Tatar ani nemal hrať, napriek tomu bodoval. Švehla prišiel o rekord

Josh Bailey rozhodol až po 80 minútach.
Josh Bailey rozhodol až po 80 minútach. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|25. máj 2021 o 07:00 (aktualizované 25. máj 2021 o 11:10)

Erik Černák

NEW YORK. Asistencia Tomáša Tatara nestačila hokejistom Montrealu v treťom stretnutí semifinále Severnej divízie play off NHL. Na domácom ľade podľahli Torontu 1:2 a v sérii prehrávajú 1:2 na zápasy.

Slovenský útočník odohral 13:15 min, svoju prvú asistenciu v play off si pripísal pri góle Nicka Suzukiho. 

Tatar ani nemal hrať

Tatar v pôvodných plánoch trénera Dominiquea Ducharmea mal byť v treťom zápase len zdravý náhradník. Zo zostavy ho mal vytlačiť dvadsaťročný útočník Cole Caufield.

Pre zranenie však nemohol hrať Eric Staal a Tatar ostal v zostave. Okrem asistencie zaznamenal aj päť bodyčekov a na bránku vyslal jednu strelu.

VIDEO: Zákrok sezóny možno predviedol Carey Price

Skóre zápasu otvoril William Nylander, ktorý sa strelecky presadil v treťom zápase za sebou. Montreal strelil v troch zápasoch len štyri góly.

"Nie som frustrovaný. Máme talentovaných hráčov, ktorí tvrdo pracujú každý deň, a verím, že sme v tejto sérii nepovedali posledné slovo," povedal brankár Canadiens Carey Price.

Torontu okrem kapitána Johna Tavaresa, ktorý v prvom zápase utrpel otras mozgu a zranenie kolena, vypadol na poslednú chvíľu zo zostavy aj útočník Nick Foligno. Štvrtý zápas je na programe v noci na stredu opäť v Montreale.

Černák ešte nepostúpil

Tampa Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom prehrala na ľade Floridy 1:4 a v semifinále Centrálnej divízie vedie už len 3:2 na zápasy.

Do 2. kola postúpil Winnipeg, ktorý vyradil Edmonton hladko 4:0 na zápasy. O osude štvrtého duelu (4:3 p3p) rozhodol až v treťom predĺžení, v 107. minúte Kyle Connor.

Hrozbu vyradenia odvrátila Minnesota, keď v piatom súboji semifinále Západnej divízie uspela v aréne Vegas 4:2 a stav série znížila na 2:3.

Famózny Sorokin 

Vo Východnej divízii je bližšie k postupu New York Islanders vďaka víťazstvu v Pittsburghu 3:2 po dvojnásobnom predĺžení. Až v 81. minúte rozhodol Josh Bailey.

Islanders sa ujali vedenia 3:2 na zápasy a séria sa vracia na ich ľad. 

VIDEO: Oliver Wahlstrom zápas nedohral

Penguins prestrieľali hostí 50:28, ale na víťazstvo to nestačilo. V bránke newyorského tímu podal skvelý výkon Iľja Sorokin so 48 zásahmi.

Prvýkrát od 15. marca skóroval Jevgenij Malkin, prvý bod od úvodného zápasu zaznamenal Sidney Crosby, no hostia vyrovnali zásluhou Jordana Eberleho a napokon odchádzali z ľadu ako víťazi.

Tréner Islanders Barry Trotz chválil najmä Sorokina. "Predviedol výnimočný výkon. Ani to neviem opísať slovami, aby ste to dobre napísali. Bol našou veľkou oporou," povedal.

Šiesty zápas je v noci na štvrtok v New Yorku, štatisticky doviedli tímy, ktoré vyhrali piaty zápasy za stavu 2:2, sériu do víťazného konca v 78,5 percentách. Sorokin sa stal prvým brankárom Islanders, ktorý vyhral svoje prvé tri zápasy v play off.

Švehla prišiel o rekord

Florida po dvoch prehrách stavila na brankára Spencera Knighta, ktorý vo svojom prvom zápase v play off v kariére chytil 36 striel a veľkou mierou sa zaslúžil o víťazstvo Panthers.

Knight (20 rokov, 35 dní) sa stal druhým najmladším brankárom v histórii NHL, ktorý pri debute v play off vychytal víťazstvo. Rekord drží Don Beaupre z Minnesoty North Stars, ktorý v roku 1981 mal pri víťaznom zápase pri debute v bojoch o Stanley Cup 19 rokov a 202 dní.

Huberdeau zaznamenal v drese Floridy už 12 asistencií v play off, čím prekonal klubový rekord bývalého slovenského obrancu Róberta Švehlu.

NHL - 1. kolo play off - 25. máj:

Montreal - Toronto 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

/stav série: 1:2/

Góly: 34. Suzuki (Perry, Tatar) – 28. W. Nylander (Kerfoot), 37. Rielly (Marner, Brodie)

/Tomáš Tatar (Montreal) odohral 13:15 min s bilanciou 0+1, raz vystrelil a mal päť bodyčkov/

Winnipeg - Edmonton 4:3 p3p (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0, 0:0, 1:0)

/stav série: 4:0/

Góly: 7. Scheifele (Wheeler, Morrissey), 16. Appleton (Morrissey, Lowry), 47. Scheifele (Connor, Wheeler), 107. Connor (Pionk) – 8. McDavid (Draisaitl, Puljujärvi), 24. Nugent-Hopkins (Kassian, A. Larsson), 37. Chiasson (Draisaitl, Nugent-Hopkins)

Florida - Tampa Bay 4:1

/stav série: 2:3/

Góly: 27. Weegar (Huberdeau, S. Bennett), 37. Marchment (Barkov, Weegar), 41. Hörnqvist (Barkov, Huberdeau), 60. Vatrano (Hörnqvist) – 1. Colton (Coleman, McDonagh)

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 18:04 min, nebodoval, pripísal si dve mínusky, raz vystrelil a rozdal šesť bodyčkov/

Pittsburgh - NY Islanders 2:3 p2p (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

/stav série 2:3/

Góly: 9. Malkin (Letang, Rust), 28. Rust (Crosby, Letang) – 20. Beauvillier (Josh Bailey, Leddy), 49. Eberle (Komarov, Pageau), 81. Josh Bailey

Vegas - Minnesota 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)

/stav série 3:2/

Góly: 9. Mark Stone (Tuch, Holden), 30. Martinez (Pietrangelo, Stephenson) – 10. Kaprizov (Zuccarello), 12. Parise (Brodin, Dumba), 17. Greenway (Addison), 60. Sturm


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tatar ani nemal hrať, napriek tomu bodoval. Švehla prišiel o rekord