Brady šiestu trofej nezískal, Super Bowl vyhrala Philadelphia

Hrdinom Philadelphie bol quarterback Nick Foles, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča Super Bowlu.
Hrdinom Philadelphie bol quarterback Nick Foles, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča Super Bowlu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. feb 2018 o 00:30

Philadelphia Eagles zdolala vo finále ligy amerického futbalu New England Patriots po veľkej dráme 41:33.

BRATISLAVA. Philadelphia Eagles prvýkrát v histórii zámorskej ligy amerického futbalu NFL získali trofej Vincea Lombardiho.

V nedeľňajšom Super Bowle LII na US Stadium v Minneapolise zdolali favorita New England Patriots 41:33.

Strhujúce divadlo

Eagles sa predstavili vo finále prvýkrát od roku 2004 a dokonale sa revanšovali Patriots za nezdar spred 14 rokov, v ich až doteraz posledného vystúpenia v Super Bowle.

Finále ligy amerického futbalu NFL prinieslo strhujúce divadlo. Eagles takmer celý zápas vyhrávali, Patriots museli viackrát doťahovať desaťbodové manko.

V záverečnej štvrtine sa však dostali do vedenia 33:32. Lenže hráči Philadelphie kontrovali a opäť otočili výsledok. Rozhodujúci touchdown skóroval Zach Ertz.

Keď hviezdny quarterback Patriots Tom Brady prišiel niečo viac ako dve minúty pred koncom o loptu, zdalo sa byť rozhodnuté. Ale obrana New England ešte súpera zastavila a Brady sa v samom závere opäť dostal k lopte.

V posledných sekundách sa pokúsil o dlhú prihrávku do koncovej zóny, ktorá však adresáta nenašla - a tak sa Philadelphia mohla tešiť z víťazstva.

Eagles sa stali štvrým tímom, ktorému sa podarilo zdolať New England v Super Bowle.

Super Bowl LII (fotogaléria): fotogaléria

5.2.2018

Brady nezískal šiesty titul

Tohtoročný Super Bowl priniesol viacero rekordov. Oba tímy dokopy získali 1155 yardov, čo je najviac nielen v histórii finálových duelov, ale je to vôbec najviac v akomkoľvek zápase, ktorý sa kedy v slávnej NFL hral.

Zároveň quarterback Patriots Tom Brady nahádzal 505 yardov, čo je najviac v súbojoch o trofej Vinca Lombardiho.

Tom Brady nezískal šiesty titul v kariére, New England v jubilejnom desiatom finále zaznamenal piatu prehru a nevyrovnal sa na čele historických štatistík Pittsburghu Steelers so šiestimi trofejami.

Triumf Philadelphie je o to ohromujúcejší, že od 14. týždňa hrala bez svojho quarterbacka Carsona Wentza, ktorý sa najväčšou mierou podieľal na jej skvelých výkonoch v základnej časti.

Lenže náhradný rozohrávač Nick Foles šokoval, aj vo finále nahádzal skvelých 373 yardov, tri touchdowny a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča Super Bowlu.

Pre Philadelphiu ide o prvý titul v histórii.

Hlasy po zápase:

Doug Pederson, hlavný tréner Philadelphie Eagles: "Chceli sme byť agresívni, to bola naša mentalita, s ktorou sme išli do zápasu. Verím mojim hráčom, mojim trénerom a mojim inštinktom. Verím tomu, čo robím a chcem si udržať tú agresivitu. V takomto zápase proste musíte urobiť tie ťažké rozhodnutia."

Nick Foles, quarterback Philadelphie Eagles: "Quarterback na výlete? Lákalo ma to, konzultoval som to s trénerom a zhodli sme sa, že to spravíme. Na tej akcii sme pracovali veľmi dlho a vyšla nám výborne."

Online prenos (New England Patriots - Philadelphia Eagles, Super Bowl LII):

Americký futbal Super Bowl LII
05.02.2018 o 00:30
Super Bowl LII: New England Patriots - Philadelphia Eagles
33:41
Ukončený
Prenos

Sledovali sme jeden z najlepších Super Bowlov v jeho 52-ročnej histórii. Nick Foles spoločne s Tomom Bradym prekonali rekordy v počte nazbieraných yardov v zápase a postarali sa o fantastické ofenzívne divadlo. Philadelphia Eagles je nakoniec šťastnejšia a víťazí 41:33. Rozhodujúci moment nastal 141 sekúnd pred koncom, keď zaviedol loptu do end zóny Patriots Zach Ertz. Dôležitý bol aj následný fumble, ktorý stál obhajcu trofeje cenný čas. Každopádne, klub z Pensylvánie rozširuje menoslov tímov, ktoré vyhrali aspoň jeden Super Bowl. MVP dnešného zápasu je Nick Foles, ktorý dnes predčil aj oveľa skúsenejšieho Toma Bradyho. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem úspešný začiatok nového týždňa. Super Bowlom LII vás sprevádzal Miroslav Kováčik.
Super Bowl LII sa skončil.

