Svetová dvojka má strach z rozhovorov. Odhlásila sa z Roland Garros

Naomi Osaková.
Naomi Osaková. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|31. máj 2021 o 20:12 (aktualizované 31. máj 2021 o 22:23)

Osaková priznala psychické problémy.

PARÍŽ. Rozhodla sa upriamiť pozornosť na psychické zdravie. Tenistom podľa nej neprospievalo, ak boli nútení chodiť na tlačové konferencie. Tak sa rozhodla nechodiť na tlačové konferencie počas Roland Garros.

Po prvom kole Roland Garros za to dostala pokutu 15-tisíc amerických dolárov. Ak by v bojkote pokračovala, hrozili by jej vážnejšie postihy.

Mohli by ju vylúčiť z Roland Garros či dokonca zakázať hrať na iných grandslamoch. V septembri na US Open a neskôr v januári na Australian Open by pritom mala obhajovať tituly.

Japonská tenistka Naomi Osaková sa odhlásila z grandslamového Roland Garros.

"Ahojte všetci, toto nie je situácia, ktorú som si predstavovala, že nastane, keď som pridávala pred niekoľkými dňami príspevok. Ale viem, že pre mňa aj pre všetkých bude lepšie, keď sa z turnaja odhlásim a všetci sa budú môcť opäť sústrediť na tenis," napísala na sociálne siete.

Príliš hanblivá na veľkú hviezdu

Japonská tenistka cez príspevok na sociálnej sieti niekoľko dní pred začiatkom Roland Garros oznámila, že nebude chodiť na tlačové konferencie. Nepáči sa jej, že hráči musia ísť pred médiá bez ohľadu na ich duševný stav. 

Niekedy sa rozplačú priamo pred novinármi, no z ich zlého psychického stavu sa stane skôr populárne video a nikoho reálne nezaujíma, čo sa odohráva.

"Nikdy som nechcela byť nejakým vyrušením a priznávam, že som si to mohla načasovať lepšie a môj odkaz mohol byť jasnejší," pokračovala v príspevku.

Kritiku za toto konanie dostávala prakticky zo všetkých strán. Samotný turnaj aj iní hráči argumentovali tým, že tlačové konferencie sú príležitosťou, ako sa k dianiu v tenise môžu dostať bližšie aj fanúšikovia. 

Jej vzťah s médiami bol vždy zložitý. Osaková bola od prvej chvíle známa ako mimoriadne hanblivá tenistka. Keď v 20-tich rokoch vyhrala v roku 2018 prestížne Indian Wells, výrazne sa o ňu začali zaujímať médiá.

"Zdravím všetkým, som Naom... to je vlastne jedno. Toto bude asi najhorší príhovor po výhre, aký ste kedy videli," hovorila po výhre. 

Keď vyhrala v tom istom roku aj US Open, mediálny záujem sa ešte zväčšil. Otvorene o sebe hovorila, že je veľmi hanblivá.

Jej výraz tváre, keď mala prehovoriť pred ľuďmi, naznačoval, že sa necíti príjemne.

Priznala psychické problémy

"Nikdy by som sa slovami o mentálnom zdraví len tak nezahrávala. Pravdou však je, že som od US Open 2018 mala časté záchvaty depresie. Kto ma niekedy videl na turnaji, vie, že som introvert a stále nosím na turnajoch slúchadlá. Pomáha mi to zbaviť sa úzkosti z ľudí," priznala v príspevku.

Zároveň sa ospravedlnila, že nechcela uraziť novinárov a že k nej väčšinou boli veľmi milí, za čo im ďakuje. "Som veľmi nervózna, keď mám odpovedať a snažím sa vám vždy dať tie najlepšie odpovede," písala.


Po priznaní psychických problémov sa objavili mnohé podporné reakcie na adresu Osakovej. "Zostaň silná, veľmi si vážim tvoju krehkosť," napísala na twitter sedemnásťročná tenistka Cori Gauffová.

"Dúfam, že Naomi bude v poriadku," pridala sa Martina Navrátilová.

"Ako černoška musím povedať, že som bola uchvátená, ako bojovala za práva ľudí tmavej pleti. A toto je podobná situácia, opäť upriamuje pozornosť na ťažkú tému. Ale nedopadlo to tak dobre. Má neuveriteľnú silu a popularitu. Musí premýšľať, ako to využívať," hovorila pre Tennis Channel bývalá tenistka Chanda Rubinová.

"Hlavne jej prajem všetko dobré," dodala.

"Je to veľmi nešťastná situácia," pridal sa športový novinár Jon Wertheim.

K odstúpeniu sa vyjadril aj riaditeľ turnaja a prezident Francúzskej tenisovej federácie Gille Moretton. "Je mi to veľmi ľúto, že Naomi sa rozhodla nepokračovať na turnaji, som z toho smutný," napísal na sociálnu sieť.

Osakovej odhlásenie znamená, že na teraz jej nehrozia ďalšie postihy, čo sa týka zákazu účasti na grandslamoch či ďalších pokút. Otázkou je, ako sa bude so situáciou vyrovnávať na ďalších turnajoch.

"Dám si teraz na nejaký čas voľno od tenisu a potom budem hľadať spôsoby, ako komunikovať s okruhom, aby sme našli riešenie dobré pre hráčov, fanúšikov aj médiá," dodala v stanovisku Osaková.

Jej odhlásenie zároveň znamená, že Rumunka Ana Bogdanová je prvou postupujúcou do tretieho kola, hoci mnoho tenistiek ešte nemá za sebou ani prvé kolo. Práve Bogdanová totiž mala byť ďalšou súperkou Osakovej, ktorá v prvý hrací deň vyradila Rumunku Patriciu Mariu Tigovú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Svetová dvojka má strach z rozhovorov. Odhlásila sa z Roland Garros