Zamietli im štartovať. Na paralympiáde sa neobjaví ani jeden Rus

Na paralympiáde sa neobjaví ani jeden ruský športovec.
Na paralympiáde sa neobjaví ani jeden ruský športovec. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. aug 2016 o 18:20

IPC prijal rozhodnutie v rozpore s predstaviteľmi MOV, ktorí právo rozhodnúť o účasti športovcov na olympijských hrách ponechal na federácie jednotlivých športov.

RIO DE JANEIRO. Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) jednohlasne vylúčil Rusko z paralympiády v Rio de Janeiro 2016. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

"Rusko bolo okamžite suspendované vzhľadom k neschopnosti plnenia povinnosti člena IPC, najmä smerom k antidopingovým predpisom IPC a Svetovej antidopingovej agentúry (WADA)," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení IPC.

IPC sa rozhodol takto konať aj na základe správy od WADY Richarda McLarena. McLaren vo svojej správe zistil okrem systematického dopingu v Rusku aj 35 "stratených pozitívnych nálezov" z paralympijských disciplín medzi rokmi 2012 až 2015.

"Som znechutený z toho, že medaila mala prednosť pred morálkou. Obrovská korupcia v antidopingovom systéme je v kontraste s pravidlami a zasiahla duch paralympijského športu. Ukazuje sa obrovské pohŕdanie zdravia a pohody športovcov, čo rozhodne nemá miesto v paralympíjskom športe. Ich túžba po sláve za každú cenu poškodila integritu a imidž všetkých športov," vyjadril sa k rozhodnutiu prezident IPC Philip Craven.

Na rozdiel od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) bol IPC s McLarenom v užšom kontakte a od 22. júla otvoril proces prípadného vylúčenia.

Rusko obvinili zo zámeny vzoriek na zimnej paralympiáde v Soči, kde domáci získali trikrát viac cenných kovov, ako ktorákoľvek iná krajina. Na radu McLarena IPC vyšetrí ďalších 19 vzoriek z hier v Soči, u ktorých je podozrenie, že ich zamenili.

Ruský paralympijský výbor má 21 dní na odvolanie sa voči rozhodnutiu IPC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Zamietli im štartovať. Na paralympiáde sa neobjaví ani jeden Rus