0:00
importantJE KONIEC! Philadelphia Eagles vyhrala tohtoročný Super Bowl. Tom Brady v poslednej akcii poslal dlhú loptu do end zóny súpera, tam sa bojovalo o catch, ale domáci sa napokon k nemu nedostali. Obrovská dráma so šťastným koncom pre tím Douga Petersona.
0:13
NE, 1&10, NE 33
Tom Brady dvakrát našiel Roba Gronkowskeho. Ten dvakrát vyšiel mimo ihriska, a tak šetrí čas. Domáci sú ale stále len na úrovni polovice ihriska.
0:26
NE, 4&10, NE 9
Tom Brady musel hrať štvrtý down, no zvládol to a drží teoretickú šancu pre Patriots. Danny Amendola zachytil prihrávku, ale čas beží ďalej.
0:48
NE, 2&10, NE 9
Ďalší nekompletný pas Toma Bradyho. Patriots sú prišpendlení na vlastnej polovici a zrejme sa im už nepodarí dostať na druhú stranu ihriska.
0:53
NE, 1&10, NE 9
Nekompletný pas v podaní Toma Bradyho. Ten bol pod tlakom a Chris Hogan tesne minul jeho prihrávku smerujúcu do pravej strany.
1:05
importantPHI, 4&6, NE 27 – FIELD GOAL EAGLES
Je to tak! JAKEOVI ELLIOTTOVI sa nerozklepali nohy a s istotou premenil 46-yardový field goal. Eagles tak vedú o osem bodov, no ešte nič nemajú vyhrané. Tom Brady má 65 sekúnd na to, aby poslal zápas do predĺženia.
1:36
PHI, 3&5, NE 26
LeGarrette Blount sa ani teraz ďaleko nedostal. Na ihrisko sa tak dostane Jake Elliott a bude môcť zvýšiť náskok Philadelphie pokusom o field goalom na rozdiel ôsmich bodov.
1:56
PHI, 2&8, NE 29
Hostia sa teraz príliš ďaleko nedostali, no vadiť im to dvakrát nemusí. Všetky tromfy majú vo svojich rukách. LeGarrette Blount si prišiel po trojicu yardov.

