Nadal zdolal Federera a získal rekordný titul

Rafael Nadal opäť dokázal, že stále je kráľom antuky.
Rafael Nadal opäť dokázal, že stále je kráľom antuky. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. máj 2010 o 21:10

Španielsky tenista Rafael Nadal získal v Madride rekordný 18. titul z podujatí Masters.

MADRID. Španielsky tenista Rafael Nadal získal v Madride rekordný 18. titul z podujatí Masters 1000 a v historickej tabuľke sa odpútal od legendárneho Američana Andreho Agassiho.

Vo finále prestížneho antukového turnaja ATP (dotácia 2,835 milióna eur) si v repríze vlaňajšieho finále poradil s obhajcom titulu a svetovou jednotkou Švajčiarom Rogerom Federerom za 2:11 h v dvoch setoch 6:4 a 7:6 (5).

Nadal, ktorý sa v pondelňajšom vydaní rebríčka ATP Entry vráti na druhé miesto pred Srba Novaka Djokoviča, upravil vzájomnú bilanciu s Federerom na 14:7. Na antuke to bol jeho jubilejný 10. triumf, vo finálových dueloch je stav 12:5 pre rodáka z Mallorky. Bol to prvý duel veľkých rivalov po ročnej prestávke, naposledy sa stretli vlani práve v španielskej metropole.

Prvýkrát triumfoval na všetkých troch antukových Masters

Nadal sa stal v nedeľu prvým hráčom v histórii, ktorý v jednom roku vyhral všetky tri antukové turnaje Masters. Španiel na "červenom piesku" v tejto sezóne ešte nenašiel premožiteľa (bilancia 15:0), pričom triumfoval v Ríme i v Monte Carle. Titul v Madride mu vyniesol prémiu 585.000 eur a 1000 bodov do rebríčka. Federer doplatil na nízku percentuálnu úspešnosť využívania brejkbalov, keď z 11 využil iba tri.

fed_nadal.jpg

Nadal si už sobotňajším semifinálovým úspechom zabezpečil návrat na 2. priečku v renkingu. Bývalý prvý muž počítačového poradia "Rafa" predtým naposledy figuroval na striebornej pozícii k 18. januáru 2010 pred melbournskými grandslamovými Australian Open, po nich klesol na štvrté miesto, momentálne je tretí.

Nadalov návrat na 2. post rebríčka znamená, že s Federerom sa na parížskom Roland Garros (23. mája - 6. júna) bude môcť stretnúť až vo finále. Švajčiar prekoná Američana Peta Samprasa na historickej prvej priečke v súčte týždňov na vrchole rebríčka, ak na ňom zotrvá aspoň k 14. júnu. Federer je momentálne na hodnote 282, Sampras panoval dovedna 286 týždňov.

dvojhra - finále:

Rafael Nadal (2-Šp.) - Roger Federer (1-Švajč.) 6:4, 7:6 (5)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal zdolal Federera a získal rekordný titul