Djokovič na Australian Open nakoniec nepôjde! Nepustili ho do krajiny

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|5. jan 2022 o 22:27 (aktualizované 5. jan 2022 o 23:15)

Svetová jednotka nie je zaočkovaná, to je podmienkou vstupu do krajiny.

MELBOURNE, BRATISLAVA. Svetová tenisová jednotka, Srb Novak Djokovič, na Australian Open 2022 nepôjde. Nie je totiž zaočkovaný.

Pôvodne dostal výnimku od organizátorov. Tí mu chceli umožniť štart na turnaji na základe medicínskych dôvodov.

Komplikácie však nastali po Srbovom príchode do krajiny.

Po dlhom čakaní na letisku v Melbourne pre problém s vízami prišla správa, že Djokoviča nepustia do krajiny. V najbližších hodinách tak bude musieť Austráliu opustiť.

Na letisku v Melbourne čakal Novaka Djokoviča tento srbský fanúšik. Márne. Svetovú jednotku do krajiny nepustili. Nie je totiž očkovaná.
Na letisku v Melbourne čakal Novaka Djokoviča tento srbský fanúšik. Márne. Svetovú jednotku do krajiny nepustili. Nie je totiž očkovaná. (Autor: SITA/AP)

Najlepší tenista sveta totiž nepredložil dostatočné doklady, ktoré by ho oprávňovali mať výnimku z očkovania. Túto informáciu potvrdil aj austrálsky minister zdravotníctva Greg Hunt.

Informácie priniesol portál Sydney Morning Herald. Srbskému tenistovi teda zamietli víza a bude sa tak musieť vrátiť naspäť.

Celú situáciu však ešte môžu skomplikovať právnici svetovej jednotky, ktorí sa chcú proti rozhodnutiu austrálskej vlády odvolať.

Djokovič pristál na letisku v Melbourne okolo 23:30 miestneho času (13:30 stredoeurópskeho). Ďalších deväť hodín strávil na letisku. Definitívne rozhodnutie sa dozvedel až okolo 8:30 ráno (22:30 SEČ).

Podľa informácií, ktoré pre srbské médiá poskytol Djokovičov otec Srdjan, svetová jednotka bola väčšinu času zavretá v samostatnej miestnosti spolu s policajtmi. Údajne pri sebe Djokovič nemohol mať ani mobil.

Priamo z miesta prichádzalo za celý čas minimum informácií. Jednu z mála priniesol približne po piatich hodinách čakania člen trénerského tímu Goran Ivaniševič. Na instagram pridal fotografiu, ako čaká na letisku spolu s fyzioterapeutom Ulisesom Badiom.

Situáciu podrobne sledovali aj srbské politické špičky. V celom prípade sa snažil intervenovať srbský prezident Aleksander Vučič.

"Celé Srbsko je s ním. Naše orgány robia všetko pre to, aby zastavili toto šialenstvo okolo najlepšieho tenistu sveta," vyjadril sa Vučič podľa Reuters.

Pre Novaka Djokoviča to znamená, že nebude môcť obhajovať titul zo svojho najobľúbenejšieho grandslamového turnaja. V kariére ho vyhral deväťkrát a je absolútnym rekordérom tohto podujatia.

Zároveň sa mu oddiali možnosť získať rekordný 21. grandslamový titul, ktorým by sa dostal pred svojich dvoch veľkých rivalov Rogera Federera a Rafaela Nadala.

Okrem toho príde v rebríčku ATP o 2000 bodov, keďže mal obhajovať titul.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič na Australian Open nakoniec nepôjde! Nepustili ho do krajiny