2:09
importantNE, 2&2, NE 33 – FUMBLE RECOVERY
Tom Brady zlyhal a Patriots titul zo Super Bowlu s najväčšou pravdepodobnosťou neobhája. Brandon Graham mu vyrazil loptu a následne ju zachytil Derek Barnett. Dopredu idú Eagles.
2:16
NE, 1&10, NE 25
Tom Brady presnou prihrávkou našiel Roba Gronkowskeho. Ten získal sedem yardov a veľmi šikovne vybehol mimo hracej plochy.
2:21
important2-POINT CONVERSION – NO GOOD
Samozrejme, pre hostí by extra point nič neriešil, a tak hrali za dva body. Nick Foles smeroval svoju prihrávku na Coreyho Clementa, no ten v end zóne nedokázal zachytiť loptu. Eagles tak vedú stále päťbodovým rozdielom.
2:21
importantPHI, 3&7, NE 11 TOUCHDOWN EAGLES
Philadelphia Eagles sa 141 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času dostáva do vedenia. Zach Ertz si spracoval pas od Nicka Folesa. Devin McCourthy ho nezastavil a hosťujúci tight end doslova skončil do bodovacieho územia!
2:25
PHI, 2&7, NE 14
Nick Foles posielal loptu do end zóny. Adresátom jeho prihrávky mal byť Alshon Jeffery, no ten bol dobre bránený Ericom Roweom a nedostal sa k lopte.
2:37
PHI, 1&10, NE 24
Nelson Agholor hrá teraz v neskutočnej forme. Zachytil ďalšiu prihrávku a dokonca získava prvý down. Vyšiel však mimo ihriska, čím možno nechtiac zastavil čas.
3:24
PHI, 1&10, NE 42
Philadelphia je blízko k tomu, aby sa dostala opäť do vedenia. Nelson Agholor skompletizoval ďalší pas Nicka Folesa a dostáva svoj tím na hranicu 24 yardov od súperovej end zóny.
4:18
PHI, 2&9, PHI 48
Eagles získavajú prvý down. Nelson Agholor si dokázal prebrať prihrávku od Nicka Folesa a posúva hostí možno aj do vzdialenosti, z ktorej by už mohol skórovať aj Jake Elliott.
4:52
PHI, 1&10, PHI 47
Hosťom sa teraz príliš nezadarilo. Získali len jeden yard. Nick Foles bude mať ešte dve šance dostať hru minimálne o deväť yardov dopredu.
5:39
importantPHI, 4&1, PHI 45
Zach Ertz zachytil prihrávku na úrovni prvého downu. Elitný tight end tak zachraňuje svoj tím v útoku. Nick Foles si poriadne oddýchol a po oddychovom čase bude môcť pokračovať.
6:26
PHI, 3&1, PHI 45
Eagles nezískali prvý down, no vyzerá to tak, že budú riskovať. Doug Peterson hrá veľmi aktívne a ďalšia hra bude nesmierne dôležitá pre vývoj zápasu.
7:09
PHI, 2&8, PHI 38
Play action v podaní hostí. Coreymu Clementu ale chýbal jeden yard k tomu, aby sa dostal na hranicu prvého downu. Čaká nás dôležitá hra.
7:54
PHI, 1&10, PHI 36
LeGarrette Blount tentokrát vody nenamútil. Získal len dva yardy, čo je veľmi málo. Philadelphii sa čas na vyrovnanie pomaly ale isto kráti.
8:28
PHI, 3&6, PHI 29
Nick Foles náročnú situáciu zvládol dokonale. Na úrovni prvého downu našiel osamoteného Zacha Ertza. Eagles tak budú pomôcť pokračovať v útoku.
8:35
PHI, 2&6, PHI 29
Nick Foles hľadal dlhou prihrávkou Torreyho Smitha. Ten ale loptu nedokázal zachytiť, a tak na hosťujúceho quarterbacka čaká náročný a pomerne dlhý tretí down.
9:14
PHI, 1&10, PHI 25
Hostia odštartovali svoje útočné snaženie hrou po zemi. Jay Ajayi dostal príležitosť získať prvý down, ale napokon sa mu podarilo nazbierať len štyri yardy.
9:22
importantNE, 3&GOAL, PHI 4 – TOUCHDOWN PATRIOTS
ROB GRONKOWSKI zachytáva loptu v end zóne súpera. Ronald Darby robil čo mohol, no obrovitého hráča domácich nedokázal zastaviť. Navyše, Stephen Gostkowski premenil extra point, a tak sa New England Patriots prvýkrát v zápase dostávajú do vedenia.
10:13
NE, 1&GOAL, PHI 8
James White dostal dôveru od svojho quarterbacka, ale získal len štyri yardy. Rovnaký počet tak ešte Patriots potrebujú k tomu, aby vyrovnali skóre zápasu.
10:57
NE, 1&10, PHI 17
Danny Amendola spracoval tretiu prihrávku za sebou. Tentokrát získal len deväť yardov, a tak Tom Brady musí hrať na druhý down.
11:24
NE, 1&10, PHI 47
Danny Amendola zachytáva ďalšiu prihrávku Toma Bradyho. Domáci tak získavajú prvý down a výrazne sa približujú k end zóne Philadelphie Eagles.
11:48
NE, 3&3, NE 46
Patriots zvládli náročnú situáciu. Tom Brady našiel osamoteného Dannyho Amendolu, ktorý spracoval loptu a vybehol s ňou von z ihriska.
12:32
NE, 2&6, NE 43
Tom Brady tentokrát išiel do vzduchu. Presným pasom našiel Chrisa Hogana, no ten sa s loptou ďaleko nedostal.
13:11
NE, 1&10, NE 39
Rex Burkhead si na konto pripisuje ďalšie štyri yardy. Obrana Eagles s ním má problémy a nevyzerá to tak, že by zastavila útok Toma Bradyho.
13:26
NE, 2&5, NE 30
Rex Burkhead získava prvý down. Opäť sa dokázal presadiť cez sformovanú obranu Eagles. Domáci tak budú môcť pokračovať vo svojom útoku.
13:57
NE, 1&10, NE 25
Tom Brady posunul loptu na oddýchnutého Rexa Burkheada. Ten získal päť yardov, a tak skresal vzdialenosť prvého downu o polovicu.
14:09
importantPHI, 4&11, NE 24 – FIELD GOAL EAGLES
JAKE ELLIOTT premenil svoj pokus o field goal a zvyšuje náskok Philadelphie na rozdiel šiestich bodov. To však predstavuje len hodnotu jedného touchdownu. Nič tak ešte nie je rozhodnuté a na ihrisko ide Tom Brady a jeho ofenzívna zostava.
14:50
PHI, 3&3, NE 16
Začiatok štvrtej štvrtiny hosťom nevyšiel. Marquis Flowers dokázal spacifikovať Nelsona Agholora, a tak sa hostia pokúsia len o field goal.
Štvrtá štvrtina sa začala.
Aj tretia štvrtina bola v znamení ofenzívnej hry. Philadelphia Eagles si naďalej drží tesný náskok. Ten je na úrovni troch bodov, ale na začiatku záverečného dejstva majú hostia veľkú šancu pridať ďalšie body na svoje konto.
Tretia štvrtina sa skončila.
0:38
PHI, 1&10, NE 23
Nick Foles posielal prihrávku smerom do end zóny, no tam nenašiel žiadneho spoluhráča. Eagles už ďalšiu akciu hrať nebudú, a tak sa v tejto štvrtine už nič nestane.
1:17
PHI, 2&8, NE 32
Nelson Agholor sa dostal na úroveň prvého downu. Philadelphia sa dostala minimálne na úroveň pokusu o field goal. Stále z toho však môže byť aj touchdown.
2:09
PHI, 1&10, NE 34
LeGarrette Blount to skúsil po zemi a získal približne štyri yardy. Eagles sa opäť priblížili k end zóne súpera.
2:35
PHI, 1&10, PHI 49
Nick Foles veľmi rýchlo získava ďalší prvý down. Tentokrát z hranice polovice ihriska našiel presným pasom výborne hrajúceho Coreyho Clementa.
3:18
PHI, 1&10, PHI 25
Kenjon Barner sa do returnu nepustil, a tak hostia začali na hranici vlastných 25 yardov. Okamžite si však polepšili, keď Nick Foles našiel pripraveného Nelsona Agholora.
3:23
importantNE, 1&10, PHI 26 – TOUCHDOWN PATRIOTS
Patriots znižujú náskok súpera na rozdiel troch bodov. CHRIS HOGAN dokázal zachytiť dlhý pas od Toma Bradyho a dostáva vlaňajšieho víťaza Super Bowlu späť do hry. Zo strany hostí chyboval Rodney McLeod. Následne Stephen Gostkowski premenil pokus o extra point.
4:07
NE, 3&1, PHI 44
Tom Brady zvládol náročnú situáciu. Pekne si vytvoril priestor a následne našiel osamoteného Dannyho Amendolu. Patriots tak budú môcť pokračovať vo svojom ofenzívnom ťažení.
4:45
NE, 2&7, 50
Dion Lewis opäť dostal dôveru od Toma Bradyho. Ten sa mu za to odvďačil piatimi yardami. Domáci tak budú zahrávať dôležitý a krátky tretí down.
5:20
NE, 1&10, NE 47
Domáci to skúsili po zemi. Dion Lewis získal tri yardy, a tak posúva hru presne na polovicu ihriska. Patriots by sa však potrebovali posunúť viac.
5:48
NE, 2&9, 35 NE
Podobná situácia ako pred pár sekundami. Domáci najskôr získali jeden yard. Následne pri druhom pokuse išiel Tom Brady do vzduchu a tentokrát sa mu podarilo nájsť Chrisa Hogana.
6:32
NE, 2&9, 26 NE
Tom Brady hľadal prihrávkou na ľavej strane Chrisa Hogana. Ten sa síce k lopte nedostal, ale Mychal Kendricks dostáva penalizáciu za držanie. Pre Patriots to tak znamená prvý down.

