Zmätený Djokovič pri výsluchu: Mám 20 minút na obhajobu? O štvrtej ráno?

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|11. jan 2022 o 17:30

Imigračný úradník tenistovi nedal šancu obhájiť sa.

MELBOURNE, BRATISLAVA. Novak Djokovič už síce trénuje v Melbourne, ale stále nevie, či odohrá na prvom grandslamovom turnaji tohto roka Australian Open nejaký zápas.

Pondelňajšie rozhodnutie súdu, podľa ktorého Djokovič zostal v krajine, môže ešte zvrátiť austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Ten v utorok nerozhodol.

Austrálsky portál The Age publikoval skrátený prepis Djokovičovho vypočúvania s imigračným úradníkom po pristátí v Melbourne 6. januára krátko po polnoci miestneho času.

Práve krátka lehota na predloženie dôkazov a absencia možnosti spojiť sa s Austrálskym tenisovým zväzom či právnikmi bola jedným z dôvodov, prečo sudca rozhodol v prospech srbského tenistu.

Djokovič tak získal víza a môže sa voľne pohybovať po Austrálii.

Súd však neriešil, či je výnimka z očkovania proti Covidu-19 dostatočná na získanie vstupného víza.

V rozhovore s úradmi Djokovič napríklad priznal, že nie je očkovaný. V oficiálnych rozhovoroch s médiami sa tejto téme doteraz vyhýbal.

Začiatok rozhovoru, 6. januára 00:21

Úradník: Takže, aké boli vaše dôvody na cestu do Austrálie?

Djokovič: Som profesionálny tenista a hlavným dôvodom môjho príchodu do Austrálie je účasť na Australian Open v Melbourne v štáte Victoria.

Úradník: Čo sa týka očkovania, ste očkovaný proti ochoreniu Covid-19?

Djokovič: Nie som očkovaný.

Úradník: Ďakujem. Mali ste niekedy covid?

Djokovič: Áno, dvakrát. V júni 2020 a tiež nedávno, pozitívny PCR test som mal 16. decembra 2021. Mám dokumenty, ktoré to potvrdzujú.

Úradník: Ďakujem. Urobím si len fotokópiu týchto dokumentov.

Druhá časť rozhovoru, 6. januára 00:35

Úradník: Takže pre udelenie lekárskej výnimky, ktorú ste dostali, ste poskytli nejaké dokumenty?

Djokovič: Áno, poskytli sme dokumenty.

Úradník: Viete teda, aké dokumenty ste poskytli?

Djokovič: Nemám ich so sebou vytlačené, ale môžem ich nájsť v elektronickej komunikácii. Posielali sme ich nezávislej lekárskej komisii, ktorá ich skúmala. Jedna bola federálna a druhá, myslím, spojená so štátom Victoria a Austrálskym tenisovým zväzom. Možno sa ohľadom tej druhej mýlim, ale viem, že tam určite bola zdravotnícka komisia z federálnej vlády.

Úradník: V tomto liste sa však píše o komisii tenisového zväzu, nie federálnej vlády. Ste si istý?

Djokovič: Áno, tie dokumenty určite skúmali dve lekárske komisie, jedna určite súvisela s federálnou vládou. Mám e-mail, vlastne e-mail má môj agent, takže chcem povedať, že môžem požiadať, aby som vám ho elektronicky poskytol, ak chcete, ak potrebujete tieto dodatočné informácie, pretože mi povedali, že to bude stačiť na preskúmanie.

(Djokovič konzultuje celú vec s agentom a priznáva, že záležitosť riešil s Austrálskym tenisovým zväzom.)

Tretia časť rozhovoru, 6. januára 00:46

Djokovič: Pozerám sa, či tu mám niečo, čo sa týka federálnej vlády, ale pochopil som to tak, že žiadosť musí schváliť vláda štátu Victoria. Myslel som, že keď chcem do Melbourne a štátu Victoria, na federálnej vláde nezáleží. 

Poskytol som im všetky moje PCR testy, pozitívne aj negatívne, môj test na protilátky a tiež doplňujúce informácie a oni to poslali ďalej nezávislej zdravotníckej komisii štátu Victoria. Táto komisia a tiež komisia Austrálskeho tenisového zväzu to kontrolovali a na základe toho mi povolili vstup do Austrálie so zdravotnou výnimkou. To je celý príbeh.

