Nesprávate sa fér, hnevá sa šéf z Ligy majstrov vyhodenej Legie

Legia vyhrala oba zápasy, v play-off Ligy majstrov si ale nezahrá. EUFA žrebovala Celtic.
Legia vyhrala oba zápasy, v play-off Ligy majstrov si ale nezahrá. EUFA žrebovala Celtic. (Autor: TASR/AP)
Michal Trško, SITA|8. aug 2014 o 09:06

Varšava sa tešila z postupu predčasne. Rovnako predčasne tréner Celticu začínal budovať nové mužstvo.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME.

BRATISLAVA. Za štyri roky im byrokracia pomohla už druhýkrát. Hoci Celtic Glasgow prehral s Legiou Varšava oba zápasy, na poslednú chvíľu postúpil do play-off Ligy majstrov. Dôvodom je neoprávnený štart jedného z futbalistov poľského družstva.

Podobne sa škótsky Celtic dostal k výhre aj v roku 2011 so švajčiarskym Sionom.

„Pomer medzi pochybením a následkami je nepredstaviteľný,“ hnevá sa šéf Legie Dominik Ebebenge podľa americkej agentúry AP.

Na ihrisku sa podľa neho ukázalo, kto je kvalitnejší a rozhodnutie UEFA hráčov zlomilo. Len málokedy je futbalový funkcionár z východnej Európy natoľko zaujímavý, že jeho slová ako v tomto prípade zverejní napríklad aj USA Today.

Začalo sa to vlani

Pre Legiu nešťastný príbeh sa začal už vlani. Obranca Bartosz Bereszynský dostal v zápase proti Apollonu Limassol červenú kartu a trest na tri zápasy. Legia vtedy v Lige majstrov skončila.

Poliaci ho tento rok v predkolách preto ani nedávali na súpisku. Hoci tri zápasy odohrali, UEFA ich Bereszynskému nerátala práve preto, že nebol na súpiske.

Pravidlo je jasné, trest si odpykáš, len ak si na súpiske. Bereszynský v stredu nastúpil v 86. minúte do jasného zápasu. Legia v Glasgowe viedla 2:0 a tak sa zápas aj skončil. Doma predtým vyhrala 4:1.

Tých pár minút však bude klub stáť milióny eur. UEFA zápas v Glasgowe skontumovala a domáci ho vyhrali 3:0. Pri rovnosti gólov z oboch zápasov v pomere 4:4 tak rozhodol ten, ktorý strelil škótsky klub v Poľsku. Tesne teda postúpil Glasgow.

Európska liga za menej

Legii podľa Ebebengeho straty nevynahradí ani štart v Európskej lige, kde si zahrajú play-off s kazašským Aktobe. „Finančne je to pre klub katastrofa," hneval sa Ebebenge. „Je to úplne proti fair play a duchu hry.“

Za postup do play-off Ligy majstrov je hneď prémia 2,1 milióna eur a prípadné ďalšie po postupe do skupiny. Za postup do play-off Európskej ligy dáva UEFA 150-tisíc eur, za skupinovú fázu 1,3 milióna.

Celtic vlani jasne vyhral škótsku Premiership, keď mal pred druhým Motherwellom náskok 29 bodov. Absenciu skrachovaného Glasgowu Rangers v najvyššej súťaži však cíti zrejme aj jeho najväčší rival.

Cez leto Celtic vymenil trénera a smutný nováčik Ronny Deila už chcel po prehre s Legiou prebudovávať mužstvo.

„Potrebujeme nových hráčov, potrebujeme vybudovať nový tím. Tento rok sme neboli dosť kvalitní na to, aby sme hrali Ligu majstrov, ale preto som prišiel, aby sme tento cieľ dosiahli,“ hovoril Deila po prehre.

Nakoniec si ale 20. a 26. augusta o ňu zahrá so slovinským Mariborom. A hráčov vymeniť nestihne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Nesprávate sa fér, hnevá sa šéf z Ligy majstrov vyhodenej Legie