7:18
importantPHI, 3&6, NE 22 – TOUCHDOWN EAGLES
Philadelphia opäť vedie desaťbodovým rozdielom. Nick Foles poslal dlhú prihrávku do súperovej end zóny. COREY CLEMENT sa presadil medzi dvojicou defenzívnych hráčov súpera a pripisuje si na konto touchdown. Celú situáciu museli konzultovať videorozhodcovia, no pôvodný verdikt nezmenili. Následne Jake Elliott bez problémov premenil aj extra point.
7:43
PHI, 2&6, NE 22
Nick Foles hľadal dlhou prihrávkou jedného zo svojich spoluhráčov v end zóne. Každopádne, je z toho iba nekompletný pas.
8:18
PHI, 1&10, NE 26
LeGarrette Blount je pri hre po zemi doslova nezastaviteľný. Aj teraz získal solidných päť yardov pre svoj tím.
8:52
PHI, 3&1, NE 40
Aj tentokrát sa Philadelphia dostala z náročnej situácie. Zach Ertz zachytil prihrávku na pravej strane a posúva Eagles hlboko na polovicu súpera.
9:23
PHI, 2&10, NE 49
Po nekompletnej prihrávke to Nick Foles skúsil akciou cez Jaya Ajayia. Ten vybojoval deväť yardov, a tak čaká na Eagles krátky pokus na jednoyardovú vzdialenosť.
10:10
PHI, 2&5, PHI 41
Philadelphia sa dostáva na métu prvého downu. LeGarrette Blount to opäť zvládol, a tak Nick Foles bude môcť pokračovať vo svojom útoku.
10:53
PHI, 1&10, PHI 36
Hostia to teraz skúsili po zemi. LeGarrette Blount prešiel obranou súpera a získal päť yardov. Dokázal tak skresať polovicu zo vzdialenosti k prvému downu.
11:20
PHI, 3&6, PHI 19
Philadelphia ustala náročnú situáciu a zostane v útoku. Nick Foles našiel presným pasom Nelsona Agholora a ten získal nielen prvý down, ale aj o ďalších sedem yardov navyše.
11:27
PHI, 2&6, PHI 19
Nick Foles hľadal na ľavej strane Nelsona Agholora. Ten bol tiesnený Duronom Harmom, a tak nedokázal zachytiť prihrávku od svojho quarterbacka.
12:08
Eagles sa pokúsili o return, no ten im príliš nevyšiel. Navyše, rozhodcovia si všimli porušenie pravidiel, čo Philadelphiu stojí 10-yardovú penalizáciu.

12:19
importantNE, 2&GOAL, PHI 5 – TOUCHDOWN PATRIOTS
Je to tam! Spolupráca BRADY – GRONKOWSKI nám dramatizuje priebeh dnešného súboja. Elitný tight end zachytáva loptu v end zóne a pripisuje si na konto touchdown. Následne Stephen Gostkowski premenil aj pokus o extra point. Eagles vedú už len o tri body.
13:05
NE, 3&6 PHI 22
Patriots to zvládli a získavajú prvý down. Rob Gronkowski skompletizoval pas pri ľavej postrannej čiare a domáci budú útočiť na end zónu súpera.
13:32
NE, 2&10, 44 PHI
Tom Brady bol pod tlakom, a tak radšej loptu zahodil do autu. Teraz má pred sebou náročný tretí down. Patriots by potrebovali zostať v útoku.
14:25
NE, 1&10, 50
Tom Brady opäť dokázal nájsť prihrávkou Roba Gronkowskeho. Patriots začínajú druhý polčas vo veľkom štýle a približuje sa end zóne súpera.
14:50
NE, 2&10, NE 25
Tom Brady odštartoval druhý polčas nepresným pasom na Roba Gronkowskeho. Následne si obaja menovaní spoluprácu zopakovali a po ľahkom catchi sa domáci dostávajú na polovicu ihriska.
Začala sa tretia štvrtina.
Vystúpenie Justina Timberlakea máme za sebou. Úprimne, už sme boli svedkami aj zaujímavejších polčasových šou. To je však vedľajšie. Dnes sa v Minnesote hrá o trofej Vinca Lomardiho a po prvom polčase k nej bližšie majú hráči Philadelphia Eagles. Dokážu Patriots zmazať 10-bodové manko? Druhý polčas začína o pár minút.

Prvý polčas Super Bowlu LII máme za sebou. Sledovali sme skutočne zaujímavú, ofenzívnu hru. Najmä výkon Nicka Folesa je príjemným prekvapením. Tento quarterback pri svojej premiére vynikajúco rozdáva prihrávky a dokonca si na konto pripísal aj jeden touchdown. Po 30 minútach Eagles vedú 22:12, keď sa trikrát dostali do end zóny súpera. Domácim sa to podarilo len raz, zásluhou Jamesa Whita. Patriots prehrávajú o 10-bodovým rozdielom, no rozhodne je v ich silách toto manko zmazať. Po polčasovej šou, ktorú odpáli Justin Timberlake, budeme v zápase pokračovať.
Koniec prvého polčasu.
0:22
NE, 1&10, NE 44
Tom Brady to teraz skúsil sám a získal šesť yardov. Nedostal sa však s loptou mimo ihriska, a tak čas plynie ďalej. Každopádne, Bill Belichick sa ešte bude snažiť niečo vymyslieť.

