Nadal a doping? Jedna vec sa s vekom zlepšuje, vraví Hrbatý

Rafael Nadal s trofejou za víťazstvo na Australian Open.
Rafael Nadal s trofejou za víťazstvo na Australian Open. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|1. feb 2022 o 07:10

Odborníci hovoria o rivalite medzi Nadalom, Djokovičom a Federerom.

MELBOURNE. Na Australian Open sa všetko zišlo v prospech Rafaela Nadala, ukázal navyše skvelú bojovnosť a preto vyhral. Za svoju dlhú kariéru získal na Australian Open jednoznačne najprekvapujúcejší grandslamový titul.

Španielsky tenista poriadne zamiešal kartami v boji o historické prvenstvo v počte grandslamových víťazstiev. Navyše v čase, keď sa s ním príliš nepočítalo. Osamostatnil sa s 21 titulmi na prvej priečke.

Súboj o historické prvenstvo sa tým však zďaleka neskončil.

"Toto víťazstvo mu určite dodalo energiu a chuť pokračovať," hovorí o Nadalovi bývalý tréner Darie Kasatkinovej či Dominiky Cibulkovej Vladimír Pláteník.

Nadal absolvoval ako prípravu na Australian Open menší turnaj v Melbourne, ktorý sa však hral na tých istých kurtoch ako grandslam. To mu dodalo množstvo sebavedomia.

"Myslím si, že keby Nadal nevyhral turnaj ATP v Melbourne, tak nevyhrá Australian Open. Je umenie sa správne rozhodnúť, ako sa pripraviť na grandslamový turnaj," myslí si bývalý úspešný slovenský tenista Dominik Hrbatý.

Skúsenosti i vôľa

Pre mnohých fanúšikov bolo nepochopiteľné, ako mohol čoskoro 36-ročný Nadal byť schopný držať krok s výrazne mladšími súpermi aj v dlhých zápasoch. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že dlhý čas strávený na kurte musí byť zákonite výhodou pre mladých.

Finále proti Medvedevovi trvalo takmer päť a pol hodiny, s Berrettinim v semifinále strávil Nadal na kurte ďalšie takmer tri hodiny. Obaja sú pritom mladší o desať rokov.

Španiela poriadne potrápil aj o 13 rokov mladší Denis Shapovalov vo štvrťfinále, ktorý ho zdržal na kurte viac ako štyri hodiny.

Ako to je možné, že v takýchto náročných zápasoch napokon uspel Nadal, ktorý pol roka nehral pre zranenie a po návrate dostal koronavírus?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal a doping? Jedna vec sa s vekom zlepšuje, vraví Hrbatý