Slovensko má štvrtú olympijskú medailu, štvorkajak získal striebro

Zľava Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka pózujú so striebornými medailami.
Zľava Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka pózujú so striebornými medailami. (Autor: SITA)
Sportnet|20. aug 2016 o 14:32

Finále K4 suverénne ovládli Nemci. Slovenské kvarteto Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka v závere odolalo útoku Čechov.

K4 - finále:

1.NemeckoRendschmidt, Liebscher, Gross, Hoff3:02,14 min
2.SlovenskoMyšák, Vlček, Tarr, Linka3:05,04 min
3.ČeskoHavel, Štěrba, Dostál, Trefil3:05,17 min
4.AustráliaWood, Fitzsimmons, Wallace, Clear3:06,73 min
5.ŠpanielskoPena Arriola, Carrera, Germade Barreiro, Hernanz3:06,76 min
6.PortugalskoSilva, Pimenta, Ribeiro, Fernandes3:07,48 min
7.FrancúzskoCarré, Jouve, Hybois, Hubert3:07,48 min
8.SrbskoTorubarov, Pajič, Tomičevič, Zorič3:10,24 min

RIO DE JANEIRO. Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na olympijských hrách v Riu de Janeiro striebro.

Úradujúci majstri sveta finišovali v A-finále K4 na 1000 metrov na druhom mieste za suverénnymi Nemcami. V závere odolali útoku Čechov. Pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku je to štvrtá olympijská medaila v ére samostatnosti.

Slovenský štvorkajak vybojoval olympijské striebro: fotogaléria

20.8.2016

Káštvorka sa na Lagoa Stadium postarala o štvrtý cenný kov pre Slovensko v Riu. Zlato vybojovali vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci (C2) a Matej Tóth v chôdzi na 50 kilometrov. Striebro ukoristil na divokej vode Matej Beňuš (C1).

Vlček má tretiu olympijskú medailu

Slovenský štvorkajak sa držal od úvodných metrov na druhej pozícii za Nemcami, ktorí to rovnako ako v piatkovej rozjazde od štartu napálili.

Dvesto metrov pred cieľom sa na druhú priečku dostali Česi, no Slováci sa vďaka skvelému finišu vrátili na striebornú pozíciu.

Nemecké kvarteto suverénne získalo zlatú medailu.
Nemecké kvarteto suverénne získalo zlatú medailu. (Autor: SITA/AP)

Vlček, ktorý v cieli prevrátil loď, sa pri piatom olympijskom štarte dočkal tretej medaily v kráľovskej disciplíne a zaradil sa medzi kanoistické legendy.

V Sydney 2000 bol desaťnásobný majster sveta štvrtý, v Aténach 2004 bronzový, v Pekingu 2008 v jednej lodi s Tarrom strieborný. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončil najúspešnejší slovenský kajakár v histórii v K4 šiesty.

"Olympijská medaila z Ria chutí fantasticky, je krajšia ako hociktorá iná. Bol to pre nás extrémne ťažký rok fyzicky aj psychicky. Verili sme si, potom sme si zasa prestali veriť," rozhovoril sa Erik Vlček v prvej reakcii pre RTVS.

"V K2 sme toho veľa nenatrénovali a príliš sme toho od seba nečakali. V K4 sme však vedeli, že z toho môže byť medaila," priznal Vlček.

"Rodila sa ťažko, strašne to bolelo, ale stálo to za to."

Majstri sveta aj Európy

S myšlienkou dať dokopy dvoch skúsených harcovníkov s dvomi mladíkmi prišiel vlani bývalý kajakár Štefan Viszlay.

Novozložená loď vyletela ako kométa. Po treťom mieste na podujatí Svetového pohára v nemeckom Duisburgu triumfovala v auguste na MS v Miláne.

Premožiteľov na kilometri nenašla ani na tohtoročných ME v Moskve.

Tento rok slovenské kvarteto ovládlo aj majstrovstvá Európy v Moskve.

