Nemorálne a neľudské, hovorí Putin o zákaze pre ruských paralympionikov

Strana Jednotné Rusko, v ktorej je i Vladimír Putin, voľby zrejme vyhrá.
Strana Jednotné Rusko, v ktorej je i Vladimír Putin, voľby zrejme vyhrá. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. aug 2016 o 16:23

Trest zakázať účasť na paralympijských hrách pre všetkých Rusov nazval prezident cynickým a nedôstojným aj pre tých, ktorí ho prijali.

MOSKVA. Nemorálny a neľudský je podľa ruského prezidenta Vladimira Putina zákaz účasti na paralympijských hrách v Riu de Janeiro pre jeho telesne hendikepovaných krajanov - športovcov.

Uvalil ho Medzinárodný paralympijský výbor (MVP) na základe zistení vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena o inštitucionalizovanom podvode s užívaním zakázaných látok v Rusku.

Trest nezmenil ani Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, na ktorý sa postihnutá krajina obrátila. Podľa prezidenta MPV Philipa Cravena je to dôsledok kultúry, ktorá kladie medaily nad morálne hodnoty.

Cynický a nedôstojný

"Rozhodnutie diskvalifikovať našich paralympionikov presahuje medze práva, mravnosti a ľudskosti," povedal Putin pri príležitosti oceňovania úspešných účastníkov olympijských hier v Riu de Janeiro.

Trest nazval cynickým a nedôstojným aj pre tých, ktorí ho prijali.

Vladimir Putin ocenil úspešných ruských olympionikov.

Rusi skončili na druhom mieste v medailovom poradí krajín na paralympijských hrách 2012 v Londýne.

V Brazílii malo štartovať 267 ruských paralympionikov v osemnástich športových odvetviach. Ich miestenky prerozdelia medzi ostatné krajiny v spolupráci so športovými federáciami a národnými paralympijskými výbormi.

Putin: Vyrovnali ste sa so všetkými ťažkosťami

Na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro sa pre zlyhanie ruského antidopingového programu nezúčastnili desiatky nominovaných športovcov vrátane atlétov s výnimkou diaľkarky Darie Klišinovej.

Zdecimovaná výprava získala 56 medailí, z nich 19 zlatých.

Vladimir Putin ďakuje džudistovi Beslanovi Mudranovovi.
Vladimir Putin ďakuje džudistovi Beslanovi Mudranovovi. (Autor: SITA/AP)

"Vo veľkej skúške ste obstáli so cťou. Viem, aké ťažké to mali naši športovci v Riu. Pred začiatkom súťaží náš tím zmenšili o takmer tretinu a prišiel o šancu potvrdiť úlohu favoritov. Ale naše družstvo, vy, moji priatelia, ste sa vyrovnali so všetkými ťažkosťami a súťažili ste ako jednotný tím," ocenil Putin olympionikov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Nemorálne a neľudské, hovorí Putin o zákaze pre ruských paralympionikov