Kanada vie o sile Ruska, tomu komplikujú život presuny

V prvom semifinále narazia Kanaďania na Rusov.
V prvom semifinále narazia Kanaďania na Rusov. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|19. máj 2017 o 00:21

Vo finále sa ocitne minimálne jeden tím z Európy.

KOLÍN NAD RÝNOM. V prvom sobotňajšom semifinále na MS v hokeji 2017 sa v nemeckom Kolíne nad Rýnom stretnú výbery Kanady a Ruska. Začiatok zápasu je naplánovaný na 15.15 h v Lanxess Arene. V rovnakej hale o 19.15 sa potom uskutoční duel medzi Fínmi a Švédmi.

Zaujímavosťou je, že medzi kvarteto najlepších tímov na turnaji sa prebojovali tímy, ktoré museli za svojím štvrťfinálovým súperom cestovať.

Neinkasovali ani raz. Pozrite si, ako Rusi zdolali Čechov: fotogaléria

19.5.2017

Rusi aj Švédi absolvovali základnú skupinu v Kolíne nad Rýnom, na štvrťfinále cestovali do Paríža a teraz ich čaká návrat do Nemecka.

Fíni a Kanaďania po siedmich dueloch v základnej skupine vo francúzskej metropole zase merali cestu do Kolína, kde počas víkendu odohrajú ešte dve stretnutia.

Kanada obhajuje titul majstra sveta

Kanada sa v prvých troch zápasoch na šampionáte rozbehla, keď zdolala Česko 4:1, Slovinsko 7:2 a Bielorusko 6:0.

Rusi majú veľmi silný tím, hlavne v ofenzíve sú nesmierne nebezpeční. Vieme o tom, musíme sa na to pripraviť a musíme proti nim predviesť náš najlepší výkon.


Claude Giroux, kapitán Kanady

Proti Francúzom prehrávala 1:2, no otočila na 3:2, ale so Švajčiarmi už prehajdákala dvojgólový náskok a prehrala 2:3 pp. Varovný prst vzala na vedomie a v ďalších dvoch dueloch nasúkala Nórsku a Fínsku po päť kúskov (5:0, 5:2).

Vo štvrťfinále nastúpila proti domácemu výberu a napriek veľkej prevahe v takmer celom priebehu ho zdolala iba 2:1.

Na čele produktivity je dvanásťbodový Nathan MacKinnon (5+7), za ním nasleduje Mitch Marner (4+7) a dokopy až jedenásť hráčov už pokorilo päťbodovú hranicu.

V bránke sa strieda spoľahlivá dvojica Calvin Pickard a Chad Johnson.

V semifinále chytal prvý menovaný. Kanaďania sa so zbornou stretli naposledy na vlaňajšom Svetovom pohári, kde ju zdolali 5:3 a nakoniec vyhrali celý turnaj.

"Rusi majú veľmi silný tím, hlavne v ofenzíve sú nesmierne nebezpeční. Vieme o tom, musíme sa na to pripraviť a musíme proti nim predviesť náš najlepší výkon," povedal pre tsn.ca kapitán mužstva Claude Giroux.

"Niekoľkokrát som proti nim hral, ak si nedáme pozor na prechod z obrany do útoku, môžu nás zničiť. Musíme byť disciplinovaní v obrane a nenechať im priestor. V sobotu chceme ukázať svoju najlepšiu hru a dostať sa do finále," povedal útočník Matt Duchene.

Život im komplikujú presuny

Zverenci trénera Olega Znaroka na MS prvýkrát zaváhali až na záver skupiny v šlágri s USA (3:5), kvôli čomu padli z prvej priečky A-skupiny na druhú.

Tréneri nám povedia taktiku, čo máme na ľade robiť, ukážu nám silné i slabé stránky súpera. Zápas s Kanadou všetci očakávajú, bude to zaujímavé.


Dmitrij Orlov, obranca Ruska

Vynahradili si to, keď si vo štvrťfinále poradili s Čechmi 3:0. Ustáli počiatočný nápor súpera, postupne sa dostali k svojej typickej kombinačnej hre a ešte v prvej tretine položili základ triumfu vďaka gólom Dmitrija Orlova a Nikitu Kučerova.

Rusi sa prebojovali do semifinále štvrtý rok po sebe. Medzi tri žŕdky sa s najväčšou pravdepodobnosťou opäť postaví Andrej Vasilevskij, ktorý má zo všetkých brankárov na turnaji s aspoň štyrmi štartmi jednoznačne najlepšie štatistiky - priemer 1,34 gólu na zápas a 94,61% úspešnosť zákrokov.

Okrem neho sa Znarok spoliehaj aj na ohromnú palebnú silu, veď v prvej päťke kanadského bodovania turnaja má až troch hráčov. Na čele je Artemij Panarin so 14 bodmi (4+10), druhý je Nikita Kučerov (6+7) a piate miesto patrí Vadimovi Šipačovovi (2+10).

"Tréneri nám povedia taktiku, čo máme na ľade robiť, ukážu nám silné i slabé stránky súpera. Zápas s Kanadou všetci očakávajú, bude to zaujímavé," povedal pre championat.com obranca Dmitrij Orlov.

Rusom skomplikovali situáciu presuny. Pred štvrťfinále museli cestovať z Kolína do Paríža a v piatok zase naspäť.

Zostávajúci program MS v hokeji 2017 - Kolín nad Rýnom (Nem.):

Semifinále - sobota 20. mája:

Kanada - Rusko (15.15)

Fínsko - Švédsko (19.15)

Nedeľa 21. mája

O 3. miesto (16.15)

Finále (20.45)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kanada vie o sile Ruska, tomu komplikujú život presuny