Osaková opäť hovorila pre médiá. Po otázke sa rozplakala a odišla

Naomi Osaková.
Naomi Osaková. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|17. aug 2021 o 13:06

Jej agent komunikáciu novinára považuje za šikanujúcu.

BRATISLAVA. Mesiace nehovorila s novinármi na tlačových konferenciách. Chcela tak upriamiť pozornosť na psychické zdravie. Keď po dlhšom čase opäť predstúpila pred novinárov, skončila v slzách.

Japonská tenistka Naomi Osaková odmietla tlačové konferencie už počas grandslamového Roland Garros. Keď neprišla pred novinárov po zápase prvého kola, dostala pokutu. Hrozilo jej, že ak bude v bojkote pokračovať, mohli by ju diskvalifikovať.

Z turnaja sa odhlásila a dala si od tenisu dlhšiu prestávku. Vynechala aj Wimbledon. "Od US Open 2018 zažívam návaly depresie. Mám problém sa s tým vyrovnať," napísala po odstúpení z parížskeho grandslamu na instagram.

V roku 2018 ako dvadsaťročná vyhrala nečakane na US Open svoj prvý grandslamový titul. Neskôr triumfovala aj na Australian Open 2019. Momentálne je štvornásobnou grandslamovou šampiónkou a najlepšie zarábajúcou športovkyňou sveta.

Všetko zmenila olympiáda

Osaková sa po prestávke vrátila až na domáce olympijské hry v Tokiu. Od organizátorov dostala poctu, keď zapaľovala olympijský oheň na otváracom ceremoniáli.

Tam v treťom kole nestačila na neskoršiu striebornú medailistku Markétu Vondroušovú. 

Už pred témou psychického zdravia sa Osaková vyjadrovala k mnohým témam s dosahom mimo športu. Vypracovala sa na jednu z najznámejších športovkýň sveta. Stala sa aj jednou z tvári boja proti rasizmu.

V čase, keď tenis dočasne nehrala, o nej vyšiel miniseriál s názvom Naomi Osaka, kde hovorí o svojich pocitoch, s akými prežívala úspechy. Vznikla aj bábika Barbie s jej vlastnou podobizňou.

Po zemetrasení na Haiti zas okamžite ohlásila pomoc obetiam. Rozhodla sa celú sumu, ktorú zarobí na turnaji v Cincinnati venovať na pomoc pri zmienení škôd po zemetrasení. 

Práve pred turnajom v Cincinnati po dlhej dobe predstúpila pred médiá.

"Oči mi otvorila olympiáda, veľa športovcov za mnou prišlo a chválilo, že som spravila, čo som spravila," povedala na tlačovej konferencii.

Zložitá otázka

Neskôr sa novinár Paul Daugherty z The Cincinnati Enquirer zaujímal o to, či v téme komunikácie s médiami nie je tak trochu vypočítavá.

Zaujímalo ho, ako vyvažuje, aby zvládala hovoriť s médiami s tým, že na svoje záujmy mimo tenisu potrebuje komunikovať s médiami.

"Viackrát ste spomenuli, že vám vadia tlačovky. Ale na druhej strane, často ich využívate na tlmočenie svojich názorov verejnosti," vravel.

"Hmm... to je zaujímavé. Keď mám tlačové konferencie, považujem to za veľmi zložité, ale... hmm... prepáčte, premýšľam..." viackrát sa počas odpovede zastavila.

Moderátorka tlačovej konferencie videla, že Osaková sa s odpoveďou trápi. Ponúkla preto pohotovo možnosť, aby sa presunuli k ďalšej otázke. "Nie, je to zaujímavý pohľad na vec. Ak by ste vedeli zopakovať otázku, bolo by to skvelé," odpovedala tenistka.

"Mám pocit, že nemôžem hovoriť pre všetkých, sú veci, ktoré dokážem vyjadriť iba pre seba. Už od mladosti bol o mňa záujem, pre môj pôvod, ale aj pre moju hru. Som v prvom rade, tenistka, preto ľudí zaujíma. Nemôžem za to, že veľa vecí, ktoré napíšem alebo poviem, sa dostanú do médií," povedala po odmlke.

"Ja viem, že je to preto, že som vyhrala grandslamy, bola na veľa tlačových konferenciách. Naozaj sama neviem, ako sa s týmito vecami vysporiadať. Povedala by som, že sa na to snažím prísť, rovnako ako vy," dodala Osaková.

Rozplakala sa 

Po odpovedi sa Japonka očividne premáhala. Počas ďalšej otázky od inej novinárky si Osaková začala zakrývať tvár šiltovkou. Pýtala sa na letnú prípravu a podporu Haiti po zemetrasení. "Prepáčte," dodala, keď videla reakciu tenistky.

"Nie, nie, to je v poriadku," usmiala sa Osaková. V odpovedi však nepokračovala, rozplakala sa. "Dáme si krátku prestávku, hneď sme späť," opäť pohotovo reagovala moderátorka. Japonka vtedy na chvíľu odišla.

Po chvíli sa vrátila a zodpovedala jednu otázku v angličtine a niekoľko ďalších v Japončine. "Šikana zo strany novinára zo Cincinnati Enquirer je ukážkou toho, prečo sú niekedy vzťahy medzi novinármi a športovcami napäté. Každý v tom hovore mohol vidieť, že ten tón nebol primeraný a urážlivý. Hrozné návyky," povedal neskôr pre novinára Bena Rothenberga Osakovej agent Stuart Duguid.

"Je to mýtus, že Naomi za svoj úspech mimo kurtu vďačí médiám," dodal.

"Bolo to frustrujúce. Tenisoví novinári, ktorí poznajú Naomi a ktorých pozná aj Naomi, to zvládali bez problémov. Potom ju ale úplne vykoľajil lokálny novinár," pridal sa samotný Rothenberg.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Osaková opäť hovorila pre médiá. Po otázke sa rozplakala a odišla