0:38
importantPHI, 4&GOAL, NE 2 – TOUCHDOWN EAGLES
Hostia predviedli krásnu útočnú akciu, ktorou zaskočili obranu Patriots. V role adresáta prihrávky sa ocitol quarterback NICK FOLES, poľahky zachytil pas v end zóne. Následne Jake Elliott premenil aj pokus o extra point.
0:41
PHI, 3&GOAL, NE 2
Nick Foles hľadal v end zóne Alshona Jefferyho, no ten sa k lopte nedostal. Veľmi dobrú defenzívnu robotu odviedol Stephon Gilmore. Hostia si ale berú time out a budú hrať štvrtý down. Riskantný ťah.
0:53
PHI, 1&GOAL, NE 8
Corey Clement ukoristil ďalších šesť yardov, no k pretnutiu end zóny mu chýbali ešte dva yardy. Eagles sú skutočne veľmi, veľmi blízko k ďalšiemu touchdownu,
1:33
importantPHI, 3&3, PHI 37
Eagles to teraz zvládli na výbornú. Zahrali veľmi pekný signál, po ktorom sa dostal k lopte Corey Clement a takmer s ňou dobehol až do end zóny. Philadelphia má tak veľkú šancu dosiahnuť touchdown. Clement si pripísal 55 yardov.
1:52
PHI, 2&3, PHI 37
Zach Ertz si prišiel po sedem yardov, no v druhom prípade sa hosťom nepodarilo pokoriť métu prvého downu. Na tretí pokus budú potrebovať ešte tri yardy.
2:04
importantEXTRA POINT – NO GOOD
Tak toto je neuveriteľné! Čo sa to dnes deje so Stephenom Gostkowskim? Elitný kicker nepremenil rutinný kop pre extra point, a tak Patriots stále prehrávajú o tri body. Druhá minela pre hviezdu domáceho mužstva.
2:12
importantNE, 1&10, PHI 26 – TOUCHDOWN PATRIOTS
Hrdina vlaňajšieho Super Bowlu JAMES WHITE si pripisuje touchdown na svoje konto aj dnes. Domáci to hrali po zemi a spomínaného running backa nezastavil Corey Graham ani Jalen Mills.
2:35
NE, 3&3, NE 31
Tom Brady skvelým pasom našiel na pravej strane Chrisa Hogana. Ten sa presadil cez Jalena Millsa a výrazne približuje domácich k end zóne súpera. Hogan získal 43 yardov.
2:58
NE, 2&3, NE 31
Spolupráca Brady – Gronkowski nezafungovala ani teraz. Patriots nedokázali premeniť druhý pokus o pokorenie méty prvého downu.
3:46
NE, 1&10, NE 24
Dion Lewis si na konto pripisuje sedem yardov s čím môže byť spokojný. Patriots sú tak blízko k tomu, aby si pripísali ďalší posun k súperovej polovici.
4:15
NE, 3&4, NE 14
Patriots teraz mali šťastie. Po nekompletnom pase ich zachránil verdikt pozorných rozhodcov, ktorí si všimli držanie Jalena Millsa v súboji s Chrisom Hoganom.
4:23
NE, 2&4, NE 14
Patriots začínajú z hĺbky vlastnej polovice ihriska a nekompletizujú ani druhý pas. Rob Gronkowski bol dobre bránený, a tak sa k lopte nedostal.
5:01
importantPHI, 1&10, NE 43 – INTERCEPTION
Duron Harmom je hrdinom tohto okamihu. Trošku so šťastím zachytil pas Nicka Folesa smerujúci na Alshona Jefferyho. V zápase sme tak svedkami prvej straty. Po reklamnej prestávke tak pôjde na ihrisko Tom Brady.
5:38
PHI, 3&4, PHI 31
Jay Ajayi predviedol ďalší fantastický beh. Získal 26 yardov, čím výrazne presiahol métu prvého downu. Hostia tak budú pokračovať v útoku.
6:41
PHI, 2&14, PHI 21
Hostia sa nepresadili ani teraz. Po nekompletnom pase čaká na Nicka Folesa veľmi dlhý tretí down. Štrnásť yardov rozhodne nebude ľahké zdolať.
7:24
PHI, 1&15, PHI 20
Eagles sa previnili voči pravidlám predčasným štartom, čím dostali penalizáciu piatich yardov. Následne vzdialenosť k prvému downu zmenšil o jeden yard Corey Clement.
7:29
importantNE, 4&8, PHI 27 – FIELD GOAL PATRIOTS
STEPHEN GOSTKOWSKI to zvládol oveľa lepšie ako na začiatku druhej štvrtiny. Patriots premeneným field goalom znižujú náskok súpera na rozdiel deviatich bodov. Teraz však pôjde do hry dnes vynikajúci Nick Foles.
7:33
NE, 3&8, PHI 27
Patriots to nezvládli, neprešli métou tretieho downu, a tak pôjde kopať Stephen Gostkowski. Na domáceho kickera čaká výzva v podobe 45 yardov.
8:12
NE, 2&10, PHI 29
Tom Brady teraz dvakrát za sebou hľadal prihrávkou Dannyho Amendolu. Prvýkrát to nevyšlo, no v druhom prípade získal domáci wide receiver aspoň dva yardy.
8:36
NE, 1&10, NE 25
Running back Rex Burkhead si pripisuje na konto obrovské množstvo yardov a dostáva domácich na polovicu súpera. Jeho akcia sa po presnom pase Toma Bradyho zastavila na méte 29 yardov pred end zónou súpera.
8:55
importantPHI, 1&10, NE 21 – TOUCHDOWN EAGLES
Philadelphia zvyšuje svoj náskok v dnešnom ostro sledovanom zápase. Hostia hrali po zemi, Nick Foles posunul loptu do rúk LEGARRETTA BLOUNTA a ten s ňou prešiel až do end zóny. Následne hrali Eagles za dva body namiesto extra pointu, no neuspeli a vedú o 12 bodov.
9:40
PHI, 2&10, NE 43
Hostia sa teraz výrazne priblížili k end zóne súpera. Nick Foles totiž našiel na pravej strane Alshona Jefferyho, ktorý dokázal zachytiť loptu na hracej ploche. Získal tak viac než 20 yardov.
10:33
PHI, 3&7, PHI 39
Philadelphia bude pokračovať vo svojej útočnej aktivite. Prvý down pokorila, keď Nick Foles parádnou prihrávkou našiel v strede ihriska osamoteného Zacha Ertza.
11:06
PHI, 2&11, PHI 35
Eagles prvý pokus o pokorenie prvého downu nezvládli a dokonca stratili jeden yard. Na druhý pokus bol Jay Ajayi úspešnejší a získal štyri yardy. Napriek tomu čaká na Folesa dlhý tretí down.
11:58
NE, 4&5, PHI 35
Patriots sa teraz snažili zaskočiť svojho súpera tým, že pokračovali v hre štvrtým downom. Tom Brady dlhým pasom hľadal na pravej strane Roba Gronkowskeho, ale ten loptu nedokázal zachytiť.
12:03
NE, 3&5, PHI 35
Domáci predviedli veľmi peknú trikovú hru, čím zaskočili svojho súpera. V role quarterbacka sa predviedol Danny Amendola, prihral voľnému Tomovi Bradymu, no ten loptu smolne nezachytil.
12:45
NE, 2&10, PHI 40
Dion Lewis získava päť yardov, a tak predeľuje vzdialenosť tretieho downu. No, uvidíme či o chvíľu nebudú musieť Patriots puntovať.
12:59
importantNE, 1&10, NE 37
Tak toto bolo veľmi nepríjemné! Brandin Cooks síce krásne zachytil pas na 40-yardovej línii súpera, ale zozadu ho nekompromisne trafil Malcolm Jenkins. Domáci hráč musí byť ošetrovaný a možno v zápase dohral.
13:16
