Weiss vyškolil hviezdnych Brazílčanov, Gréci ho milovali

Vladimír Weiss v drese Olympiakos Pireus po strelení vyrovnávajúceho gólu na 1:1 v zápase Ligy majstrov Olympiakos Pireus - Paríž St. Germain.
Vladimír Weiss v drese Olympiakos Pireus po strelení vyrovnávajúceho gólu na 1:1 v zápase Ligy majstrov Olympiakos Pireus - Paríž St. Germain. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|18. aug 2021 o 17:01

Keď bol Weiss doma na pôde Olympiakosu.

ATÉNY. Vo vzduchu páchnu ryby. Celý štadión Karaiskakis je vyfarbený do červena - vymyká sa iba dvadsaťjeden sedadiel na tribúne číslo sedem.

Sú čiernej farby. Na pamiatku obetí katastrofy, počas ktorej v roku 1981 po zápase Olympiakos Pireus verzus AEK Atény zomrelo dvadsaťjeden fanúšikov.

Pri uzavretej bráne ich ušliapal dav. Najmladšia obeť mala 14 rokov, najstaršia 41. Je to najväčšia tragédia v dejinách gréckeho futbalu.

Práve v aréne Olympiakosu Pireus odohrá Slovan vo štvrtok (o 21.00 vysiela Dajto) prvý zápas play off Európskej ligy. 

Karaiskakis aréna je pomenovaná podľa hrdinu gréckej vojny za nezávislosť, ktorý bol smrteľne zranený práve na mieste, kde sa v súčasnosti odohrávajú veľké futbalové súboje. 

Štadión pôsobí komfortne, honosne a moderne. Zmestí sa tam okolo 33– tisíc fanúšikov.

Podporuje ho každý tretí Grék

Má päť hviezdičiek, patrí k najšpičkovejším v Európe, v roku 2004 hostila olympijský futbalový turnaj.

Olympiakos Pireus podporuje zhruba každý tretí Grék v krajine, čo je viac ako tri milióny ľudí.

Pireus dlhé roky patril medzi desiatku najpopulárnejších klubov v Európe, má viac ako sto tisíc registrovaných členov. 

„Sú neuveriteľní, verní a veľmi blázniví, čo ja naozaj milujem. A povzbudzujú s veľkou vášňou,“ priznal na margo fanúšikov Vladimír Weiss mladší.

Ofenzívny stredopoliar Slovana bude vo štvrtok na pôde Karaiskakis hosťom, pritom kedysi tam bol aj doma. 

V Olympiakose pôsobil v sezóne 2013/14, šesť mesiacov. Ihneď si získal fanúšikov.

„V deň jeho príchodu do klubu sa predali stovky dresov,“ tvrdil pred ôsmimi rokmi Charisteas, vtedajší predavač oficiálneho fanshopu, ktorý sídli na štadióne. 

Weiss bol druhý najpredávanejší

Originál dres s Weissovým číslom stál šesťdesiatpäť eur (replika o dvadsať menej) a v tom čase patril medzi tri najviac predávané.

Vyššie tržby robil iba Argentínčan Javier Saviola, bývalá hviezda FC Barcelona. 

„Prvý je Saviola, ale potom ihneď nasleduje Weiss a Mitrouglou (v tom čase najlepší strelec Olympiakosu),“ vysvetľoval pred denník SME Charisteas, ešte v roku 2013.

Weiss zaujal trebárs fantastickým gólom v Lige majstrov proti Parížu Saint Germain (PSG).

„Bol to geniálny gól,“ priznal vtedajší tréner PSG a majster sveta Laurent Blanc.

Weiss vyškolil dvoch Brazílčanov. Slávneho Thiaga Silvu, ktorý bol vtedy najdrahší obranca sveta, posadil šikovnou kľučkou na zem.

A ešte viac zahanbil aj Marquinhosa, keď mu loptu poslal pomedzi nohy.

Weiss si nerozumel s trénerom

Celé sólo trvalo sedem sekúnd, Weiss potreboval spolu päť dotykov - z toho štyri pravou a jeden ľavou nohou.

Odborníci na stránke futbalovej federácia (UEFA) mu dali spomedzi všetkých hráčov na ihrisku najvyššiu známku. A to aj napriek tomu, že Olympiakos vtedy prehral 1:4. 

Za grécky tím odohral Weiss 24 zápasov, dal päť gólov. Keď na jar v roku 2014 prestúpil do katarskej Lehkwyie - šokoval.

Odišiel aj preto, že si nesadol s trénerom Míchelom, legendárnym stredopoliarom Realu Madrid.

„Vždy, keď mužstvo hralo zle, doplatil som na to ja. Nebolo pre mňa jednoduché zbaliť sa zo dňa na deň a odísť,“ priznal Weiss.

"Trénerovi som sa snažil vyhovieť, nebolo to však nič platné. Povedal som si dosť, zavolal svojmu agentovi (vtedy to bol Mino Raiola) a požiadal, že chcem odísť. Výkupnú klauzulu, ktorú som mal vo svojej zmluve, dokázala totiž pokryť len Lekhwiya," vysvetľoval Weiss.

Zlatan: Nikdy v živote som nezažil lepšiu 

Nad prestupom do Kataru váhal, kvôli fanúšikom Olympiakosu. 

Priaznivci gréckeho giganta patria medzi najvášnivejších na svete, búrlivá atmosféra učarovala mnohým hviezdam, ktoré mali tú česť spoznať grécky kotol na vlastnej koži.

„Môj priateľ Olof Mellberg (pozn. bývalý hráč Olympiakosu) mi o nezvyčajných fanúšikov Olympiakosu často rozprával. Čudoval som sa, ale teraz ho už chápem. Nikdy v živote som nezažil lepšiu atmosféru,“ vyhlásil pred rokmi chýrny útočník Paríž Saint Germain Zlatan Ibrahimovič.

Tréner Slovana Vladimír Weiss si Olympiakos prial za súpera. 

„Moje želanie sa mi vyplnilo. Môj syn Vlado tam hrával. Narodila sa mi tam vnučka. Veľký klub, má veľké meno. Hrali tam svetoví futbalisti,“ pochvaľoval si Weiss.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Weiss vyškolil hviezdnych Brazílčanov, Gréci ho milovali