Portrét nešťastnej ženy, ktorá má naoko všetko, píšu o Osakovej po prehre

Naomi Osaková a Leylah Fernandezová na US Open 2021.
Naomi Osaková a Leylah Fernandezová na US Open 2021. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. sep 2021 o 13:30

Obhajkyňa titulu Naomi Osaková vypadla z US Open v 3. kole.

NEW YORK, BRATISLAVA. "Myslím, že si teraz dám na chvíľu pauzu," povedala s plačom, cez slzy sa pousmiala, ukázala palce nahor na znak toho, že to je všetko, čo dokáže povedať.

A odišla z tlačovej konferencie.

Obhajkyňa titulu na US Open Naomi Osaková nečakane vypadla už v treťom kole. Na turnaji vyhrala iba jeden zápas. V prvom kole zdolala Marie Bouzkovú, v druhom súperka Olga Danilovičová vôbec na zápas nenastúpila. 

V treťom kole ju vyradila iba osemnásťročná Kanaďanka Leylah Fernandezová. 

Osaková v máji odstúpila z Roland Garros. Chcela poukázať na psychické zdravie a preto nechodila na tlačové konferencie, za čo jej organizátori hrozili vylúčením z turnaja.

Vrátila sa až na domáce olympijské hry v Tokiu. Vypadla však v osemfinále, podobne ako na prestížnom turnaji v Cincinnati. Na US Open sa do osemifinále ani nedostala.

Kedy sa vráti?

Ešte v januári pritom zvíťazila na Australian Open. Na tvrdom povrchu takmer nemala konkurenciu. "Ak sa ešte zlepší na antuke a na tráve, tak môže vyhrávať častejšie. Približuje sa Serene na vrchole," hovoril po jej triumfe v Melbourne expert televíznej stanice Eurosport a bývalý tenista Mats Wilander.

Predpovedal jej prinajmenšom desať až pätnásť grandslamových titulov. Momentálne má štyri.

Je otázkou, kedy sa však na kurty vráti. Na internete sa však okamžite začali objavovať otázky, či sa vôbec vráti. Sezóna bude pokračovať na jej obľúbenom tvrdom povrchu. Osaková však priznala, že nevie, kedy bude hrať ďalší zápas. 

Ako vždy, na tlačovej konferencii nehľadala výhovorky. Bola až veľmi priama. Hoci ťažko hľadala slová. Nad takmer každou vetou veľa premýšľala. Aj to je však pre ňu typické.

"V poslednej dobe sa cítim tak, že keď vyhrám, nie som šťastná, je to skôr úľava. A keď prehrám, som veľmi smutná. Myslím, že to nie je normálne," priznala.

"Možno sme videli Naomi naposledy na veľmi dlhý čas," zhodnotil novinár z ESPN Kevin Van Valkenburg.

Populárna, no predsa nešťastná

Japonka je pritom jednou z najpopulárnejších športovkýň sveta. Vlani zarobila najviac spomedzi všetkých ženských športovkýň na svete. Veľkú časť peňazí si pritom nezarobila tenisom, ale aj marketingovými aktivitami mimo neho.

Organizátori olympijských hier v Tokiu v jej domácej krajine ju dokonca poctili tým, že zapaľovala olympijský oheň na otváracom ceremoniáli.

No napriek úspechu a uznaniu za krátky čas obleteli svet dvakrát zábery Osakovej, ako sa rozplakala na tlačovej konferencii. Prvýkrát sa tak stalo už pred turnajom v Cincinnati. Po jednej novinárskej otázke dokonca na chvíľu opustila miestnosť. 

"Na tlačovej konferencii pred celým svetom, ktorý zastupovala hŕstka novinárov, sme mohli vidieť nešťastný portrét psychického rozpoloženia ženy, ktorá má naoko všetko - slávu, peniaze, pôvab i obľubu u miliónov fanúšikov po celom svete," napísal pre New York Times Christopher Clarey.

Nezvyčajnú dávku frustrácie pritom ukázala už počas zápasu. Po jednej z pokazených výmen dokonca hodila raketu o zem. To v jej prípade nie je vidieť často.

Po mesiacoch, keď sa viac hovorilo o jej mentálnom zdraví sa automaticky otázky okolo jej prehier spájajú s touto témou.

"Mali by sme začať premýšľať o Naomi Osakovej inak. Pridávať tému jej mentálneho zdravia do všetkého nie je fér. Hoci ona sama tieto veci spája," napísala na twitter novinárka portálu Bleacher Report Taylor Rooksová.

"Nedovoľte, aby jej otvorenosť prerástla cez hlavu," dodala.

Skvelé podanie Fernandezovej

Okrem psychickej nepohody, ktorá Osakovú sprevádza od návratu na kurty, však majú všetky jej posledné prehry ešte jednu spoločnú vlastnosť.

Zdolali ju Markéta Vondroušová, Jil Teichmannová a Leylah Fernandezová. Všetky tri sú ľaváčky.

"Neprišlo mi, že by to bol až taký problém. Nemyslím si, že by som dnes vracala loptičky lepšie proti praváčke. Moje dnešné štatistiky na príjme podania zrejme boli hrozné," pousmiala sa Osaková.

Jej súperka mala na podaní skutočne vysokú úroveň. Cez prvé podanie rozohrávala až 80 percent výmen. Vyhrala navyše až 78 percent bodov z prvého podania. To sú skutočne nadpriemerné čísla.

Pre porovnanie, Osaková síce vyhrala až 84 percent výmen po svojom prvom podaní, ale cez prvý servis rozohrávala iba 63 percent výmen. 

Aj v štatistikách po druhom podaní bola lepšia mladá Kanaďanka, ktorá po ňom príliš často nemusela siahať. 

"Dobre som dnes podávala a celkovo som dobre hrala," zhodnotila Kanaďanka.

Osemnásťročná Leylah Fernandezová dosiahla na najväčšiu výhru v kariére.

"Už od detstva som vedela, že môžem poraziť kohokoľvek. Odmalička som bola veľmi súťaživá. Ako malá som chcela poraziť svojho otca vo futbale, hoci to nebolo reálne. Myslím, že dnes sa moja viera stala skutočnosťou," povedala.

Pokles v rebríčku

Osakovú zrejme po US Open bude čakať pád v rebríčku WTA. Z tretej pozície s určitosťou klesne minimálne na štvrtú.

Na newyorskom grandslame sa však darí aj viacerým hráčkam tesne za Osakovou, ktoré strácajú iba minimum bodov. Z top 15 nasadených je Osaková prvá, ktorá vypadla.

Je teda pravdepodobné, že ju ešte niekoľko súperiek predbehne.

Fernandezová si naopak vytvorí nové kariérne maximum. Už teraz sa virtuálne posunula na nové kariérne maximum - 52. miesto. 

V osemfinále mladá Kanaďanka vyzve niekdajšiu víťazku US Open a bývalú svetovú jednotku Angelique Kerberovú, turnajovú šestnástku. Pôjde o prvý vzájomný zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Portrét nešťastnej ženy, ktorá má naoko všetko, píšu o Osakovej po prehre