Úradník: Prileteli ste do Austrálie, ktorá je riadená federálnou vládou.

Djokovič: Dobre. Od federálnej vlády sme žiadne dokumenty nedostali. Toto sme dostali od lekárskeho tímu Australian Open, lebo oni sú organizátori turnaja.

Štvrtá časť rozhovoru, 6. januára 03:55

Výsluch pokračoval pred štvrtou hodinou ráno austrálskeho času, keď sa tenista dozvedel o možnom zrušení svojho víza.

Úradník: Na základe informácií, ktoré ste nám poskytli, vám musím oznámiť, že zvažujeme zrušenie vášho víza. Prečítam vám to.

Djokovič: Nerozumiem, rušíte mi víza?

Úradník: Toto je oznam o zámere zamietnuť vstupné víza podľa imigračného zákona. Následne budete mať dvadsať minút, prípadne viac času, ak o to požiadate, aby ste predložili dôkazy, prečo by sme vám udelenie víza nemali zamietnuť.

Djokovič: Nechápem, čo ďalšie odo mňa chcete. Predložil som všetky dokumenty, ktoré odo mňa Austrálsky tenisový zväz a vláda štátu Victoria v posledných troch alebo štyroch týždňoch požadovali. Na základe týchto pravidiel som dostal výnimku z očkovania. Žiadal som o ňu a oni mi ju udelili. Priletel som na základe týchto dokumentov. Takže naozaj nerozumiem, z akého dôvodu ma nechcete pustiť. Čakám tu už štyri hodiny a stále nechápem, z akého dôvodu. Nedostatok akých dokumentov? Nedostatok informácií, ktoré potrebujete?

Úradník: Musíme prejsť týmto procesom. Dáte mi vysvetlenie (k udeleniu výnimky - pozn.red.) v lehote, ktorú sme vám dali, alebo po jej uplynutí. Po tých dvadsiatich minútach.

Djokovič: Takže vy mi naozaj dávate dvadsať minút, aby som sa pokúsil predložiť doplňujúce informácie, ktoré nemám? O štvrtej hodine ráno? Dostali ste ma do veľmi nepríjemnej pozície. O štvrtej ráno nemôžem zavolať riaditeľovi Austrálskeho tenisového zväzu, nemôžem sa spojiť s nikým z vlády štátu Victoria. Je pre mňa šokujúce, že mi oznamujete zrušenie víza.

Na základe čoho vlastne? Dávate mi dvadsať minút, aby som urobil čo? Hovorím rovno, že vám nemám čo povedať. Ak môžete, počkáme do ôsmej ráno, potom môžem zavolať Austrálskemu tenisovému zväzu a vyriešiť to. Ale teraz? Všetci spia. Nedáva to zmysel. Urobil som všetko, čo som mohol.

Skončil v detenčnom hoteli

Úrady potom vysvetlili srbskému tenistovi, že federálne protipandemické opatrenia neuznávajú prekonanie ochorenia za posledných šesť mesiacov na udelenie výnimky z očkovania.

Hoci Austrálsky tenisový zväz aj vláda štátu Victoria tvrdili, že to stačí.

Imigračný úradník nakoniec Djokovičovi vstup do Austrálie zamietol. Djokovič sa o tom však dozvedel až v detenčnom hoteli, kde sú umiestnení všetci ľudia, ktorí nezískali víza, prípadne žiadajú o azyl.

Proti rozhodnutiu sa odvolal a uspel. „Pre všetkých by mali platiť rovnaké pravidlá. V tomto prípade to nebolo dodržané,“ uviedol sudca Anthony Kelly, prečo dal za pravdu Djokovičovi.

Srbský tenista sa už pripravuje na obhajobu vlaňajšieho titulu.

Australian Open štartuje v pondelok 17. januára. Aj s Djokovičom. Ak sa ho dovtedy nerozhodne vyhostiť minister pre imigráciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Zmätený Djokovič pri výsluchu: Mám 20 minút na obhajobu? O štvrtej ráno?