25.07.2024 09:00
Deň -1
Paríž 2024
Live

Paríž sľubuje hry, aké ešte neboli. Olympiádu pre masy budú strážiť policajti aj tajní agenti

OH 2024 budú strážiť policajti aj tajní agenti.
OH 2024 budú strážiť policajti aj tajní agenti. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|25. júl 2024 o 07:00

Slovensko vyslalo do Paríža najmenšiu výpravu v ére samostatnosti.

PARÍŽ. „Bude to očarujúce,“ zvolala starostka Paríža Anne Hidalgová len chvíľu po tom, čo sa dozvedela, že francúzska metropola bude hostiť olympijské hry v roku 2024. Bolo to koncom leta 2017.

Spolu s trojnásobným olympijským víťazom v slalome na divokej vode Tonym Estanguetom (a dlhoročným rivalom Michala Martikána), ktorý sa neskôr stal šéfom organizačného výboru, sa hotovali pripraviť olympiádu, aká tu ešte nebola.

Koľko z veľkolepých plánov sa im podarilo naplniť? A budú hry v Paríži naozaj výnimočné?

Nováčik je breakdance

Najskôr zopár základných faktov a čísel. Paríž hostí olympijské hry po sto rokoch a tretí raz v histórii (predtým 1900 a 1924).

Hlavným aktérom tejto šou bude 10 500 športovcov, ktorých čakajú súťaže v 32 športoch a v 329 disciplínach.

Podobne ako v Tokiu sa budú rozdávať medaily v športovom lezení, skateboardingu a surfingu, nováčikom v olympijskom programe je breakdance.

Medaily pre OH 2024 v Paríži.
Medaily pre OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)

Pribudne viacero nových disciplín, napríklad na divokej vode sa premiérovo uskutočnia preteky v extrémnom slalome.

Rozpočet odhadli organizátori na takmer 9 miliárd eur, čo je menej ako stáli hry v Tokiu, Riu a Londýne a - len na porovnanie - odhaduje sa, že Čína investovala do hier v Pekingu 2008 vyše 40 miliárd eur.

Parížska agentúra pre turistický ruch očakáva až 15 miliónov návštevníkov, z toho dva až tri milióny zo zahraničia. 

Počíta sa s predajom 10 miliónov vstupeniek. V marci tohto roka už takmer 8 miliónov malo svojho majiteľa.

O bezpečnosť sa bude starať 40 000 príslušníkov polície, 15-tisíc vojakov a ďalší členovia bezpečnostných zložiek - napríklad americkú výpravu sprevádza 70 tajných agentov ministerstva zahraničných vecí.

Športoviská pri pamiatkach

Čím chcú Francúzi ohúriť svet? Už deň nula, na sklonku ktorého sa nad Parížom rozhorí olympijský oheň, ponúkne doteraz nevídanú šou.

Slávnostné otvorenie hier sa prvý raz v histórii neuskutoční na štadióne. Francúzi totiž dostali nápad za milión, teda presnejšie desiatky miliónov (eur). 

Výpravy jednotlivých krajín pustia na 160 lodiach po rieke Seina a z jej brehov ich budú zdraviť desaťtisíce divákov a oficiálni hostia.

Pôvodne sa počítalo s tým, že ceremoniál si naživo pozrie až 600-tisíc ľudí - väčšina z nich bezplatne a ďalší z tribún, na ktoré si zakúpia vstupenky.

Neskôr organizátori tieto plány zredukovali na polovicu - najmä z obáv o bezpečnosť, ktoré vzrástli po teroristickom útoku Islamského štátu v marci tohto roka v Moskve.

Parížska olympiáda bude výnimočná aj umiestnením športovísk. Organizátori sa snažili vytiahnuť športovcov zo štadiónov a hál a situovali ich zápolenia do ulíc a na námestia.

Kulisami športových arén budú najikonickejšie pamiatky jedného z turisticky najatraktívnejších miest planéty.

Ihrisko pre plážový volejbal pred Eiffelovou na OH Paríž 2024.
Ihrisko pre plážový volejbal pred Eiffelovou na OH Paríž 2024. (Autor: TASR/AP)

Plážový volejbal vedľa slávnej Eiffelovej veže, basketbal 3x3, BMX Freestyle, skateboarding či breakdance v okolí Place de la Concorde, lukostreľba pri Invalidovni, moderný päťboj a jazdectvo vo Versailles. 

