Slovákom v NHL sa darilo rôzne. Jeden skončil sezónu, iný potvrdil play off

Hráči Montreal Canadiens.
Hráči Montreal Canadiens. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. máj 2021 o 06:55 (aktualizované 11. máj 2021 o 10:10)

Chára si zahrá v 1. kole proti Bostonu.

NEW YORK. V noci z pondelka na utorok hrali v kanadsko-americkej NHL traja Slováci. Pre Andreja Sekeru išlo o posledný zápas v sezóne, zvyšní dvaja nazbierali tri mínusové body.

Tomáš Tatar si napriek tomu zaistil s Montrealom ako posledný tím v NHL účasť v play off, Černák mal solídnu minutáž pri prehre s už istým súperom vo vyraďovacej časti Floridou.

Isté dvojice play off NHL:

Carolina - Nashville

Florida - Tampa Bay (Černák)

Pittsburgh - NY Islanders

Washington (Chára) - Boston

Montreal o definitívu proti rekordérovi

Hokejistom Montrealu na spečatenie postupu stačil aj bod, ktorý získali po domácej prehre s Edmontonom 3:4 po predĺžení.

Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral v drese Canadiens 11:27 minúty a mal tri mínusové body.

"Porozprávali sme sa a bolo skvelé vidieť, ako každý tvrdo išiel za spoločným cieľom v tretej tretine. Podarilo sa nám vyrovnať a bola to zásluha celého tímu," citoval oficiálny web ligy útočníka Montrealu Paula Byrona.

Víťazný gól Edmontonu strelil Connor McDavid, ktorému prihral Leon Draisaitl. Nemecký útočník nazbieral v zápase dve asistencie a v tomto ročníku má na konte 81 bodov.

Obaja sa stali prvými spoluhráčmi od sezóny 1996/1997, ktorí dosiahli 80-bodovú hranicu v 54 zápasoch v dvoch za sebou idúcich sezónach. McDavid má na konte 102 bodov, keď okrem zásahu si pripísal aj asistenciu.

Pred nimi pokorili túto métu Jaromír Jágr s Mariom Lemieuxom v Pittsburghu. 

Boston vs. Chára

Zdeno Chára sa v 1. kole play off predstaví proti svojmu bývalému klubu. Jeho Washington s určitosťou obsadí druhé miesto vo Východnej divízie a sériu s Bostonom odštartuje v domácom prostredí.

Boston vo svojom predposlednom vystúpení v základnej časti zdolal New York Islanders 3:2 po predĺžení. Islanders čaká na úvod vyraďovačky Pittsburgh Penguins.

"Dnes sa mi naša hra páčila. Myslím si, že sme boli dobrí vo všetkých častiach hracej plochy, samozrejme, v rohoch to vždy môže byť lepšie. Ale odohrali sme solídny zápas, tlačili sme, chceli sme zvíťaziť a zostať nezranení," vyjadril sa tréner Bruins Bruce Cassidy.

Český center Bostonu David Krejčí asistoval na všetky góly domácich.

Tampa podľahla rozbehnutému súperovi

Hráči Tampy Bay uzavreli základnú časť treťou prehrou za sebou, keď podľahli na ľade Floridy 0:4. S rovnakým súperom prehrali aj v sobotu a oba tímy sa stretnú aj v 1. kole play off.

Florida naopak na domácom ľade predĺžila víťaznú sériu už na šesť zápasov. Brankár Chris Driedger sa pri návrate po zranení ukázal vo skvelom svetle, zneškodnil všetkých 30 striel a pripísal si svoje tretie čisté konto v sezóne.

VIDEO: Ako Vasilevski prišiel o čisté konto

Slovenský obranca Tampy Erik Černák strávil na ľade takmer 21 minút a na konte mal tri mínusové body. 

Mal druhý najvyšší čas na ľade spomedzi hosťujúcich hokejistov.

VIDEO: Černák vs. Vatrano

Sekera má po sezóne

Finalista uplynulej sezóny Dallas sa rozlúčil so sezónou víťazstvom v Chicagu 5:4 po predĺžení. Ani jedno mužstvo už nemalo šancu postúpiť.

V drese hostí odohral Andrej Sekera takmer 17 minút a dvakrát vystrelil na bránku súpera, no nebodoval.

Dallas v zápase prehrával 0:2, 1:3 i 2:4, napokon zápas poslal do predĺženia nováčik Jason Robertson len tridsať sekúnd pred koncom hracieho času.

Brankár Chicaga Collin Delia sa stal druhou hviezdou zápasu, keď predviedol 45 zákrokov. Brankár Dallasu Jake Oettinger ich mal na konci zápasu len devätnásť.

Rinne má 60. shutout v kariére

Nashville doma pokoril víťaza Centrálnej divízie Carolinu 5:0 a dobre sa naladil na 1. kolo vyraďovačky, v ktorej bude čeliť práve Hurricanes.

