Je najbohatšia športovkyňa sveta. Hrozí jej však vylúčenie z Roland Garros

Naomi Osaková.
Naomi Osaková. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|31. máj 2021 o 06:30

Naomi Osaková postúpila do druhého kola.

PARÍŽ. Je najlepšie zarábajúcou športovkyňou na svete. Vynímajúc sestry Williamsové, je aj najúspešnejšou aktívnou tenistkou v počte grandslamových titulov. Napriek tomu Naomi Osakovej hrozí diskvalifikácia z Roland Garros 2021.

Už pred turnajom oznámila, že nebude médiám počas Roland Garros poskytovať žiadne rozhovory a nepôjde na tlačové konferencie. Chcela tým upriamiť pozornosť na psychické zdravie športovcov.

Novinári podľa nej často pokladajú necitlivé otázky a pred médiá musia ísť aj hráči, ktorí prežili ťažké prehry. Niekedy sa pred kamerami zrútia a z ich nešťastia sa stanú populárne videá na internete. 

"Športovci sú hlavnou zložkou práce organizátorov turnajov. Ak povedia, že musím ísť pred médiá, lebo inak dostanem pokutu, a ďalej budú ignorovať psychické zdravie, tak sa iba zasmejem," napísala na sociálne siete.

"Ale dúfam, že pokuta pôjde na charitatívne účely, na podporu mentálneho zdravia," dodala.

Zarobila viac ako musela zaplatiť

Svoje rozhodnutie nezúčastniť sa na pozápasovej tlačovej konferencii dodržala. Bolo to tak po výhre v prvom kole nad Rumunkou Patriciou Mariou Tigovou.

Na kurte poskytla zopár odpovedí bývalému tenistovi Fabricemu Santorovi, ktorý na grandslamových turnajoch pôsobí ako športový novinár.

"Povedala by som, že pracujem na progrese, čím viac hrám, tým lepšie to bude," povedala na kurte.

Narážala na to, že antuka jej príliš nevyhovuje. Vyhrala štyri grandslamové turnaje, dva tituly však prišli na Australian Open, dva na US Open. Na Roland Garros nikdy neprešla tretím kolom.

Napriek tomu, že úplne mediálne povinnosti neodignorovala, na tlačovú konferenciu skutočne neprišla. Organizátori jej udelili pokutu 15-tisíc dolárov. 

Odmena len za prvé kolo je pritom na Roland Garros 60-tisíc eur (viac ako 73-tisíc dolárov, pozn. red.).

Osaková má navyše suverénne najvyššie príjmy spomedzi športovkýň. Za minulý rok na odmenách a iných marketingových aktivitách zarobila 37,4 milióna dolárov.

Porovnateľné zárobky má iba Serena Williamsová na druhom mieste - 36 miliónov dolárov.

Ostatné športovkyne už výrazne zaostávajú. Treťou je súčasná svetová tenisová jednotka Ashleigh Bartyová. Musela by však mať takmer trojnásobné zárobky, aby predbehla Osakovú - zarobila 13,1 milióna dolárov.

Môžu ju diskvalifikovať

Z hľadiska finančných trestov teda pre Osakovú nie je pokuta až taká problematická. Organizátori však upozornili, že ak bude pokračovať v rozhodnutí nekomunikovať s médiami, môže dostať oveľa vyššie tresty.

Organizátori Roland Garros vo svojom oficiálnom stanovisku uviedli, že komunikovali aj s organizátormi ostatných grandslamov. Pokúšali sa s Osakovou dohodnúť, no k žiadnemu kompromisu neprišlo.

"Tieto vzájomné interakcie dovoľujú hráčom a médiám zdieľať pocity, názory a hráčom aj povedať svoj príbeh," píše Roland Garros vo svojom stanovisku smerom k dôležitosti tlačových konferencií. 

Tie považujú za nástroj, ako šport priblížiť fanúšikom. 

"Ak bude pokračovať v ignorovaní mediálnych povinností, môžu prísť vážnejšie postihy. Medzi nimi sankcia v podobe diskvalifikovania z turnaja, či dokonca budúce pozastavenie účasti na grandslamoch," píše sa ďalej v stanovisku.

Kritika od Evertovej 

Naomi Osaková je jednou z najvýraznejších osobností súčasného ženského tenisu. No napriek tomu jej hrozia najprísnejšie tresty.

"Chceme ubezpečiť všetkých hráčov, že bez ohľadu na ich popularitu, presvedčenie či výsledky, so všetkými budeme zaobchádzať rovnako," uvádzajú v stanovisku.

Na Osakovej konanie sa novinári pýtali aj Rumunky Patricie Marie Tigovej, ktorú Japonka zdolala v prvom kole turnaja. "Je to jej rozhodnutie, myslím, že vie, čo je pre ňu najlepšie," povedala vyhýbavo Tigová.

Oveľa kritickejšie sa neskôr v štúdiu televíznej stanice Eurosport vyjadrila bývalá svetová jednotka Chris Evertová.

"Ísť na tlačovú konferenciu je skrátka základ. Je to o značke toho hráča. Všetci sme v 70. rokoch chodili pred médiá. Neviem si predstaviť, že by napríklad Billie Jean Kingová neprišla," vravela legendárna Američanka.

"Chápem, že si chce chrániť duševné zdravie. Ale prečo skrátka nepríde na tlačovú konferenciu, neodpovie na zopár otázok a neodíde. Ak to bude pokračovať, bude to veľký problém," dodala.

Samotná Osaková sa vyjadrila len stručne. Na sociálne siete pridala fotografie z prvého zápasu, s popisom oranžového srdca symbolizujúceho antuku a k tomu číslo "1".

Neskôr na twitter napísala: "Hnev je nedostatkom pochopenia. Zmeny ľudí znepokojujú."

Z hanblivej tenistky športová osobnosť roka

Japonská tenistka na seba výraznejšie upriamila prvýkrát pozornosť v roku 2018, keď ako dvadsaťročná turnajová dvadsiatka senzačne vyhrala prestížne Indian Wells a neskôr aj granslamové US Open.

Bola známa svojou hanblivosťou. Po premení mečbalu na US Open proti domácej favoritke Serene Williamsovej si tvár zakrývala šiltovkou.

Pri ďakovnej reči v Indian Wells takmer zabudla poďakovať súperke či sponzorom, čo sa považuje už takmer za povinnosť. "Zdravím všetkým, som Naom... to je vlastne jedno. Toto bude asi najhorší príhovor po výhre, aký ste kedy videli," vravela vtedy 20-ročná tenistka.

Neskôr sa však začala vyjadrovať k rôznym spoločenským témam a stala sa jednou z najvýraznejších tenisových osobností. 

Počas turnaja v New Yorku 2020 (pre pandemické opatrenia náhrada za Cincinnati, pozn. red.) sa ako reakciu na policajnú brutalitu, pri ktorej zomrel George Floyd, rozhodla nenastúpiť na zápas, aby upriamila pozornosť na problém rasizmu. 

Počas US Open následne chodila na zápasy každý deň s rúškom s menom jedného človeka, ktorý zomrel po policajnej brutalite.

Po týchto aktivitách sa v roku 2020 stala podľa prestížneho magazínu Sports Illustrated športovou osobnosťou roka. Magazín Time ju dokonca zaradil medzi sto najvplyvnejších osobností sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Je najbohatšia športovkyňa sveta. Hrozí jej však vylúčenie z Roland Garros