PHI, 3&8, PHI 22
Nick Foles si pekne našiel priestor a mal dostatok času na prihrávku. Jej adresátom mal byť tight end Zach Ertz, no po nekompletnom pase museli Eagles iba puntovať.
13:23
PHI, 2&8, PHI 22
Nick Foles sa dostal do problémov. Takmer si pripísal sack domáci Trey Flowers, ale hosťujúci quarterback dokázal loptu zahodiť mimo ihriska.
14:18
importantNE, 4&1, PHI 8 – FIELD GOAL MISSED
Obrovská chyba v podaní kickera Stephena Gostkowskeho. Ten z jasnej pozície na premenenie field goalu trafil len tyčku. Patriots tak prišli o takmer isté tri body, ktoré im v závere dnešného zápasu môžu chýbať.
14:52
NE, 3&2, PHI 9
Patriots sa do vedenia nedostanú, pretože Brandin Cooks nedokázal prejsť do end zóny súpera. Vynikajúcu prácu odviedol Rodney McLeod, ktorý zastavil domáceho wide receivra.
Druhá štvrtina sa začala.
Prvá štvrtina nám priniesla veľmi pekné ofenzívne divadlo z oboch strán. Philadelphia Eagles vedie šesťbodovým rozdielom, o čo sa postaral touchdownom Alshon Jeffery. Pri lopte sú však Patriots a na začiatku druhej časti budú môcť ísť do vedenia.
Prvá štvrtina sa skončila.
0:39
NE, 1&10, PHI 17
James White si pripisuje na konto šesť yardov a domáci sa opäť približujú k tomu, aby sa touchdownom dostali do tesného vedenia.
1:06
NE, 3&7, NE 18
Tom Brady bol pod tlakom, ale tretí down mu vyšiel náramne. Danny Amendola zachytil jeho 50-yardový pas pri ľavej postrannej čiare a dostáva Patriots na pozíciu na skórovanie.
1:41
NE, 2&7, NE 18
Tom Brady dlhým pasom hľadal Chrisa Hogana, no tentokrát spolupráca elitných hráčov domáceho tímu skončila nekompletnou prihrávkou.
2:02
NE, 2&7, NE 18
Rob Gronkowski sa nám postaral o prvú penalizáciu dnešného zápasu, a tak Patriots stratili po dobrom behu Diona Lewisa päť yardov.
2:30
Dion Lewis sa pokúsil o return, no obrana Eagles ho zastavila už na osemnásť yardoch. Práve z tejto vzdialenosti tak bude začínať quarterback Tom Brady.
2:34
importantPHI, 1&10, NE 34 – TOUCHDOWN EAGLES
Philadelphia Eagles sa dostáva do vedenia o šesť bodov. Nick Foles predviedol dlhý pas, ktorý smeroval až do end zóny. Alshon Jeffery sa presadil cez Erica Rowa a pripisuje si prvý touchdown v dnešnom zápase. Následne ale kicker Jake Elliott trestuhodne nepremenil svoj rutinný pokus o extra point.
3:15
PHI, 2&3, PHI 30
LeGarrette Blount teraz ušiel domácej obrane a dostáva sa hlboko na polovici Patriots. Celkovo získal 36 yardov, čo je skutočne fantastický počin. Neskoro ho zastavil Duron Harmon.
3:34
PHI, 2&3, PHI 30
Corey Clement predviedol veľmi pekný beh a získava prvý down. Eagles sa dostávajú k blízkosti polovice hracej plochy.
4:17
importantNE, 4&4, PHI 8 – FIELD GOAL PATRIOTS
Skóre zápasu je opäť vyrovnané. Patriots logicky nešli hrať štvrtý down, a tak sa na ihrisko dostal STEPHEN GOSTKOWSKI. Ten takisto nemal problém s premenením pokusu o field goal.
4:25
NE, 3&4, PHI 8
James White trošku skrátil tretí down, ale Patriots napokon nebudú skórovať touchdownom. Dobrú prácu totiž odviedol Jalen Mills, ktorý nedovolil zachytiť pas Robovi Gronkowskemu.
5:41
NE, 1&10, PHI 14
James White zachytil ďalší pas od Toma Bradyho, ktorý začína skvele. Patriots sú už len štrnásť yardov od bodovacieho územia.
6:19
NE, 2&6, PHI 23
Prvýkrát sa nám v akcii predviedol aj Rob Gronkowski. Pripisuje si kompletný pas a posúva Patriots opäť bližšie k end zóne.
6:45
NE, 1&10, PHI 27
Chris Hogan zachytil ďalší pas, no tentokrát získal len štyri yardy pre svoj tím. Každopádne, skrátil druhý down pre Patriots takmer o polovicu.
7:14
NE, 1&10, NE 45
Tom Brady veľmi rýchlo odpovedá na vynikajúcu hru Philadelphie v útoku. Presným pasom našiel Chrisa Hogana a ten získal veľkú porciu yardov. Patriots sú hlboko na polovici súpera.
7:55
importantPHI, 4&GOAL, NE 7 – FIELD GOAL EAGLES
Philadelphia sa dostáva do vedenia o tri body. Jake Elliott nezaváhal, kopol presne do stredu vymedzeného priestoru, čím premenil svoj pokus o field goal. S týmto nemohol mať žiadne problémy.
8:03
PHI, 3&GOAL, NE 7
Philadelphia to napokon nezvládla. Tretí pokus vyzeral byť veľmi nádejný, ale Eric Rowe dokázal ubrániť Jefferyho. Hostia sa tak musia uspokojiť s pokusom o field goal.
9:07
PHI, 1&GOAL, NE 5
Eagles sú na 5-yardovej línii, ale na prvý pokus sa im nepodarilo dostať do end zóny súpera. Každopádne, ešte budú mať dva pokusy na skórovanie touchdownom.
9:51
PHI, 2&4, NE 21
Corey Clement si prebral krátku prihrávku od Nicka Folesa a dostáva sa na úroveň end zóny súpera. Philadelphia je blízko k tomu, aby bodovala ako prvá.
11:07
PHI, 2&3, NE 27
Eagles sa dostali opäť na métu prvého downu. Dostávajú sa na hranicu 27 yardov od end zóny mierneho favorita zápasu.
11:47
PHI, 1&10, NE 38
Prvýkrát si našla prihrávka Nicka Folesa aj ofenzívneho lídra Zacha Ertza. Ten získal pre hostí ďalších šesť yardov.
12:18
PHI, 3&12, PHI 47
Philadelphia dvakrát neuspela, ale na tretí pokus sa dostáva na polovicu súpera. Presnú prihrávku si medzi domácimi hráčmi našiel Torrey Smith.
13:36
PHI, 3&2, PHI 30
Philadelphia to dokázala a pripisuje si na konto prvý down. Nelson Agholor dostal parádny pas, ušiel obrane Patriots a prišiel si až na 45-yardovú líniu.
14:20
PHI, 2&6, PHI 30
Nelson Agholor sa opäť dostal k lopte, no tentokrát sa mu nepodarilo lepšie zabodovať. Na hostí tak čaká pomerne dlhý tretí down,
14:54
PHI, 1&10, PHI 26
Nick Foles si pripísal presný pas na Nelsona Agholora. Ten si pripisuje na konto šesť yardov a dostáva hostí bližšie k polovici ihriska.
14:54
Výkop Stephena Gostkowskeho začal dnešný zápas. Corey Clement sa predviedol veľmi dobrým returnom a Eagles začnú z hranice 26-yardovej línie.
Super Bowl LII sa práve začal.
Úvodný žreb pred dnešným Super Bowlom vyhralo New England Patriots, no prvú útočnú akciu budeme vidieť v podaní Philadelphie Eagles. Partia okolo Toma Bradyho tak bude začínať druhý polčas zápasu.

