Na košický štadión aj do Dunajskej Stredy sa asi vrátia diváci

Štadión v Čermeli ostane v sobotňajšom zápase Košíc so Žilinou prázdny.
Štadión v Čermeli ostane v sobotňajšom zápase Košíc so Žilinou prázdny. (Autor: Korzár - Veronika Janušková)
Jozef Kotris|14. okt 2010 o 17:04

Na košickom futbalovom štadióne v Čermeli v týchto dňoch finišujú s budovaním povinného kamerového systému, ktorý chcú spustiť do prevádzky v sobotu 16. októbra v stretnutí 12. kola Corgoň ligy so Slovanom Bratislava.

KOŠICE, BRATISLAVA. Ak všetko pôjde do soboty 16. októbra podľa plánov, futbalový štadión FK DAC 1904 Dunajská Streda bude vybavený povinným kamerovým systémom. Priaznivci tímu zo Žitného ostrova sa tak po jednozápasovej pauze, keď sa duel 11. kola Corgoň ligy 2010/2011 so Slovanom Bratislava (2:1) hral pre absenciu monitorovacích kamier za zatvorenými dverami, budú môcť vrátiť do hľadiska.

Predstavitelia Dunajskej Stredy počas tohto týždňa našli firmu, ktorá im do začiatku sobotňajšieho stretnutia 12. kola CL proti Dukle Banská Bystrica (17.30 h) nainštaluje na štadióne bezpečnostné kamery. Pre agentúru SITA to vo štvrtok popoludní potvrdil generálny manažér FK DAC 1904 D. Streda Dušan Chytil.

"Viceprezident nášho klubu pán Antal už dlhšie hľadal možnosti, ako odstrániť technický nedostatok, pre ktorý sme stretnutie so Slovanom Bratislava museli na základe nariadenia Únie ligových klubov odohrať bez divákov. Viem, že v týchto dňoch sa mu takú firmu podarilo nájsť a jej pracovníci nám na rokovaniach garantovali že v priebehu dvoch - troch dní dokážu nainštalovať funkčný kamerový systém. Nevieme, či sa to naozaj všetko stihne zrealizovať do zápasu s Banskou Bystricou, ale budeme sa usilovať, aby to tak bolo. Náš kamerový systém by mal mať premiéru v sobotňajšom stretnutí," povedal Dušan Chytil.

Pozvú na kontrolu

Funkcionár zo Žitného ostrova ďalej zdôraznil, že zástupcovia klubu pozvú na kontrolu ich vlastného riešenia člena licenčnej komisie SFZ Juraja Krásnohorského, ktorý je zodpovedný za modernizáciu futbalových štadiónov, aby odsúhlasil ich postup.

"Ak nebude s naším riešením súhlasiť, budeme musieť nájsť iný spôsob, ako normu splniť. My sme však presvedčení, že navrhované riešenie splní normy SFZ pre bezpečnostné opatrenia na futbalových štadiónoch. Rokovali sme o ňom veľmi dlho a zodpovedne. Preto by sme boli veľmi radi, keby sme už tento často spomínaný technický problém nemuseli riešiť a konečne sa mohli v klube zamerať na športovú stránku nášho účinkovania v Corgoň lige," zdôraznil Dušan Chytil a dodal: "Veríme, že vybudovaním chýbajúceho systému už bude náš štadión spĺňať všetky kritériá účastníka najvyššej súťaže."

Finišujú aj v Košiciach

Na košickom futbalovom štadióne v Čermeli v týchto dňoch finišujú s budovaním povinného kamerového systému, ktorý chcú spustiť do prevádzky v sobotu 16. októbra v stretnutí 12. kola Corgoň ligy MŠK Košice - ŠK Slovan Bratislava. "Robíme všetko pre to, aby najbližší zápas so Slovanom Bratislava, ktorý budeme hrať doma v sobotu 16. októbra o 15.30 h, bol opäť aj s divákmi," povedal vo štvrtok popoludní pre agentúru SITA bezpečnostný manažér MFK Martin Šarišský.

Košičania chcú vybudovaním kamerového systému zmazať technické manko, pre ktoré zápas predchádzajúceho 11. kola Corgoň ligy s MŠK Žilina (0:4) museli v Čermeli odohrať bez divákov. "V utorok sme mali na štadióne kontrolu. Navštívil nás člen licenčnej komisie Slovenského futbalového zväzu a na požiadanie zástupcov Únie ligových klubov priamo na mieste skontroloval aktuálny stav urobených prác," pokračoval Martin Šarišský.

Podľa jeho slov futbalovým zväzom poverená osoba prešla so zodpovednými pracovníkmi všetky objekty, ktoré úzko súvisia s kamerovým systémom.

Košičania nehovoria konkrétne

"Člen licenčnej komisie SFZ si overil možnosti inštalovaných kamier, preveril ich počet na štadióne, presvedčil sa o ich výkonnosti, ako aj o ďalších technických parametroch a odsúhlasil náš postup. Jeho návštevou sme ukončili I. etapu inštalácie kamier na našom štadióne," povedal M. Šarišský a pokračoval: "Druhú etapu prác by sme chceli ukončiť v priebehu najbližších dvoch týždňov. V druhej etape chceme už všetko dokončiť tak, ako má byť. Teraz dorábame nejaké detaily a montujeme určité komponenty, ktoré sú nevyhnutné pre celý systém.

Martin Šarišský vo štvrtok nechcel špecifikovať počet funkčných kamier, ani ich výkonnosť, resp. iné technické parametre. "Tieto technické údaje zverejníme, keď to bude naozaj potrebné. Teraz na to nevidíme dôvod. Člen licenčnej komisie SFZ bol o všetkom informovaný a celý systém príde ešte raz skontrolovať. Na jeho inšpekcii sme sa už dohodli. Do Čermeľa príde približne o dva týždne, keď budeme mať všetko hotové," vysvetlil M. Šarišský.

Ak do konca týždňa pôjde všetko bez problémov, Košice budú jedenástym účastníkom Corgoň ligy s povinným kamerovým systémom. Jediný corgoňligový štadión, kde povinne nariadené kamery zatiaľ stále chýbajú, je športový stánok FK DAC 1904 Dunajská Streda. Tímu zo Žitného ostrova tak hrozí, že v sobotu 16. októbra 2010 odohrá druhý majstrovský zápas jesennej časti Corgoň ligy 2010/2011 bez divákov. Zverenci trénera Mikuláša Radványiho v uplynulom kole hrali za "zatvorenými dvermi" stretnutie 11. kola so Slovanom Bratislava (2:1) a teraz v sobotu 16. októbra o 17.30 h budú musieť oželieť svojich priaznivcov aj v súboji s FK Dukla Banská Bystrica.

Šéf Únie ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu súťaž, Karol Belaník povedal, že čakajú na správu licenčnej komisie. Potvrdil, že jej zástupca už bol na východe a v piatok sa chystá do Dunajskej Stredy. Všetko záleží na ich stanovisku. „My ho nemáme dôvod nerešpektovať,“ povedal Belaník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na košický štadión aj do Dunajskej Stredy sa asi vrátia diváci