Náskok nič neznamená, pokiaľ nie ste v cieli, tvrdí Grigar

Má iba 19 rokov, no napriek tomu siahal na olympijskú medailu. Jakub Grigar bol po finále spokojný.
Má iba 19 rokov, no napriek tomu siahal na olympijskú medailu. Jakub Grigar bol po finále spokojný. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|10. aug 2016 o 23:08

„Nič to. Stále som mladý a je to pre mňa impulz, aby som trénoval trikrát viac ako doteraz,“ hovoril s úsmevom slovenský kajakár.

RIO DE JANEIRO. Na šport má nadanie. Do čoho sa pustil, to mu ide. Najskôr skúšal basketbal, potom futbal. Tie ho však nikdy naplno nechytili. Zamiloval sa až do krotenia vody obojstranným kajakárskym pádlom.

Vodný slalomár Jakub Grigar vybojoval na svojej prvej olympiáde piatu priečku, hoci v semifinále dosiahol najlepší čas a vo finále na medzičasoch viedol. V cieli ho od bronzu delilo 44 stotín sekundy, od zlata necelá sekunda.

Víťazstvo si vybojoval Brit Clarke.

Grigar: Náskok nič neznamená

„O medailu som prišiel v posledných dvoch bránach. Nemal som už sily, aby som preskočil dva valce. Voda sa predo mnou zavrela. Kombinácia dvoch bránok v závere mi nevyšla, ako som chcel. Hneď, ako som jednu prešiel, vedel som, že to nebolo najlepšie. A následne som urobil chybu v ďalšej,“ hovoril 19-ročný kajakár.

Dovtedy mal na medzičasoch najlepší čas. Viedol takmer o celú sekundu. Medailový úspech nebol nedosiahnuteľný.

„Ukázalo sa, že náskok na trati nemusí znamenať úplne nič - a v našom slalome to platí vždy. Do poslednej brány môžete mať trojsekundový náskok a keď ju miniete, máte po nádejach. V tom je náš šport pekný.“

Bude makať trikrát viac

Na divokej vode je to pre Slováka stále najvýraznejší úspech v K1. V tejto kategórii sme v minulosti nemali ani majstra sveta a na olympiáde nik nesiahal na medailu. Navyše, Grigar je stále veľmi mladý.

Aj v olympijskom finále mal spomedzi súperov najnižší vek.

„Ja sa teším. Bol som vo finále na olympiáde a skončil som piaty. Na druhej strane ma mrzí, že som chcel dosiahnuť na medailu, a keď to nevyjde pre dve menšie chyby, je to škoda. Ale mám len devätnásť rokov. Nikto odo mňa nečakal, že v tomto veku už budem tak ďaleko. Mám dosť času, aby som sa do olympijského finále ešte dostal. Teraz budem na sebe makať ešte trikrát viac.“

Jakub Grigar siahal na medailu: fotogaléria

14.8.2016

Pomáhali mu olympijskí víťazi

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Náskok nič neznamená, pokiaľ nie ste v cieli, tvrdí Grigar