24.07.2024 15:00
Deň -2
Paríž 2024
Live

Ženy sú v kuchyni či práve rodia? V Maďarsku museli reagovať na vlnu pobúrenia

Nájdi rozdiel. Pôvodná a nová titulka olympijského magazínu denníka Nemzeti Sport.
Nájdi rozdiel. Pôvodná a nová titulka olympijského magazínu denníka Nemzeti Sport.
Titanilla Bőd|24. júl 2024 o 13:30

Nemzeti Sport dal na titulku iba mužov.

BRATISLAVA, BUDAPEŠŤ. Olympiáda v Paríži v roku 1900 bola prvá, na ktorej sa mohli zúčastniť aj ženy. V približne tisícke účastníkov bolo 22 žien.

V tomto roku v Paríži bude súťažiť jedenásťtisíc športovcov a po prvý raz v histórii olympiád budú muži a ženy zastúpení v rovnakom počte.

Podobný podiel bude aj v maďarskej výprave, ktorá má 180 členov, z toho 93 mužov a 87 žien.

Iba muži

Ak sa však niekto pozrel na titulku olympijského magazínu tradičného denníka Nemzeti Sport, mohol mať pocit, že Maďari posielajú do Paríža iba mužov.

Na prvej strane totiž figurovali samí mužskí športovci. V popredí bol šermiar Áron Szilágyi, trojnásobný olympijský víťaz. Okrem neho sa na prvú stranu dostal aj plavec Hubert Kós, zápasník Dávid Losonczi a kajakár Bálint Kopasz.

Pri vymenovaní medailových šancí bili do očí aj slová „mužská hádzaná“ a „mužské vodné pólo“, hoci na hry sa kvalifikovali v oboch športoch aj ženské kolektívy a najmä vodné pólistky patria k favoritkám.

Titulka vyvolala veľký ohlas najprv na sociálnych sieťach, kde ju publikovala aktivistka za ženské práva Vera Mérő a neskôr a športový publicista János Kele.

„Ženy sú asi práve v kuchyni, alebo upratujú. Alebo práve rodia,“ znel jeden komentár pod jednotvárnou titulkou, ktorej grafické riešenie tiež patrí skôr do minulého storočia.

„Určite sú v magazíne aj recepty, tam sa dostanú k slovu aj športovkyne,“ napísal ďalší užívateľ sociálnej siete.

Nová titulka

Kauza sa dostala postupne aj do všetkých relevantných médií a na vlnu pobúrenia musela zareagovať aj redakcia Nemzeti Sportu.

Magazín rozhodli vytlačiť znova, s vyváženejšou titulnou stranou, na ktorú sa dostali už aj športovkyne.

Vedľa Árona Szilágyiho je umiestnená jachtárka Mária Érdiová, nechýba ani kajakárka Tamara Csipesová a šermiarka Liza Pusztaiová.

„Keďže v maďarskej výprave aj medzi ašpirantmi na medaily je značný počet aj podiel športovkýň, nebol žiadny odborný ani iný dôvod na to, že naši kolegovia pripravili takúto jednostrannú titulku. Je nám to ľúto, lebo my sami robíme veľa preto, aby ženy dostali väčšiu rolu a boli viac uznávané v športovom hnutí i v športových médiách,“ stojí v stanovisku maďarského denníka.

„Uznávame chybu a namiesto hľadania výhovoriek sme sa rozhodli, že náš magazín vytlačíme znova, s oveľa dôstojnejšou titulkou, ktorá lepšie odráža realitu. Ospravedlňujeme sa všetkým dámam, ktoré – oprávnene – boli rozhorčené alebo mali zlé pocity kvôli nevydarenej titulke,“ uviedol Nemzeti Sport.

Výtlačky so starou titulkou majú stiahnuť z obehu.

Maďarsko patrí k tradičným olympijským národom, v rebríčku krajín je podľa počtu víťazstiev na ôsmom mieste so 181 zlatými medailami.

Nájdi rozdiel. Pôvodná a nová titulka olympijského magazínu denníka Nemzeti Sport.
Titanilla Bőddnes 13:301
Ženy sú v kuchyni či práve rodia? V Maďarsku museli reagovať na vlnu pobúreniaNemzeti Sport dal na titulku iba mužov.
Titanilla Bőddnes 13:301
Plagáty protestujúce proti Izraelu na OH 2024
dnes 13:491
Izraelčania dostali výhražné maily. Počas futbalového zápasu hrozí teroristický útokPočas OH v Paríži bude polícia nepretržite strážiť 88 izraelských športovcov.
dnes 13:491
Patrik Jány
dnes 12:101
Jány sa chce v Paríži prebojovať do finále. Oproti Tokiu som inde, hovorí strelecNa uplynulých hrách obsadil 7. priečku.
dnes 12:101
Lopta na ragby, ilustračná fotografia.online
dnes 12:30
ONLINE: Sedmičkové ragby na OH 2024 dnes (skupinové zápasy) LIVESledujte s nami ONLINE prenos zo zápasov základných skupín sedmičkového ragby na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:30
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Ženy sú v kuchyni či práve rodia? V Maďarsku museli reagovať na vlnu pobúrenia