Djokovič prekonal Federera. Vajda mu dáva, čo potrebuje, vraví tréner

Novak Djokovič prekonal rekord.
Novak Djokovič prekonal rekord. (Autor: Sportnet)
Jana Sedláková|8. mar 2021 o 06:00

Novak Djokovič je svetovou jednotkou dovedna už 311 týždňov.

BRATISLAVA. "Koľko máš rokov?" - "Päť." - "A chceš si s nami zahrať?" - "Čakal som len na to, kým sa opýtate," vravel pred mnohými rokmi srbskej trénerke Jelene Genčičovej päťročný Novak Djokovič.

Už vtedy bola presvedčená, že na svoj vek mimoriadne sebavedomý chlapec raz môže byť najlepším na svete. Po jeho prvých kontaktoch s tenisovou raketou tvrdila, že môže byť v sedemnástich v prvej päťke na svete. 

Spomienky na dávnu konverzáciu priniesol portál sportskeeda.com. Už o dva roky bolo Djokovičovi jasné, čo chce dosiahnuť.

"Mojím cieľom je byť svetovou jednotkou," hovoril iba sedemročný Novak Djokovič v srbskej televízii RTS 1. "Mám rád forhend, bekhend aj hru na sieti. S tým zdolávam súperov," vravel.

Nešlo len o detský sen. Dnes má Djokovič 33 rokov a stal sa najúspešnejším tenistom všetkých čias z pohľadu počtu týždňov na poste svetovej jednotky.

V pondelok 8. marca prekonal rekordný zápis Rogera Federera, ktorý bol svetovou jednotkou dovedna 310 týždňov. Djokovič ich má aktuálne v štatistike už 311. 

Prerušil vládu Nadala a Federera

Už v začiatkoch svojej kariéry pritom takmer naplnil slová prvej trénerky. V sedemnástich síce ešte nepatril medzi najlepších hráčov na svete, no v devätnástich skutočne bol už v elitnej päťke.

Dvadsaťročný vyhral svoj prvý grandslam - Australian Open 2008. 

Mužskému tenisu však v tej ére jednoznačne velili Rafael Nadal a Roger Federer. Už vtedy bolo jasné, že medzi nimi dvomi pôjde o jednu z najväčších rivalít všetkých čias.

Ale že by sa k nim mohol pridať ešte niekto tretí? Zdalo sa to neuveriteľné. Od Roland Garros 2005 až po US Open 2010 nevyhrali Nadal a Federer iba dva grandslamy.

Jeden titul si v tom čase zobral Djokovič na Australian Open, druhý vyhral Juan Martín del Potro na US Open 2009. 

Potom však prišiel rok 2011. Neporaziteľný bol zrazu Djokovič. Prvýkrát v sezóne prehral až v semifinále Roland Garros. Po triumfe vo Wimbledone sa 4. júla 2011 prvýkrát stal svetovou jednotkou. 

Federer mal vtedy na konte 285 týždňov v pozícii svetovej jednotky. 

"Je úžasné dosiahnuť niečo také v konkurencii Rafu a Rogera. Práve oni ma motivovali tvrdo pracovať a zlepšovať sa. Nedá sa ani opísať, akí sú skvelí, ale ja som veril, že aj tak sa raz môžem stať svetovou jednotkou," citoval hindustantimes.com Djokoviča v roku 2011.

Kým sa od prvého týždňa ako svetová jednotka dostal na prvé miesto v počte týždňov, potreboval deväť rokov a 247 dní.

Federer dosiahol 310 týždňov ako svetová jednotka za štrnásť rokov a 142 dní.

Djokovič je zároveň druhou najstaršou svetovou jednotkou v histórii, na najvyššej pozícii je vo veku 33 rokov a deväť mesiacov. Starší ako on bol iba Roger Federer, ktorý sa v roku 2018 na krátko stal jednotkou vo veku 36 rokov a 10 mesiacov.

Zároveň je najstarším hráčom, ktorý ako svetová jednotka ukončil sezónu. Podarilo sa mu to v roku 2020.

Pandémia pribrzdila rekord

Nebyť koronakrízy, Djokovič by už rekordný zápis pravdepodobne dosiahol dávno. Pre pandemickú situáciu však ATP pristúpilo na 22 týždňov od 23. marca do 23. augusta 2020 k zmrazeniu rebríčka.

Keďže sa nesúťažilo, týždne na pozíciách v rebríčku sa hráčom nepočítali do historických štatistík.

Djokovič figuroval vtedy dovedna konte 282 týždňov na čele rebríčka. Už pri návrate do prerušenej sezóny vyhlásil, že jeho cieľom je prekonať Federera. 

NAJVIAC TÝŽDŇOV AKO SVETOVÁ JEDNOTKA

Novak Djokovič                        

Srbsko

311 týždňov*

Roger Federer               

Švajčiarsko

310 týždňov*

Pete Sampras                     

USA

286 týždňov

Ivan Lendl                  

USA

270 týždňov

Jimmy Connors              

USA

268 týždňov

Rafael Nadal                   

Španielsko

209 týždňov*

*aktívni hráči

"Povedal by som, že toto sú moje dva najväčšie ciele - prekonať rekord Rogera Federera v počte týždňov na poste svetovej jednotky a vyhrať najviac grandslamov, ako bude možné," citoval Djokoviča portál tennis.com.

V počte grandslamových titulov má historický rekord taktiež na dosah. Vyhral osemnásť titulov. Rafael Nadal a Roger Federer majú po dvadsať víťazstiev. 

Vajda mu dáva, čo potrebuje

Na rekordných zápisoch Djokoviča má veľký podiel aj Slovák Marián Vajda. Spolupracuje s ním ako tréner od roku 2006 takmer nepretržite.

Bol pri všetkých jeho grandslamových tituloch a je tak najúspešnejším tenisovým trénerom vôbec.

Djokovičovým trénerom nebol iba na krátke obdobie medzi rokmi 2017 a 2018. V tých časoch Srb prežíval najväčšiu krízu v kariére. Dokonca na chvíľu vypadol z najlepšej dvadsiatky sveta.

Výrazný podiel na tom však malo aj zranenie.

"Marián nie je iba môj tréner, skôr by som ho nazval priateľom, mentorom, členom rodiny," vravel Djokovič počas tohtoročného Australian Open. 

"On Djokovičovi dáva presne to, čo potrebuje. Veľakrát je to na tejto úrovni podpora a dobrá nálada. Djokovič je obrovský expert a potrebuje len detaily. A je taký veľký hráč, že ak potrebuje radu, tak sa opýta," hodnotil pre Sportnet Vajdov kolega z iniciatívy Hrajme tenis Slovensko, tréner Emil Miške.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič prekonal Federera. Vajda mu dáva, čo potrebuje, vraví tréner