Formula na vode má nový motor. Kam ju potiahne?

Slovenský štvorkajak má za sebou raketový štart. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, na olympijských hrách by mal získať medailu.
Slovenský štvorkajak má za sebou raketový štart. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, na olympijských hrách by mal získať medailu. (Autor: TASR)
Boris Vanya|7. aug 2016 o 12:19

Súťaž štvorkajakov je špeciálna. Vyžaduje si silné individuality, ale aj vzájomnú súhru ôsmich rúk a štyroch hláv. Formula na hladkej vode. Parádna disciplína. Slovensko v nej už roky patrí k svetovej špičke.

Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka. O takejto osádke slovenskej vlajkovej lode pred poldruha rokom nikto nechyroval.

V štvorkajaku sedí mladícka dravosť i skúsenosť vodáckych veteránov. Ideálny kokteil. Vlček s Tarrom sú zrelí tridsiatnici, Myšák a Linka majú tesne po dvadsiatke. „S chlapcami si rozumieme. Oni s nami dospeli a my sme s nimi omladli,“ vraví tridsaťštyriročný Erik Vlček.

Spojila ich náhoda a nadšenec

Štefan Viszlay je bývalý kajakár, viacnásobný majster Československa a šiesty z majstrovstiev sveta 1985 v K2 na 1000 m. K vode ho to ťahá aj po skončení kariéry. Ak sú preteky v blízkom okolí Komárna, nenechá si ich ujsť.

V máji minulého roka nechýbal v českých Račiciach na majstrovstvách Európy. Z tribúny sledoval, ako sa Vlček s Tarrom trápili v dvojkajaku na olympijskej trati 1000 metrov, ale aj rýchleho Linku v singlkajaku.

Myšák sedel v Račiciach v štvorkajaku, ale len zaskakoval v osádke juniorských majstrov sveta za maródujúceho háčika Mareka Krajčoviča.

„Pozdával sa mi. Dávam ho za príklad aj našim mladým v Komárne. Kto na sebe tvrdo pracuje, môže dosiahnuť veľké veci,“ vysvetľuje Viszlay.

V strede dvaja skúsení vodáci, vpredu a vzadu mladíci. A funguje to.
V strede dvaja skúsení vodáci, vpredu a vzadu mladíci. A funguje to. (Autor: TASR)

Na tribúne si Štefan Viszlay zavolal Juraja Tarra a vnukol mu myšlienku poskladať štvorkajak s dvoma mladíkmi. 

Tarr sa vybral do hangáru a premýšľal, ako tento nápad predostrie. 

„Vedel som, že s Erikom nebude problém, ale tréner Peťo Likér nechcel od roku 2013 o štvorkajaku počuť. Sadol som si a odrazu zo mňa vyhŕklo, že na Svetovom pohári v Duisburgu chceme vyskúšať štvorkajak.“

Kanoistickí funkcionári to v prvom momente zavrhli, ale potom kývli. V Duisburgu skončila nová osádka tretia a jasne zdolala konkurenčné slovenské kvarteto Krajčovič, Michálek, Jakubík a Demin.

To bol však iba začiatok rozprávkového príbehu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Formula na vode má nový motor. Kam ju potiahne?