Nadala opäť trápi koleno, nebude mesiac hrať

Lekár ošetruje Rafaela Nadala počas štvrťfinálového zápasu Australian Open proti Andymu Murrayovi.
Lekár ošetruje Rafaela Nadala počas štvrťfinálového zápasu Australian Open proti Andymu Murrayovi. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|29. jan 2010 o 13:51

Španielsky tenista sa zranil na Australian Open koleno, od tenisu si oddýchne.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 14.43

MELBOURNE. Australian Open sa ešte neskončil, ale už teraz sa črtá viacero otázok. Prvou je sústredenosť Novaka Djokoviča. Mladý Srb nevie vystúpiť zo svojho tieňa. Pred dvoma rokmi síce grandslamový turnaj v Melbourne vyhral, ale odvtedy si nevie vybojovať cestu späť na vrchol.

Dá sa povedať, že až do štvrťfinále mal spomedzi najvyššie nasadených najlepší žreb. Vo štvrťfinále ho, ale vyradil v piatich setoch Jo-Wilfried Tsonga. Srbovi nestačilo ani vedenie 2:1 na sety. Koniec zápasu dohrával akoby v mdlobách, ktoré po zápase komentoval žalúdočnými problémami.

Nič to nemení na tom, že nevyužil ďalšiu veľkú šancu na zisk druhého titulu z turnajov veľkej štvorky.

Druhou témou je fyzický stav Rafaela Nadala. Ľavoruký Španiel vzdal štvrťfinále proti Andymu Murrayovi a neobháji svoj triumf z minulého roka. Okrem toho stratí post korunného princa rebríčka ATP. Po Australian Open klesne až na štvrté miesto, okrem Murrayho ho predbehne aj Djokovič.

Kolená ho trápili aj v minulej sezóne

Rodáka z Malorky trápia kolená od polovice minulej sezóny. Vyradili ho zo štartu vo Wimbledone. Chuť si napravil aspoň ziskom Davisovho pohára, keď bol jednotkou víťazného španielskeho tímu.

Prvé zápasy v Melbourne vyzeral Nadal vo veľmi dobre forme. Jeho zlepšenú hru pocítil aj Slovák Lukáš Lacko, ktorý s ním prehral v druhom kole hladko 0:3 na sety. Potom však prišlo zranenie a štvrťfinálový skreč.

Podľa oficiálnych vyhlásení si populárny Rafa oddýchne od tenisu asi mesiac. Dva týždne potrebuje úplnú pauzu od tréningu a ďalšie dva, kým sa dostane do potrebného rytmu.

Šanca pre mladších

Lekársku správu poskytol médiám doktor Angel Ruiz-Cotorro, ktorý skonštatoval, že vyšetrenie magnetickou rezonanciou odhalilo malú trhlinu na zadnej časti kolennej šľachy a nevyžiada si operatívny zákrok.

Nadal preto nestráca optimizmus. "Koleno ma síce pobolieva, ale nie je to nič vážne. V posledných mesiacoch bolo všetko v poriadku a verím, že to tak bude aj naďalej," povedal pre španielsky denník Marca.

"Vynechám turnaj v Rotterdame, čo ma mrzí, ale som rád, že zranenie nie je rovnaké ako minulý rok," pokračoval víťaz šiestich grandslamových turnajov.

Najbližší čas tak ukáže, ako budú pokračovať v kariérach Nadal s Djokovičom. V posledných rokoch patrili k najväčším vyzývateľom Rogera Federera. Španiel ho dokonca vytlačil s pozície jednotky. Na ich miesta sa však derú mladší kolegovia, Brit Andy Murray, posledný víťaz US Open Juan Martin Del Potro a Chorvát Marin Čilič.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadala opäť trápi koleno, nebude mesiac hrať