už päť zápasov, pretože pred hlavnou časťou turnaja musela prejsť kvalifikáciou. Iba 21-ročnej tenistke sa v nej darilo veľmi dobre, keď nestratila ani jediný set a postupne vyradila Puigovú, Kruničovú a Vichljancevovú. V hlavnej súťaži potom na úvod zdolala Holanďanku Bertensovú za necelé dve hodiny 4:6, 6:4, 6:2 a v osemfinále si poradila s Ruskou Kasatkinovou za hodinu a 26 minút pomerne hladko 6:2, 7:5. Štvrťfinále mala hrať proti Číňanke Zhangovej, ale tá zápas pre zranenie vzdala bez boja.

Dominika Cibulková v druhom najväčšom meste štátu Connecticut v USA začala iba pred necelými dvomi dňami, pretože bola v pozícii druhej nasadenej hráčky turnaja a štartovala až v osemfinále. V ňom vyzvala Francúzku Alizé Cornetovú, s ktorou si po veľkom boji poradila za dve hodiny a štyri minúty 6:2, 2:6, 4:6. Vo štvrťfinále potom narazila na Rusku Anastasiu Pavľučenkovú, s ktorou bojovala dve hodiny a šesť minút a zdolala ju 7:5, 6:4. Ak dnes Cibulková v New Havene uspeje, budú to jej prvé tri turnajové výhry v rade od októbra 2016.

Pre tenistky to bude prvý vzájomný zápas v histórii. V pozícii favoritky doň vstúpi Dominika Cibulková, aktuálne jedenásta hráčka rebríčka WTA, na ktorej triumf je vypísaný kurz približne 1.6. Výhru Elise Mertensovej, ktorá sa aktuálne nachádza na 46. mieste rovnakého rebríčka, odhadujú bookmakeri stávkových kancelárií kurzom 2.4.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková jednoznačne vyhrala a je vo finále turnaja v New Haven