Aj v Riu káštvorka potvrdila medailové ambície. "Sú to úžasné, neopísateľné pocity. Je to moja prvá olympijská medaila. Dúfam, že sa to ešte niekdy zopakuje," tešil sa z prvého cenného kovu spod piatich kruhov Linka.

"Ďakujem všetkým, ktorí stáli za nami. Bol to experiment, ktorý vyšiel. Odborníci hovoria, že to chce čas, kým to dozreje. Za necelý rok sme toho dokázali veľmi veľa," uviedol pre RTVS najskúsenejší zo slovenského kvarteta Juraj Tarr.

Slovensko dlhodobo patrí medzi elitu

Slovenské medaily z Ria de Janeiro:

ZLATO:

Matej Tóth - chôdza na 50 km

Ladislav a Peter Škantárovci - vodný slalom, C2

STRIEBRO:

Matej Beňuš - vodný slalom, C1

Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka - rýchlostná kanoistika, K4

Už na olympijských hrách v Aténach patril slovenský štvorkajak medzi topfavoritov. Bratia Richard a Michal Riszdorferovci, Vlček a Juraj Bača na vrcholných podujatiach dva roky valcovali konkurenciu, deň D im však nevyšiel podľa predstáv. 

Vo finále nestačili na maďarské a ani na nemecké kvarteto.

O štyri roky neskôr v Pekingu nahradil Baču na poste zadáka Tarr a káštvorka si o stupienok polepšila.

Vo finále finišovala druhá za Bielorusmi.

Pred londýnskou olympiádou nastali trenice okolo zloženia posádky. V anglickej metropole slovenská vlajková loď štartovala bez bratov Riszdorferovcov s novým háčikom Petrom Gellem a Martinom Jankovcom.

Na méte 250 metrov ešte figurovala na medailových priečkach, v závere však zaostala za konkurentmi a v cieli bolo z toho napokon iba šieste miesto.

Online prenos

CIEĽ - Nemci suverénne víťazia, naši ale odolávajú Čechom a získavajú striebornú medailu! Len o trinásť stotín pred Českom.

750 m - Zdá sa, že Nemci už zlato nepustia, na Slovákov sa však doťahujú Česi. Ostatní ale strácajú a na medailu by to malo stačiť.

500 m - Nemci idú fantasticky, pred Slovákmi majú po polovici trate takmer sekundový náskok. Naši však útočia na medailu.

250 m - Naši začali výborne, majú vysokú frekvenciu pádlovania. Na prvom medzičase sú tesne na druhom mieste za Nemeckom.

Finále K4 sa začalo. Slovenské kvarteto jazdí v šiestej dráhe.

Pred finále K4

Hoci v tomto zložení fungujú iba čosi viac ako rok, dosiahli viacero úspechov. Sú majstrami sveta z Milána 2015 aj európskymi šampiónmi z Moskvy 2016.

Teraz slovenské kvarteto Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka môže vybojovať aj olympijské zlato. Pobije sa oň od 15.12 SELČ.

Vo finále K4 patrí medzi najväčších favoritov.

Zľava Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka sa predstaví vo finále olympijských pretekov.
Zľava Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka sa predstaví vo finále olympijských pretekov. (Autor: TASR)

Do finále sa im síce nepodarilo postúpiť priamo z rozjázd - porazili ich Nemci - ale v semifinále si bez problémov vybojovali postup medzi najlepšiu osmičku.

"Keď nám všetko dobre sadne, môže z toho byť medaila. Dúfajme, že nám ju Pánboh dopraje," skonštatoval Juraj Tarr po úspešnom semifinále.

"V boji o medaily musíme 'vystreliť'. Treba si zachovať chladnú hlavu a ísť do toho s pokojom. Každý chce zvíťaziť, aj my sa o to pokúsime," dodal Tibor Linka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovensko má štvrtú olympijskú medailu, štvorkajak získal striebro