Už tradične pred začiatkom Super Bowlu sme si vypočuli skladbu "America the Beautiful". Tentokrát v podaní Leslieho Odoma Jr., ktorému pomáhal detský spevácky zbor Angelica Cantanti. Následne speváčka Pink zaspievala hymnu Spojených štátov amerických.
Na U.S. Bank Stadium v Minnesote už máme na hracej ploche obe mužstvá, ktoré zabojujú o dnešné víťazstvo. Philadelphiu viedol líder defenzívy Fletcher Cox. Na druhej strane vstupoval na ihrisko ako prvý Tom Brady, ktorý môže triumfovať v Super Bowle po šiesty raz.

ZAUJÍMAVOSTI SUPER BOWLU LII

Do začiatku ostro sledovaného zápasu o trofej Vinca Lombardiho zostáva necelá hodinka, a tak si môžeme povedať niekoľko zaujímavosti. Tom Brady vo svojej kariére odohral už sedem Super Bowlov, čo je súčet všetkých hráčov Philadelphie Eagles. Spomínaný quarterback si včera prebral cenu MVP sezóny, ale už 18 rokov sa nestalo, že by sa v jednej sezóne majiteľ tohto ocenenia radoval aj z výhry v Super Bowle. Zlomí Brady toto prekliatie? V oficiálnom predaji sa ceny lístkov pohybovali v rozmedzí od 3 391 – 307 913 amerických dolárov. Šialené sú aj sumy za uverejnenie reklamy počas zápasu. Len 30-sekundový reklamný spot vyjde celosvetovo známe spoločnosti na 7,7 milióna dolárov. V celej histórii Super Bowlu len jeden zápas dospel do predĺženia – zrejme netreba pripomínať vlaňajší comeback Patriots. Hlavným rozhodcom dnešného súboja o nehynúcu slávu bude Gene Steratore. Patriots majú v zápasoch vedených týmto rozhodcom bilanciu 12-5. Eagles sú na tom takisto dobre, keď vyhrali 10 z 13 takýchto stretnutí.

Vážení diváci, srdečne vás vítam pri sledovaní textového prenosu z najväčšieho športového podujatia na území USA. Vo viac než 320-miliónovej krajine sa na približne štyri hodiny zastaví čas. Všetky športové súťaže sa prerušenia a hrdí Američania si budú môcť vychutnať v poradí 52. Super Bowl. V bitke o nehynúcu slávu zabojujú o trofej Vinca Lomardiho New England Patriots a Philadelphia Eagles.

