Raritná situácia. Tampa zložila formáciu, akú si NHL dlho nepamätá

Mathieu Joseph a Andrej Vasilevskij v drese Tampy Bay.
Mathieu Joseph a Andrej Vasilevskij v drese Tampy Bay. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. máj 2021 o 11:45

V úvodnej formácii hrali traja Afroameričania.

FLORIDA. V NHL je to unikát. Otváraciu útočnú formáciu tímu Tampa Bay Lighting totiž tvorili len hráči tmavej pleti. V súťaži ich pritom sú len približne tri percentá, píše Toronto Star.

Aktuálny držiteľ Stanleyho pohára zložil formáciu z troch Afroameričanov. Vedľa seba hrali Mathieu Joseph, Gamel Smith a debutant Daniel Walcott.

Podobné formácie sú v profesionálnom hokeji zriedkavé. Z minulosti je známa formácia bratov Herba a Ozzieho Carnegovcov s Mannym McIntyrem, ktorí hrávali koncom štyridsiatych rokov za Sherbrooke v kanadskej Quebec Senior Hockey League.

Koncom minulého storočia hrávali v United Hockey League Khalil Thomas, Jayson Payne a Nick Forbes.

"Je to krok správnym smerom," poznamenal po zápase najskúsenejší hráč z tejto trojice Joseph. "Je úžasné byť jedným z chalanov, ktorí pri tom boli. Iniciatíva vyšla od trénerského štábu, je to od nich veľké uznanie," cituje ho oficiálny web NHL.

Nadšený bol aj hráč súpera

Formácia hrala spolu približne desať minút. Aj keď tímu gólovo nepomohla a Tampa prehrala s Floridou v poslednom zápase základnej časti 0:4, klub si vyslúžil za tento krok pozitívne ohlasy.

"Myslím si, že široká verejnosť to vníma ako niečo veľké. Nielen, že hrali za jeden tím, ale boli to šampióni, ktorí obhajujú Stanleyho pohár," poznamenal Anson Carter, bývalý dlhoročný hráč NHL, známy aj ako strelec zlatého kanadského gólu vo finále proti Švédom na MS 2003.

Krok Tampy Bay pozitívne prijali aj ostatné kluby, vrátane súpera z Floridy. 

"Už v šatni som si všimol zostavu. Som veľmi hrdý. Je dobre vidieť, ako sa NHL posúva dopredu. Pre chalanov to bola určite špeciálna noc. Bol to skvelý pocit, dokonca aj pre mňa," reagoval tiež Afroameričan Anthony Duclair.

Tréner Tampy: Dúfam, že to bude bežné

Joseph, ktorý v tejto sezóne odohral 56 zápasov a zaznamenal 19 kanadských bodov (12+7), mal v úvode namále. Hokejkou ho trafil do tváre Carter Verhaeghe.

Dokázal sa však vrátiť na ľad a odohral napokon 13 a pol minúty.

Dvadsaťsedemročný Gemel Smith odohral v tejto sezóne len osem zápasov - päť v NHL a tri v AHL. Do štatistík sa zapísal len dvojminútovým trestom.

Najmenej času na ľade strávil 27-ročný krídelník Daniel Walcott, ktorý v noci v NHL debutoval. Hral viac ako desať minút, raz vystrelil na bránu. Stihol sa aj pobiť, za čo dostal 5-minútový trest.

"Zažil som v kariére veľa vzostupov a pádov. Kedysi som prestal hrať hokej a prešiel som k americkému futbalu, no potom som sa predsa len vrátil. Keď som prvýkrát stúpil na ľad v zápase NHL, cítil som sa dobre," reagoval po stretnutí.

Tréner Tampy Jon Cooper má na lavičke dvoch kolegov tmavej pleti - kondičného trénera a trénera brankárov.

Na margo tohto kroku poznamenal: "V prvom rade treba povedať, že všetci hráči v NHL sú v tejto súťaži z nejakého dôvodu. Zaslúžia si tu byť. Dúfam, že napredujeme natoľko, aby sme to nabudúce nebrali ako príbeh, ale ako bežnú vec."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Raritná situácia. Tampa zložila formáciu, akú si NHL dlho nepamätá