Viaceré hviezdy NHL zmenili pôsobisko, kluby siahli aj po Slovákoch

Matt Duchene (vľavo) v súboji s Jakeom DeBruskom.
Matt Duchene (vľavo) v súboji s Jakeom DeBruskom. (Autor: Michael Dwyer SITA/AP)
SITA|2. júl 2019 o 10:13

Zaujímavé posily priviedol Dallas.

BRATISLAVA. Prvé hodiny po otvorení trhu s voľnými hráčmi v zámorskej hokejovej NHL sú tradične najrušnejšie.

Inak tomu nebolo ani v pondelok 1. júla, nových zamestnávateľov si našli viaceré osobnosti profiligy ako Artemij Panarin, Joe Pavelski alebo Sergej Bobrovskij.

Úspešný deň majú za sebou aj Slováci - kontrakty podpísali Richard Pánik, Andrej Sekera a Tomáš Jurčo.

Rangers prechádzajú zmenou

Najskloňovanejšou persónou pred otvorením trhu bol ruský útočník Panarin, ktorý odmietol predĺžiť spoluprácu s Columbusom Blue Jackets.

Rodák z Korkina napokon prikývol na veľkorysú ponuku New Yorku Rangers, tá mu zabezpečí príjem 81,5 miliónov amerických dolárov v priebehu nasledujúcich siedmich sezón.

Columbus si neudržal ani Kanaďana Matta Duchena (podpísal zmluvu s Nashvillom Predators na 7 rokov a 56 miliónov USD) a ruského gólmana Sergeja Bobrovského (dohodol sa s Floridou Panthers na 7 rokov a 70 miliónov USD). Naopak, získali Švéda Gustava Nyquista (4 roky a 22 miliónov USD).

"Vždy dúfate, že sa vám podobné veci môžu podariť a získate na trhu zaujímavých hráčov. Je to pre nás veľký deň, že sme angažovali Panarina," uviedol pre NHL.com generálny manažér Rangers Jeff Gorton, ktorého doplnil prezident Rangers John Davidson:

"Sme šťastní, pretože Artemij dokonale zapadol do nášho tímu. Musíme však mať na pamäti, že prechádzame procesom zmeny."

Perry dostal rovnaký plat ako Sekera

Zaujímavé posily priviedol Dallas. Vedenie Stars sa dohodlo s Joeom Pavelskim, ktorý po viac ako desaťročí opustil organizáciu San Jose Sharks, v ktorej bol dokonca kapitánom.

Američan prijal zmluvu na tri roky v hodnote 21 miliónov USD. Do útoku k nemu pribudol člen Triple Gold Clubu Kanaďan Corey Perry a defenzívu vystužil slovenský bek Andrej Sekera.

Poslední dvaja menovaní budú poberať na sezónu iba 1,5 milióna dolárov. "Sme šťastní, že môžeme byť v tejto pozícii a ukazujeme, že náš tím sa posúva správnym smerom.

V play off sme ukázali potenciál a dúfame, že v ďalšej sezóne budeme ešte lepší," povedal pre oficiálny ligový portál generálny manažér Dallasu Jim Nill, ktorý nechal odísť trojicu Mats Zuccarrelo, Ryan Hartman (obaja Minnesota Wild) a Jason Spezza (Toronto Maple Leafs).

Vzhľadom na menoslov dostupných brankárov sa očakávali v jednotlivých kluboch veľké zmeny na tomto poste.

Florida získala už spomenutého Bobrovského, finalista Vezinovej trofeje Robin Lehner zamieril do Chicaga Blackhawks (1 rok a 5 miliónov USD) a v kádri New Yorku Islanders ho nahradil Rus Semion Varlamov (4 roky a 20 miliónov USD).

V Caroline Hurricanes vyriešili brankársku otázku predĺžením spolupráce s Čechom Petrom Mrázkom (2 roky a 6,25 milióna USD).

Rybár putuje do Fínska

Krátko po otvorení trhu sa objavili aj novinky spojené so slovenskými hráčmi. Sekera sa musel uspokojiť po vykúpení zo zmluvy v Edmontone Oilers s poklesom platu o 4 milióny USD, aby sa upísal spomenutému Dallasu.

Útočník Richard Pánik zostal prakticky na rovnakej zárobkovej úrovni ako počas pôsobenia v Arizone Coyotes. S Washingtonom Capitals podpísal kontrakt na 4 roky v celkovej hodnote 11 miliónov USD.

Do NHL by sa mal v nasledujúcej sezóne pozrieť aj Tomáš Jurčo, ktorý v minulom ročníku nastupoval po zranení iba v AHL a s tímom Charlotte Checkers získal Calderov pohár. Košický rodák prikývol na ponuku Edmontonu (1 rok a 750-tisíc USD).

Brankár Patrik Rybár naopak neprijal možnosť pokračovať v organizácii Detroitu Red Wings a zamieril do fínskeho Kärpätu Oulu.

Bez zmluvy na nasledujúcu sezónu sú stále dvaja slovenskí útočníci. Peter Cehlárik je v pozícii obmedzeného voľného hráča, pretože od Bostonu Bruins dostal kvalifikačnú ponuku, ale zatiaľ ju nepodpísal.

Marko Daňo je neobmedzeným voľným hráčom a môže rokovať s akýmkoľvek klubom NHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Viaceré hviezdy NHL zmenili pôsobisko, kluby siahli aj po Slovákoch