NEW ENGLAND PATRIOTS

New England Patriots sa do záverečného súboja o Super Bowl prebojovali tretíkrát za posledné štyri sezóny. Vlani predviedli nevídaný obrat v súboji s Atlantou Falcons, keď ich nezlomilo ani 25-bodové manko v závere tretej štvrtiny. Cenu MVP si síce prevzal quarterback Tom Brady, no hrdinom bol určite James White, ktorý sa štyrikrát dostal do end zóny Falcons. V tejto sezóne sa Patriots museli zaobísť bez zraneného dua Dont'a Hightower – Julian Edelman, no napriek tomu dokázali ovládnuť dianie v Americkej konferencii. Tradične mali trošku slabší úvod, keď v prvých štyroch dueloch dvakrát vyhrali i prehrali. Z ďalších dvanástich stretnutí prehrali len raz, a tak odsunuli na druhú priečku Pittsburgh Steelers. Zverenci legendárneho kouča Billa Belichicka v play off najskôr poľahky zdolali Tennessee Titans 35:14 a následne v konferenčnom finále predviedli ďalšiu parádnu otočku. Jacksonville viedol ešte desať minút pred koncom 10:20, no opäť sa ukázalo, že skúsenosti partie okolo Toma Bradyho sú na nezaplatenie. Už 40-ročný quarterback dvakrát našiel v end zóne Dannyho Amendololu, ktorý rozhodol o postupe New England. V tomto zápase musel predčasne skončiť pre podozrenie z otrasu mozgu Rob Gronkowski, ale napokon o Super Bowl LII nepríde.

PHILADELPHIA EAGLES

Philadelphia Eagles je jednoznačne najväčším prekvapením tejto sezóny NFL. Tím, ktorý sa v predošlých troch sezónach ani len nedostal do play off predvádzal od začiatku ročníka skvelú ofenzívnu hru a úplne zaslúžene obsadil v Národnej konferencii prvú priečku. V základnej časti dosiahol rovnakú bilanciu ako Patriots, teda 13-3. Bilancia mužstva pod vedením Douga Pedersona mohla byť ešte lepšia, no zápas posledného týždňa Philadelphia trošku vypustila. Na ihrisku absentovali elitní hráči a aj preto prehrala doma s Dallasom Cowboys 0:6. Pred začiatkom play off sa Eagles veľké šance nedávali. Faktorom bola nielen neskúsenosť, ale aj zranenie draftovej dvojky Carsona Wentza. Toho v polovici decembra vyradilo z hry koleno, a tak rolu hlavného quaterbacka musel prevziať Nick Foles. Podceňovaný tím sa ale nevzdal a papierové predpoklady roztrhal na franforce. V druhom kole tesne zdolal Atlantu Falcons a v konferenčnom finále rozdrvil Minnesotu 38:7. Nick Foles skompletizoval 56% svojich pasov, čo je o desať menej v porovnaní s Tomom Bradym. V Super Bowle sa Eagles budú spoliehať na trio Zach Ertz, Alshon Jeffery a Nelson Agholor. V sezóne sa postarali dokopy o 25 touchdownov. Hra po zemi je doménou LeGarretta Blounta a veľa bude závisieť aj na výkone kickera Jakea Elliotta.

SUPER BOWL DRUHÝ RAZ V MINNESOTE

Super Bowl LII bude hostiť U.S. Bank Stadium, v štáte Minnesota. Miestni Vikings sa mohli stať prvým mužstvom v histórii amerického futbalu, ktoré by hralo o trofej Vinca Lomardiho na domácom ihrisku, no tesne pred finálovými bránami sa ich púť skončila. Kapacita štadióna je viac než 66-tisíc miest na sedenie. V Minnesote sa už jedna bitka o Super Bowl odohrala. V roku 1992 tu triumfoval Washington Redskins, ktorý zdolal Buffalo Bils 37:24. Pre New England Patriots to bude v poradí desiata finálová účasť. Prípadným víťazstvom môže vyrovnať v počte titulov rekordný Pittsburgh Steelers, ktorý ich má na konte šesť. Naopak, Philadelphia Eagles na svoj prvý Super Bowl stále čaká. Dvakrát už v rozhodujúcom zápase neuspela. Naposledy sa tak stalo v roku 2005, keď bol nad jej sily práve tím na čele s Tomom Bradym. Patriots vtedy vyhrali 24:21 a získali svoj prvý titul.

HYMNA A POLČASOVÁ ŠOU

Ešte pred úvodným výkopom sa dostane veľkej cti speváčke Pink, ktorá zaspieva štátnu hymnu Spojených štátov amerických. Vlastným menom Alecia Beth Mooreová sa narodila v Pensylvánii, a tak zrejme bude držať palce Eagles. Trojnásobná držiteľka ceny Grammy počas svojej speváckej kariéry predala 60 miliónov albumov a vlani zažiarila svojim siedmym singlovým albumom „Beautiful Trauma“. Vlani zaspieval „The Star-Spangled Banner“ americký country spevák Luke Bryan, čím prerušil desaťročnú hegemóniu žien spievajúcich národnú hymnu počas Super Bowlu. O polčasovú šou sa nám postará nemenej známy Justin Timberlake, ktorý je zase fanúšikom Toma Bradyho. Pre neho to bude tretia účasť a celkovo sa na scénu Super Bowlu vráti po štrnástich rokoch. V predošlých rokoch sme boli svedkami vystúpení Lady Gaga, Katy Perry, Beyoncé, Bruna Marsa, skupiny Coldplay a napríklad v roku 1993 odpálil skvelú šou aj kráľ popu Michael Jackson.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 00:30.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Brady šiestu trofej nezískal, Super Bowl vyhrala Philadelphia