Atletické súťaže sa budú odohrávať na Stade de France, tenisti zabojujú o medaily na antukových kurtoch v areáli, ktorý nesie meno leteckého priekopníka Rolanda Garrosa.

Diaľkoví plavci a triatlonisti budú súťažiť vo vlnách Seiny, ktorá je dominantou mesta. Aspoň taký je plán, ktorý však už niekoľko mesiacov komplikuje organizátorom život.

Seina je problém

Problémom je dlhodobé znečistenie rieky, spôsobené nadmerným množstvom fekálnych baktérií, ktoré do rieky zanášajú prudké dažde z kanalizácie a z odpadov.

Na prvej parížskej olympiáde v roku 1900 sa v Seine uskutočnilo sedem plaveckých pretekov.

Od roku 1923 je však kúpanie v rieke zakázané. Jeho obnovenie sľuboval už pred tridsiatimi rokmi bývalý starosta metropoly a neskorší francúzsky prezident Jacques Chirac.

Slovenská lukostreľkyňa Denisa Baránková
dnes 13:37
Baránková robila všetko možné aj nemožné. Bolo to také malé trápenie, priznalaDvadsaťdvaročnú Bratislavčanku čaká prvé kolo vyraďovacej časti až v stredu.
dnes 13:37
OH 2024 budú strážiť policajti aj tajní agenti.
Boris Vanyadnes 07:009
Paríž sľubuje hry, aké ešte neboli. Olympiádu pre masy budú strážiť policajti aj tajní agentiSlovensko vyslalo do Paríža najmenšiu výpravu v ére samostatnosti.
Boris Vanyadnes 07:009
Momentka zo zápasu Fidži - USA na OH 2024
dnes 07:28
Obhajcovia zlata začali v Paríži výborne. Ragbisti Fidži zdolali Uruguaj aj USAZápasy o medialy budú na programe v sobotu.
dnes 07:28
Momentka zo zápasu Argentína - Maroko na OH 2024.
dnes 10:012
Bol to cirkus. Futbalu v Paríži chýba olympijský duch aj vysoká organizáciaArgentínsky tréner Javier Mascherano po úvodnom zápase s Marokom nešetril kritikou.
dnes 10:012
Denisa Baránková.online
dnes 06:303
OH 2024: Denisa Baránková sa umiestnila v kvalifikácii lukostreľby v piatej desiatkeSledovali ste s nami online prenos z lukostreľby žien na OH 2024 v Paríži. V akcii bola slovenská reprezentantka Denisa Baránková.
dnes 06:303
Anna Karolína Schmiedlová.
dnes 10:32
Parížsku antuku pozná veľmi dobre. Schmiedlová si chce na olympiáde zahrať viac než razV minulosti sa košická rodáčka už jedenásťkrát predstavila na Roland Garros, na miestnej antuke sa cíti dobre.
dnes 10:32
Zľava Marius Fízeľ (džudo), Zuzana Rehák Štefečeková (športová streľba), Viktória Forsterová, Hana Burzalová a Dominik Černý (atletika) pred odchodom na OH 2024.
dnes 12:43
Rehák Štefečeková obhajobu zlata nechce riešiť. Forster si žije svoj detský senSpolu s dvojicou Sloveniek sa vypravili do Paríža aj atléti Dominik Černý a Hana Burzalová i džudista Marius Fízeľ.
dnes 12:43
Novak Djokovič a Rafael Nadal.
dnes 13:08
Črtá sa súboj velikánov. Djokovič a Nadal sa v Paríži môžu stretnúť už v úvode turnajaAk obaja vstúpia na OH víťazne, čaká ich vzájomný súboj v druhom kole.
dnes 13:08
Wang Jang
dnes 14:31
Mám veľkú smolu, hovorí. Wang nastúpi v prvom kole proti svetovej jednotkeSlovenský reprezentant v stolnom tenise si v Paríži už vyskúšal hlavnú halu.
dnes 14:31
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Paríž sľubuje hry, aké ešte neboli. Olympiádu pre masy budú strážiť policajti aj tajní agenti