Brankár Predators Pekka Rinne mal 30 úspešných zákrokov a zaznamenal druhý shutout sezóny. Dosiahol 369. víťazstvo v profilige a na 19. mieste historických tabuliek v tejto štatistike vyrovnal Toma Barrassa.

Tridsaťosemročný Fín nastúpil prvýkrát od 10. apríla a dosiahol jubilejný 60. shutout v kariére v NHL. Aj v tejto bilancii je na 19. mieste v historických tabuľkách profiligy.

"Ohromujúce, to je asi to správne slovo. Ďalšie sa mi ťažko hľadajú. Fanúšikovia skandovali moje meno, mám s nimi skvelý vzťah, rovnako ako k tomuto mestu, ktoré pre mňa znamená celý svet. Ale nemalo by to byť len o mne. Máme pred sebou play off a veľké veci sú pred nami," povedal Rinne, ktorý celú kariéru strávil v Nashville a po sezóne mu tam vyprší zmluva.

NHL - základná časť - výsledky:


Boston - NY Islanders 3:2pp (1:0, 1:2, 0:0 - 1:0)

Góly: 20. Hall (Krejčí, Marchand), 27. Marchand (Krejčí, Pastrňák), 63. Hall (Krejčí, Reilly) – 22. Wahlstrom (Barzal, Leddy), 29. Barzal (Pulock, Beauvillier)

Brankári: Rask - Varlamov (41. Sorokin), strely na bránku: 38:18

Florida - Tampa Bay 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly: 16. Weegar (Marchment, Lammikko), 29. Lammikko, 43. Verhaeghe (Duclair, Barkov), 55. Wennberg (Gudas, Yandle)

Brankári: Driedger - Vasilevskij, strely na bránku: 30:30

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 20:52 min, nazbieral tri mínusky, dvakrát vystrelil na bránu a rozdal tri bodyčeky/

Montreal - Edmonton 3:4pp (1:2, 1:1, 2:0 - 0:1)

Góly: 10. Evans (Lehkonen, Byron), 26. Byron (Lehkonen, Evans), 44. Lehkonen, 54. Lehkonen (Evans, Chiarot) – 10. Neal (R. McLeod, Chiasson), 14. Nugent-Hopkins (Yamamoto, Draisaitl), 30. Kahun (McDavid, Jones), 63. McDavid (Draisaitl)

Brankári: Allen - Koskinen, strely na bránku: 28:35

/Tomáš Tatar (Montreal) odohral 11:27 min, pripísal si tri mínusové body, vyslal jednu strelu a jeden bodyček/

Philadelphia - New Jersey 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)

Góly: 14. Farabee (K. Hayes, Allison), 31. Couturier (Giroux, Konecny), 53. J. van Riemsdyk (Couturier, Giroux), 57. Farabee (Allison, K. Hayes) – 4. Zacha (Hischier, Bratt), 6. Kuokkanen (Butcher, Šarangovič)

Brankári: Elliott - Wedgewood, strely na bránku: 31:25

Chicago - Dallas 4:5pp (2:1, 1:1, 1:2 - 0:1)

Góly: 1. DeBrincat (Suter), 2. Suter (DeBrincat, D. Strome), 37. D. Strome (Hinostroza, D. Kubalík), 49. Hinostroza (Kämpf, Hardman) – 16. Pavelski (J. Klingberg, Hanley), 40. Heiskanen (J. Klingberg, Ja. Benn), 51. Kiviranta (Gurianov, Heiskanen), 53. Dickinson (Robertson), 65. Robertson (Ja. Benn, J. Klingberg)

Brankári: Delia - Oettinger, strely na bránku: 23:50

/Andrej Sekera (Dallas) odohral 16:58 min, nebodoval, vyslal dve strely na bránu a predviedol štyri bodyčeky/

Nashville - Carolina 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Góly: 3. Grimaldi (Jeannot), 5. Duchene (Trenin, Johansen), 25. Duchene (Cousins, Lewington), 33. Johansen (F. Forsberg, Fabbro), 41. Jeannot

Brankári: Rinne - Mrázek, strely na bránku: 27:30

Winnipeg - Vancouver 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

Góly: 11. Connor (Perreault, Scheifele) – 4. Höglander, 8. Horvat (Pearson, Highmore), 51. Höglander (J. T. Miller, Rathbone)

Brankári: Brossoit - Demko, strely na bránku: 40:31

Vegas - Colorado 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Góly: 9. Pietrangelo (Hague, Mark Stone) – 28. Burakovsky (Kadri, Newhook), 52. Compher (Newhook)

Brankári: Lehner - Grubauer, strely na bránku: 37:21

Los Angeles - St. Louis 1:2pp (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)

Góly: 48. Iafallo (Vilardi, Määttä) – 42. Bozak (Schwartz, Faulk), 61. Faulk (Perron, R. O'Reilly)

Brankári: Petersen - Binnington, strely na bránku: 27:19

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovákom v NHL sa darilo rôzne. Jeden skončil sezónu, iný potvrdil play off