O majstra Slovenska zabojujú až traja Saganovci

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jún 2015 o 11:56

Už tento štvrtok štartujú v Žiline spoločné majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike.

BRATISLAVA.

Organizátori sa rozhodli usporiadať prestížne podujatie v rodisku Petra Sagana, ktorý sa okrem hlavných pretekov netradične prihlásil aj do časovky jednotlivcov. Najúspešnejší slovenský cyklista v súčasnosti bude mať k dispozícii veľkú rodinnú podporu, okrem staršieho brata Juraja sa na štart postaví aj najstarší Milan.

Organizátori tohtoročného šampionátu umiestnili celé podujatie do Žiliny a jej okolia. Nie však náhodou, dôvodom bol Peter Sagan. "Napadla nám myšlienka, že to urobíme v jeho rodisku. V Ponferrade sme si s ním sadli a veľmi sa potešil. Podmienkou však bola jeho účasť, inak by to stratilo význam," ozrejmil Privara.

V najbližších dňoch sa národné majstrovstvá budú konať aj v iných svetových krajinách. Žilina privíta okrem topfavorita Sagana aj ďalšie veľké mená svetového rebríčka UCI. Budú to najmä Česi Zdeňek Štybar (Etixx - Quick-Step), Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) či Leopold König (Sky).

Prestížne podujatie

"Je to veľmi prestížne podujatie. Veľakrát sa stalo, že sa mu naši a českí jazdci vyhýbali pred štartom Tour de France. Veľa sa ich naopak prihlásilo, len aby si mohli dať do kolónky, že pretekali so Saganom," dodal Privara.

V súčasnosti najúspešnejší slovenský cyklista bude mať na štarte veľkú rodinnú podporu. Okrem tímového kolegu z Tinkoff-Saxo Juraja Sagana si bude môcť užiť aj jazdu po boku najstaršieho brata.

"Na štartovej listine sú až traja Saganovci - Juraj, Peter aj najstarší brat Milan, ktorému sme dali výnimku a bude štartovať. Bude to jeho premiéra na pretekoch, sám však nemá ambíciu vyhrať. Pri takom mene, akým je Sagan, si môžeme dovoliť takúto výnimku. Tak, ako boli kedysi v hokeji bratia Šťastní, teraz budú v Žiline štartovať bratia Saganovci," ozrejmil generálny riaditeľ celého podujatia Stanislav Holec.

Keďže v meste nie sú úplne ideálne podmienky, potrebných bolo množstvo rozhovorov ako s predstaviteľmi Žiliny, tak aj s políciou. Nakoniec sa však organizátorom podarilo nájsť ideálny scenár.

V okolí Vodného diela Žilina

"Vybrali sme časovky v okolí Vodného diela Žilina, kde je vhodné prostredie aj na divácku spoločnosť. Veľký, no príjemný škrt nám spravil Peter Sagan, ktorý sa prihlásil aj na časovku. S tým sme nepočítali a mení to situáciu v tom, že záujem diváckej verejnosti bude oveľa vyšší, než sme očakávali," dodal Holec.

Program spoločného šampionátu odštartuje vo štvrtok časovkou jednotlivcov v ženskej i oboch juniorských kategóriách. O deň neskôr absolvujú 39-kilometrový meraný úsek aj reprezentanti do 23 rokov a elitná mužská kategória.

V piatok sa na hromadný štart postavia juniorky a ženy, v sobotu juniori a v nedeľu vyvrcholí celý šampionát opäť jazdcami do 23 rokov a kategóriu Elite. Tí absolvujú desať okruhov a dovedna 199 km s cieľom na žilinskom sídlisku Hájik.

program spoločných MSR a ČR 2015:

25. štvrtok - časovka jednotlivcov kategórie juniori, juniorky a ženy, od 9.00 h do 14.00 h, štart a cieľ: Žilina - Vodné dielo, juniorky 17,1 km, ženy a juniori 34 km

26. piatok - časovka jednotlivcov kategórie Elite a U23, 10.00 h, štart a cieľ: Žilina - Vodné dielo, 39 km

27. sobota - preteky jednotlivcov s hromadným štartom kategórie juniorky a ženy, 9.00 h, štart a cieľ: Žilina - Sídlisko Hájik, 119,4 km

27. sobota - preteky jednotlivcov s hromadným štartom kategórie juniori, 13.30 h, štart a cieľ: Žilina - Sídlisko Hájik, 99,5 km

28. nedeľa - preteky jednotlivcov s hromadným štartom kategórie Elite a U23, 12.00 h, štart a cieľ: Žilina - Sídlisko Hájik, 199 km

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»O majstra Slovenska zabojujú až traja Saganovci